TUIASI lansează pentru studenți o provocare cu premii: să proiecteze în campus cea mai frumoasă zonă de relaxare pentru tineri din toată Europa

0
107

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) lansează un nou proiect de regenerare urbană, prin care vrea să transforme spațiile verzi din zona căminelor T5 – T6 și T9 – T10 – T11, aflate în Campusul „Tudor Vladimirescu”, în cel mai mare amfiteatru în aer liber din Iași. Noul centru civic astfel creat va deveni una dintre cele mai frumoase zone de relaxare pentru studenți din toată Europa, iar studenții sunt încurajați să trimită cele mai îndrăznețe și inovative idei de reamenajare a spațiului.

Echipa care va avea proiectul cel mai bine conturat va câștiga un premiu de 1.500 de euro și va avea șansa de a lucra alături de conducerea campusului și Direcția Servicii Studențești pe toată perioada implementării.

„Politica universității a fost întotdeauna centrată pe studenții noștri, pe expertiza dată de tinerețea și ambiția lor, dar și pe faptul că ei își vor cunoaște întotdeauna cel mai bine nevoile. De aceea lansăm încontinuu astfel de proiecte apelând la ideile și conceptele studenților, fie că vorbim de remodelare a spațiilor urbane sau de reabilitare fundamentală a spațiilor comune și a sălilor de lectură. Premiile oferite sunt și pentru motivare, dar și simbolice, deoarece ideile și munca celor care câștigă astfel de proiecte se vor regăsi în înfățișarea mai tinerească, modernă a universității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității.

Centrul civic trebuie să găzduiască cu ușurință activități academice precum: evenimente, seri de film, seri de teatru în aer liber, garden party, workshopuri, proiecții video, cât și activităţi de petrecere a timpului liber în grupuri de către studenți. Însă reprezentanții universității spun că lista de exemple de activități nu este limitată, ci poate fi modificată în funcție de creativitatea celor care se vor înscrie.

Cei care vor depune proiecte sunt sfătuiți să le pornească de la lucruri pe care ar dori să le aibă în campus și lipsesc, care vor putea fi de folos generațiilor de studenți ce vor veni la Iași în următoarele decenii: dincolo de nivelul estetic, este importantă componenta utilitară.

„Ne dorim ca la cinci ani de la trecerea în neființă a domnului prorector Cezar Oprișan să ducem la bun sfârșit una dintre ideile sale de înfrumusețare a campusului – «să facem un loc în care studenții să se plimbe și se țină zâmbitori de mână». Sperăm ca până la final de an să implementăm și proiectul cu bariere auto în campus și astfel circulația autovehiculelor va fi interzisă pe strada ce traversează parcul dintre căminele T9 – T11 și T5 – T6. Va fi un loc superb, plin de viață, cu adevărate serate studențești”, a declarat Bogdan Budeanu, directorul campusului.

În cursă se pot înscrie studenți și tineri absolvenți TUIASI, în mod individual, dar și în echipă, iar o persoană poate depune mai multe proiecte. În cazul în care se înscriu în competiție și tineri absolvenți TUIASI, aceștia trebuie să facă parte dintr-o echipă din care minimum jumătate din persoane sunt studenți ai universității. Înscrierea proiectelor se realizează online, prin completarea a două formulare, care pot fi descărcate de pe site-ul www.campus.tuiasi.ro.

Concursul de proiecte a fost lansat pe 30 mai, iar data limită pentru depunere a proiectelor este 12 iunie, ora 24.00. Candidații pot solicita discuții de consultare și de asistență tehnică până pe 9 iunie, iar în intervalul 13 – 20 iunie își vor prezenta proiectele în fața unui juriu format dintr-un cadru didactic de la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” a TUIASI, doi reprezentanți ai Direcției Servicii Studențești și un reprezentant al studenților. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate până la 21 iunie, iar acestea vor fi implementate până pe 31 octombrie 2023.

Proiectele vor fi evaluate după următoarele criterii:

FRUMOS și INEDIT – originalitatea și ingeniozitatea organizării spațiului și dotarea acestuia cu mobilier urban, creativitatea amenajării centrului civic;

PRACTIC – funcționalitatea amenajării centrului civic;

Raportul cost-rezultat al investițiilor financiare propuse – proiectul presupune un raport cost–rezultate satisfăcător, bugetul are o structură realistă;

Nivelul de detalii oferite pentru prezentarea soluției propuse (randări, schițe, prezentare);

Impactul proiectului – măsura în care proiectul va produce o schimbare în viața studenților din campus; Intervenția produce schimbări pe termen lung la nivelul beneficiarilor (la nivel social, de comportament, la nivel de mediu ambiental etc.); proiectul vizează utilizarea materialelor inovative și prietenoase cu mediul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments