Ce conțin conservele de tomate din supermarket. Mare atenție la acest detaliu de pe etichetă

0
161

Produsele pe bază de tomate disponibile în supermarketurile din România sunt în mare parte neconforme cu legea. Experții Asociației Pro Consumatori (APC) au ajuns la concuzia că multe conserve de tomate conțin substanțe care ne pot pune în pericol sănătatea.

După avertismentul dat de APC în privința bulionului din comerț, care este de cele mai multe ori concentrat de roșii, experții vin cu o atenționare cu privire la conservele de tomate. De asemenea, insistă pe importanța pe care trebuie s-o acordăm înțelegerii etichetelor.Reprezentanții Asociației Pro Consumatori atrag atenția cu privire la procesul de denaturare legală/ilegală a multor produse tradiționale. Unul dintre studiile realizate de asociație are în atenție tomatele din conservă.

După achiziționarea și analizarea a 71 de sortimente de tomate la conservă, altele decât bulion și pastă de tomate, din marile supermarketuri, APC a venit cu datele îngrijorătoare în unele cazuri.

În 52% dintre conservele de tomate analizate a fost găsit un aditiv alimentar, respectiv acidul citric. Era vorba conserve de roşii tăiate cuburi, roşii tocate, tomate decojite, roşii pasate și pulpă de roşii.

Acidul citric E 330 este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree nu trebuiesă-l consume.

De asemenea, 11% din produsele analizate conţin sare iodată, iar în sarea iodată, pe lângă iod se mai adaugă şi ferocianura de potasiu – E536 -, un agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius, ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, ceea ce duce la reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.

Pentru a ne proteja de astfel de alimente este important să citim cu atenție eticheta și să avem grijă ca atunci când deschidem produsul să aibă consistența corespunzătoare. Totuși, cel mai bine este să preparăm în casă astfel de tipuri de tomate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments