Rusia persecuta scolile in limba romana

In ultimii sase ani,numarul elevilor din scolile cu predare in limba romana din regiunea transnistreana s-a diminuat cu 35%

0
312 views

Curtea Europeana a Drepturilo Omului(CEDO), a decis ca Rusia a incalcat dreptul elevilor de la internatul din Tighina, la educatia in limba romana.Conform acestei decizii, a obligat Moscova la plata unor despagubiri de 64000 de euro, a relatat Radio Chusinau,indicand ca aceasta decizie intervine la sase ani dupa celebra „Hotarare Catan si altii”, cand CEDO  de asemenea constatase incalcarea dreptului elevilor in scolile cu predare in limba romana in regiunea transnistreana.

Decizia CEDO vizeaza 11 reclamanti, dintre care doar 10 au obtinut castig de cauza. CEDO a obligat Rusia sa plateasca cate 6.000 e euro fiecarui reclamant si inca 4.000 de euro cheltuieli de judecata, in total 64.000 de euro.

In decizia CEDO din 2012,Rusia a fost obligata sa plateasca 1,7 milioane de euro pentru 170 de reclamanti, dar pana acum refuza sa execute hotararea.Sumele hotarate pentru plata in aceste cauze,nu conteaza pentru reclamanti, ci sa le fie respectat dreptul la educatie in limba materna.