Rovana Plumb: „Până în 2020 nu vor mai fi copii în instituţii”

0
128

 

 

Copiii cu vârsta până la trei ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi, iar până în 2020 România nu va mai avea copii în centrele de plasament, potrivit obiectivelor cuprinse în strategia privind drepturile copiilor 2014 – 2020 anunţată, duminică, de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
 

‘Începem să conturăm şi să finalizăm, împreună cu experiența și expertiza pe care UNICEF ne-o oferă, strategia pentru copii până în 2020, pentru drepturile lor. Am două obiective – unul pe termen imediat, celălalt până în 2020. Obiectivul nostru este ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament, iar pe termen scurt, al doilea obiectiv pe care îl avem – şi sper ca acest lucru să se finalizeze până la sfârşitul acestei sesiuni a legislativului – este acela de a nu mai avea niciun copil cu vârsta până la 3 ani în instituţii. Acestea sunt două obiective majore, dar strategia conturează şi multe alte direcţii strategice, astfel încât să reducem sărăcia în rândul copiilor, să vă avem sănătoşi, să vă avem educaţi, pentru că acest lucru este foarte important pentru societatea noastră’, le-a spus Rovana Plumb părinţilor şi copiilor prezenţi la Muzeul Satului, la un eveniment dedicat copiilor.

 

În ceea e priveşte procesul de dezinstituţionalizare a copiilor, care trebuie să se finalizeze în 2020, ministrul Muncii a precizat că acesta se va baza pe un program prin care asistenţii maternali, asistenţii sociali, la nivelul fiecărei comunităţi locale, se vor ocupa de viaţa copiilor.

‘În ceea ce priveşte interzicerea instituţionalizării copiilor până la trei ani, avem un proiect de lege care va fi adoptat de Parlament până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare. Încercăm să îi trimitem în familii. Ei, acum, sunt îngrijiţi în cadrul familiilor, dar doar cei până la vârsta de 2 ani. Vârsta va creşte până la 3 ani, deci niciun copil cu vârsta până la 3 ani nu va mai fi instituţionalizat’, a adăugat şeful de la Muncă.

 

Ea a ţinut să ureze ‘La mulţi ani!’ tuturor copiilor şi să le spună că ei reprezintă viitorul, dar şi să dea asigurări părinţilor că autorităţile vor face tot posibilul ca aceştia să fie pe primul loc, în acest sens fiind elaborată şi această strategie privind drepturile copiilor până în anul 2020.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a explicat că familiile sărace, cu probleme, trebuie susţinute, aceasta fiind soluţia pentru a nu mai ajunge copii în instituţii.

 

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments