Se topesc ghețarii! Peste 8.000 de lacuri, create pe ghețarul Langhovde din Antarctica (VIDEO)

0
220

Fenomenul a fost deja observat în Groenlanda şi ameninţă stabilitatea gheţarilor odată ce apa din lacuri începe să curgă.

 

Până la 8.000 de lacuri au fost create pe gheţarul Langhovde, la est de Antarctica, din cauza efectului de topire a gheţii pe perioada verii, între anii 2000 – 2013. Descoperirea surprinzătoare este prezentată într-un studiu, bazat pe imagini luate prin satelit, în care se analizează această regiune ce reprezintă cea mai mare masă de gheaţă de pe Pământ şi una dintre cele mai stabile şi rezistente la schimbările climatice. Studiul a fost realizat la Universitatea din Durham (Marea Britanie) şi publicat în revista Geophysical Research Letters.

 

Problema acestor lacuri este că apa lor nu stagnează, ci se scurge spre alte părţi ale gheţarului căzând pe suprafaţa oceanului. Acest lucru ar putea slăbi structura şi ar facilita eventuale fisurări viitoare. Fenomenul a fost deja observat în Groenlanda, dar este pentru prima dată când este observat în estul Antarcticii, unde, încă din 2002 se suspecta că va apare. Topirea gheţii pe perioada verii este considerată un proces cheie care a dus la subţierea calotei glaciare din Antarctica şi a provocat topirea gheţarilor din regiune în ultimii 50 de ani.

 

 

Lacurile apar atunci când temperaturile cresc peste 0° C în timpul verii, dar, după aceea dispar toate dintr-odată sau, în final, formează râuri care pătrund sub gheţar. Acest fenomen ar explica de ce există momente când apa dulce care provine din topirea gheţii se varsă în mare pe la baza gheţarului.

 

Creşterea temperaturii aerului este proporţională cu numărul de lacuri formate, cu suprafaţa totală a acestora şi cu adâncimea lor. Deşi până în prezent nu s-a demonstrat că prezenţa acestor lacuri ar avea un mare efect asupra gheţarilor, deoarece nu sunt suficient de mari, în cazul în care schimbările climatice vor continua să avanseze, situaţia s-ar putea înrăutăţi, avertizează autorii studiului.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments