Biserica din România cu cea mai mare colecție de moaște. Sunt așezate pe categorii

0
243

Moaştele din raclă sunt frumos mirositoare, iar singura metodă de conservare a acestora este faptul că ele sunt ţinute în ceară.

În România sunt foarte multe moaște întregi sau părticele din ele, dar în general, bisericile caută să aibă doar o singură părticică din moaștele unui anumit sfânt, căruia îi dau importanță doar lui, motiv pentru care și hramul bisericii poartă numele sfântului venerat.

În Focșani există însă o biserică, pe stil vechi, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unde într-o raclă se află părticele din 44 de moaște de sfinți ortodocși. Preotul paroh Nicolae Onofrei spune că a dobândit sfintele moaște de la tatăl său, care este tot preot, în județul Suceava.

“Am făcut seminarul în Transnistria și apoi Facultatea de Teologie la Chișinău. Tatăl meu, care este și el preot, a dobândit de la episcopul din Chișinău o cutie cu multe sfinte moaște, iar de la tatăl meu am reușit să fac și eu rost de o parte din sfintele moaște. Avem moaștele Sfântului Apostol Toma, a sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigore Teologul, Sfântul Glicherie, care a făcut închisoare pentru apărarea dreptei credințe, Sf Mucenic Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Gheorghe, Sf. Ierarh Modest, Sf. Teodor Stratilat, Sf. Mare Mucenic Trifon, Sf. Tihon, patriarhul Moscovei, care a fost martirizat”, spune preotul Onofrei.Slujitorul parohiei spune că aceste moaște au făcut minuni chiar și cu el personal, în momente în care avea nevoie și că toate sunt valoroase.

“Sfinții sunt toți valoroși înaintea lui Dumnezeu și nu putem spune că unul e mai mare sau altul mai mic. Ei se împart în categorii: în ierarhi, în cuvioși, în mucenici, în martiri, în cuvioși martiri. Depinde de felul cum le dăm noi importanță și cum ne arătăm evlavia față de ei”, susține preotul Onofrei.

Moaştele din raclă sunt frumos mirositoare, iar singura metodă de conservare a acestora este faptul că ele sunt ţinute în ceară. Preotul a povestit și o întâmplare din momentul sfințirii bisericii.

“La sfințirea bisericii, în 2016, preoteasa a chemat niște florărese să împodobească biserica. Una din florărese a venit cu fiica ei, foarte curioasă, încât punea întrebări în cascadă, aproape necontrolat. M-a întrebat ce se află în raclă și i-am răspuns că sfinte moaște. Am invitat-o să vadă și să miroasă. Este un miros pe care îl au doar sfinții. A început să miroasă, adulmeca așa puternic, la fiecare căsuță a sfintelor moaște și mi-a sus că au parfum, toate, diferit, dar dintre toți sfinții unul dintre ei mirosea cel mai puternic, fără să-i citească numele. Era Sf. Glicherie, datorită căruia s-a păstrat sfânta credință. Este o minune care s-a întâmplat pentru noi, eu nespunându-i nimic despre Sf. Glicherie”, a mai spus preotul, conform adevarul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments