Mii de euro in zece luni catre invitatii de casa ai TVR. Câţi bani au incasat Cristoiu,Pieleanu si Dinescu

0
206 views

Deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, a făcut publice sumele pe care Televiziunea Română le-ar fi plătit în ultimele zece luni invitaţilor talk show-ului „România 9“, printre care Ion Cristoiu, Marius Pieleanu şi Radu Soviani. Totodată, Bulai o acuză pe şefa instituţiei că nu se prezintă la audieri pentru a explica lipsa de transparenţă a postului public.

După ce Libertatea a dezvăluit că Ionuţ Cristache, realizatorul „Româia 9“ de la TVR 1, încasează lunar 5.650 de euro plus bonusuri, deputatul USR Iulian Bulai susţine că bani grei s-au dus şi către invitaţii TVR pe zona politică. „Adevărul“ a solicitat un punct de vedere din partea televiziunii publice.    În ultimele zece luni, TVR a plătit un total de 47.176 de euro către cinci invitaţi, după cum urmează:    Mircea Dinescu – 15.149 de euro Ion Cristoiu – 9.570 de euro Cristian Gheorghe – 8.774 de euro Marius Pieleanu – 8.097 de euro Radu Soviani – 5.586 de euro Precizăm că Mircea Dinescu prezintă la TVR 1 şi emisiunea „Politică şi delicateţuri“, difuzată duminica, şi face parte din juriul emisiunii „Vedeta Populară“, prezentată de Iuliana Tudor. Pe de altă parte, Ion Cristoiu a realizat celebrul interviu cu Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia după ce pe numele lui Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a emis un mandat european de arestare. La momentul respectiv, Cristoiu a declarat că nu a primit niciun ban pentru a-l intervieva pe Ghiţă.

„Doamna Gradea are obligaţia să răspundă de ce sunt prezentaţi ca fiind analişti independenţi nişte lăudători de casă ai PSD-ALDE pe care îi plătim noi cu bani grei în fiecare seară“, comentează Iulian Bulai.    Membrul Comisiei de Cultură susţine că, din martie şi până în prezent, a chemat-o de cinci ori pe şefa TVR la audieri, însă aceasta nu s-a prezentat.    „Ieri (miercuri, 21 noiembrie – n.r.), şefa TVR Doina Gradea nu a venit la audierea în Comisia de Cultură. Din martie până în prezent am depus cinci solicitări de prezenţă la audieri în Parlament pentru a da socoteală despre intervenţiile de intimidare din TVR, inclusiv împotriva propriei Comisii de Etică, despre lipsa de transparenţă a instituţiei şi despre managementul defectuos practicat de la nivelul cabinetului Preşedintelui Director General. Doina Gradea trebuie să răspundă în faţa Parlamentului pentru ceea ce se întâmplă la Televiziune, nu poate fugi la infinit. O voi chema pe doamna Gradea la Comisie până aceasta va veni să ne dea explicaţii“, a mai transmis Bulai.  Contactat de „Adevărul“, Bulai a precizat că aceste sume i-au parvenit prin intermediul unei surse de încredere din Televiziunea Română.  Întrebat cum justifică şefa TVR refuzul de a se prezenta în faţa Comisiei de Cultură, deputatul USR a explicat: „Cu orice ocazie este invitată în Parlament pentru a fi audiată refuză cu mare lipsă de respect să se prezinte invocând fel de fel de motive, cum ar fi înmormântări, inaugurări, mereu sunt pretexte pentru a nu se prezenta la Comisie şi pentru a nu explica multe nereguli din cadrul TVR – darea în judecare a Comisiei de Etică pentru un raport nefavorabil dânsei din data de 20 septembrie, angajarea unui Ombudsman în cadrul Comisiei de Etică fără ca dânsa ca PDG al TVR să aibă asemenea competenţe, presiuni pe staff-ul tehnic care trebuie să publice online rapoartele Comisiei de Etică care îi sunt nefavorabile şi contracte exorbitante cu nişte oameni – realizatori, producători, moderatori – care au emisiuni cu o audienţă de doar 80.000 de oameni şi aici vorbesc de «România 9». Plus situaţia invitaţilor care sunt prezentaţi drept analişti politici independenţi când de fapt în fiecare seară sunt lăudătorii de casă ai PSD-ALDE“.  Iulian Bulai subliniază că astfel de situaţii sunt inacceptabile într-un stat care are o presă liberă şi independentă, iar pentru toate acestea Doina Gradea trebuie să dea seamă în faţa Comisiei. Deputatul USR precizează însă că nu există pârghii legale pentru o aduce pe şefa TVR la audieri.