Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial a fost reabilitat

0
249

Vineri, 11 iunie 2021, de la ora 11.00, vor avea loc recepția lucrărilor de reabilitare și slujba de sfințire a Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Galata. Pe lângă primarul Mihai Chirica, la eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților locale, Armatei etc., iar slujba de sfințire va fi săvârșită de către IPS Teofan, Arhiepiscop al Iașului și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Lucrările de reabilitare au început pe 1 iunie 2020 și au fost executate de asocierea Conest SA – Proganex 2005 SRL în cadrul unui contract în valoare de 2.681.756,63 lei, cu TVA, sumă care a inclus și proiectarea.

Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, construit în perioada 1929 – 1930, se afla într-o stare avansată de degradare. Reabilitarea acestuia a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 334 / 2018. Proiectul este inclus în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași și a beneficiat de o finanțare de 2.000.000 lei de la Ministerul Culturii în cadrul programului național Centenar, diferența fiind suportată de la bugetul local.

Prin acest proiect, Primăria Municipiului Iași și-a propus punerea în valoare a monumentului în cadrul construit existent, restaurarea și punerea în siguranță conform legislației în vigoare, integrarea în circuitul turistic și religios prin comemorarea eroilor din Primul Război Mondial. Proiectul a inclus și amenajarea incintei prin recuperarea, refacerea și amplasarea a șase cruci mari și a celor 600 de cruci mici existente la data inaugurării, precum și realizarea de locuri de parcare, a unor alei pietonale, refacerea spațiilor verzi și montarea de mobilier urban.

Monumentul Eroilor din Galata a fost ridicat în cinstea celor căzuți la datorie în Războiul de Întregire a Neamului Românesc. În anul 1928 Mitropolitul Pimen Georgescu, generalul Iacob Zadik, vicepreședintele Societății „Cultul Eroilor”, și primarul Iașului, Osvald Racoviță, au ales locul pe care urma să se construiască mausoleul, anume dealul Galata, unde se afla Centrul Corpului 1 Armată.

Monumentul, proiectat de inginerul Henri Coandă, a fost construit în perioada 1929 – 1930 și este format dintr-un osuar deasupra căruia se înalță un obelisc pe trei niveluri dispuse în retragere. Mausoleul adăpostește osemintele a 6.000 de eroi, care au fost aduse din 15 sate aflate în vecinătatea Iașului în care fuseseră încartiruite pentru refacere unitățile Corpului 1 Armată comandat de Generalul Nicolae Petală. Interiorul obeliscului a fost pictat de Ioan Bălău și restaurat în anul 1997 de Iulian Albu și Ciprian Stratulat. La 30 noiembrie 1999 monumentul a fost resfințit.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments