Marius Bodea: „Spitalul Regional, finalul a 12 luni de eșecuri răsunătoare”

0
84 views

Candidatul PNL la Primăria Iași face o analiză dură a bălmăjelii Primăriei într-un proiect vital al Iașului. Liberalul prezintă trei argumente care compromit amplasamentul ales pentru spital, lângă Carrefour Era: structura geotehnică proastă, zonă inundabilă, litigiu juridic între Miroslava și Valea Lupului n „Au fost 15 ani de incompetență, de-acum e inconștiență. Îi cer demisia”, afirmă Marius Bodea referindu-se la primarul interimar Mihai Chirica.

 

În cadrul unei conferințe de presă, candidatul PNL la Primăria Municipiului Iași, dl. Marius Bodea, a adus în atenția publică un subiect care este de o importanță covărșitoare pentru comunitatea noastră: Spitalul Regional de Urgență.

 

„Am ajuns într-o situație dramatică”

În acest moment, sunt trei astfel de proiecte pentru care există finanțare în România: la Cluj, Craiova și Iași.
„La Cluj și Craiova amplasamentele sunt stabilite, autoritățile locale s-au pus de acord, lucrurile au înaintat. La Iași, boala <ctitoriei> despre care am mai vorbit, această dorință patologică a celor care de 15 ani sunt în fruntea Iașului de a-și ”băga coada” în tot și toate doar pentru a mai smulge ceva capital electoral, ne-a adus în situația dramatică de astăzi: Iașul nu are încă un amplasament definitivat, autoritățile nu au căzut de acord, situația e ambiguă și proiectul este, în acest moment, suspendat”, a spus Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Municipiului Iași.

 

Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași

Amplasament anunțat electoral

Marius Bodea a făcut recurs la declarațiile recente are primarului interimar, Mihai Chirica, care, în data de 17 martie, a spus în cadrul unei conferințe de presă că viitorul Spital Regional de Urgență va fi construit în zona Carrefour Era.
„A prezentat acest lucru ca o certitudine, a promovat peste tot acest lucru ca o realizare a administrației sale. La scurt timp, după cum iarăși știți, am aflat că acest amplasament este incert și că Ministerul Sănătății încă analizează indicatorii tehnici. În acest sens, d-na Corina Crețu, Comisar European pe Politici Regionale, a afirmat că terenul este în litigiu între comuna Miroslava și comuna Valea Lupului. D-nul Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că autorităție locale au oferit un teren inundabil. Am spus atunci că este clar că dl. Mihai Chirica a încercat să confiște electoral și acest proiect și, amatoristic, s-a grăbit să anunțe ca sigur un amplasament luna trecută și că este inadmisibil ca primarul Iașului, chiar și interimar, să nu cunoască nici până la acest moment unde va fi Spitalul Regional de Urgență”, aspus Marius Bodea.

 

Terenul are trei mari probleme

În acest context, Marius Bodea a adus documente care atestă că situația terenului de la Carrefour Era este incertă și că proiectul este pus în pericol de către atitudinea actualei administrații.
„Vin în fața dumneavoastră, cu documente, pentru a spune public nu doar că primarul interimar este un incompetent, lucru perfect adevărat, ci INCONȘTIENT de-a binelea! Asta dacă nu cumva este mânat de INTERESE PRIVATE și de aceea insistă ca spitalul să fie construit la Valea Lupului, în zona Carrefour Era”, a spus Marius Bodea.
În cadrul conferinței de presă, Marius Bodea a prezentat trei argumente de ordin tehnic și juridic cu privire la inadecvarea terenului din zona Carrefour Era, de pe șes Bahlui, și a ridicat semne de întrebare cu privire la dorința primarului interimar, Mihai Chirica, de a insista cu amplasamentul Spitalului Regional de Urgență în zona Carrefour Era.

 

Argila din sol crește mult costurile

„Sunt trei probleme: Există problema geotehnică a terenului. Și aici vreau să vă prezint o analiză a amplasamentelor pentru Spitalul Regional de Urgență. Această analiză, comandată de Primăria Municipiului Iași, a fost ținută blocată timp de un an de actualul primar interimar. În această analiză, negru pe alb, scrie că amplasamentul propus la Carrefour Era este inadecvat, având în vedere că <natura terenului de fundare, argila contractilă cu proprietăți fizico-mecanice medii, nu recomandă prevederea de subsoluri utile sub nivelul cota 0, deoarece acestea ar necesita costuri mari fără a avea garanția în exploatare>”.  
Această analiză am să v-o pun la dispoziție, ea arată, fără putință de tăgadă, inconștiența lui Mihai Chirica care a tot insistat cu acest amplasament.

 

Zonă inundabilă plus litigiu pe teren

Există problema hidrotehnică a terenului. Aici vreau să vă prezint o adresă oficială din partea Apelor Române, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, în care, negru pe alb, ne spune că terenul este inundabil! Ce spunea Mihai Chirica pe 12 mai, joia trecută? Că <toată zona șesului Bahlui este scoasă din zonă de inundabilitate>. O minciună cât China, iar răspunsul oficial al instituției confirmă acest lucru.Există și problema ce ține de litigiul între cele 2 UAT-uri:Valea Lupului și Miroslava. Mihai Chirica ne prezintă amplasamentul de la Valea Lupului fără a fi inițiat un PHCL prin care acel teren trece în administrarea municipiului”, a spus Marius Bodea.

 

„Întârzierea premeditată a acestui proiect vital pentru comunitatea noastră, Spitalul Regional de Urgență, este argumentul suprem pentru ca Mihai Chirica să își dea demisia.” Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași

 

Mihai Chirica a blocat proiectul

În final, Marius Bodea a tras un semnal de alarmă cu privire la situația Spitalului Regional de Urgență.
„Eu cred că acestea lucruri atestă, fără putință de tăgadă, că Mihai Chirica a blocat acest proiect timp de un an. Această inconștiență nu poate rămâne așa, este vorba despre destinul comunității noastre. Dacă mai are o urmă de onoare, desi mă îndoiesc, ar trebui să ÎȘI DEA DEMISIA! Ce finanțator serios ar putea lua în considerare un amplasament care este inadecvat, care nu răspunde cerințelor tehnice minimale pentru o astfel de construcție?Dacă celelalte eșecuri răsunătoare ale lui Mihai Chirica în aceste 12 luni au arătat incompetența de care acest om dă dovadă, și mă refer la eșecul în competiția pentru titlul de capitală europeană a culturii, falimentul RATP sau sistemul de management al traficului, întârzierea premeditată a acestui proiect vital pentru comunitatea noastră, SRU,
este argumentul suprem pentru ca Mihai Chirica să își dea demisia, să plece acasă pentru că realmente blochează proiectele orașului.
Sigur, ne punem întrebarea dacă nu cumva Mihai Chirica, candidatul PSD, nu are interese imobiliare în zonă pentru că acolo mai mulți dezvoltatori imobiliari au teren al cărui preț, din cauza structurii geotehnice, nu este foarte mare. Realizarea SRU ar valida pe piața imobiliară faptul că acolo se pot construi proiecte rezidențiale și, implicit, ar crește prețul terenului”, a încheiat Marius BODEA, candidatul PNL la Primăria Iași.