Fostul șef al Poliției Municipiului Bârlad, Vasile Chelaru, cheamă în judecată statul român pentru repararea prejudiciului de imagine la care a fost supus prin reținerea nelegală din 5 septembrie 2016

0
654

După mai bine de doi ani de la momentul în care Vasile Chelaru, fostul șef al Poliției Municipiului Bârlad, a fost reținut de către organele de anchetă și „plimbat” cu cătușele la mâini prin fața mass mediei, acesta își caută dreptatea, acționând în instanță statul român  pentru prejudiciul de imagine cauzat ca urmare a acuzațiilor, dovedite a fi fără temei legal, ce i-au fost aduse la acel moment. Acțiunea vine după ce comunicarea Ordonanței din 5.07.2018, emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, a rămas definitivă prin necontestarea sa. Practic, Ordonanța a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea a nu mai puțin de unsprezece infracţiuni (o infracţiune de abuz în serviciu, cinci infracţiuni de instigare la infracţiunea de delapidare şi cinci infracţiuni de instigare la infracţiunea de fals intelectual), care i-au fost imputate și care au constituit fundamentul reținerii lui Vasile Chelaru.

„Orice injustiție instituțională este o ingerință gravă la adresa vieții publice și private, un atac puternic la sănătatea fizică și psihică a unei persoane. Când ai avut un proces cu autoritățile, chiar dacă l-ai câștigat, ești, în primul rând, epuizat! În justiție s-a ajuns la următorul fenomen: când cineva din interiorul sistemului judiciar are o problemă, se comportă precum medicii bolnavi. Doresc să plece din țară ca să se ‹‹trateze›› în altă parte. Tocmai pentru că știu prea bine sistemul! Acesta este un caz fericit și s-a făcut, în final, dreptate! Statul trebuie să răspundă în acest caz pentru grava eroare judiciară împotriva fostului șef al Poliției Bârlad, Chelaru Vasile!”, a declarat Gianina Vera Poroșnicu, avocatul fostului șef al Poliției municipiului Bârlad, Vasile Chelaru.

 

         Prin acțiunea formulată împotriva statului român- Ministerul Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui-  Vasile Chelaru urmărește să-i fie „reparat” nu doar prejudiciul de imagine ce i-a fost cauzat ca urmare a măsurii reținerii și a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ci și dreptul la libertate și siguranță, stipulat în art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, încălcat prin reținerea nelegală și abuzivă dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad. Pe fondul situației în care s-a aflat și al evenimentelor care și-au pus amprenta asupra vieții sale, Vasile Chelaru a fost nevoit să se pensioneze după o carieră construită prin forțe proprii. De asemenea, Vasile Chelaru și-a înrăutățit starea de sănătate, după cum dovedesc documentele medicale depuse la dosarul civil.

La momentul reținerii, mai multe trusturi media au preluat știrea, eu fiind prezentat ca un infractor periculos, care a delapidat resursele financiare ale instituției. Aproape deloc nu  s-a vorbit despre delapidarea sumei care reprezenta contravaloarea a două foi de hârtie, tipărite la imprimanta poliției. Nici procurorul nu a vrut să știe, deși avea obligația legală să facă cercetări complete cu privire la infracțiunile cu care am fost învinuit, și nici presa nu a arătat că acele două foi au fost tipărite cu tușul și la imprimanta cumpărată de polițiști din banii personali. Curriculum-ul vitae imprimat mă privea pe mine, nicidecum pe fiul meu, așa cum s-a speculat. De altfel, nici despre celelalte închipuiri ale procurorului, transformate în infracțiuni, nu s-a vorbit la timpul respectiv. Un alt exemplu de ‹‹infracţiune gravă pe care am comis-o››, îl constituie faptul că am mers la un post de radio, cu autoturismul de serviciu, pentru a participa la o emisiune cu caracter preventiv, activitate care a fost aprobată de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române.   În realitate, în câteva zile, cariera și viața mi-au au fost murdărite și distruse fără pic de discernământ tocmai de o persoană care are obligația de a supraveghea justa aplicare a legilor. În același timp, bulversată a fost și existența membrilor familiei, părinților și rudelor.”, a spus Vasile Chelaru, fostul șef al Poliției municipiului Bârlad.

         În acțiunea depusă, Vasile Chelaru arată calvarul prin care a trecut în acele zile ale reținerii, inclusiv prin prezentarea în mass media a evenimentelor respective, arătându-și, pe de altă parte, dezamăgirea cu privire la lipsa aceluiași interes din partea presei în momentul în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a emis Ordonața prin care s-a dispus clasarea dosarului, pentru că faptele nu există, nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.

„Sunt încă sub efectul unei mari dezamăgiri. Dreptatea a avut un loc privilegiat în conștiința mea. Am crescut și am fost educat în spiritul dreptății, am muncit și am apărat cu toată priceperea acest concept și, ca răsplată, mi s-a pregătit un sfârșit de carieră și o etapă a vieții pe care nu o voi putea nicicând uita. Dreptatea este cel mai de preț lucru. Presupune respectarea normelor morale și juridice și de către cetățeni, dar și de către autorități.  Din nefericire, am constatat că nu se respectă mereu acest principiu.  Acum aștept de la justiție să refacă echilibrul zdravăn clătinat în urmă cu câtva timp.”, a completat Vasile Chelaru.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments