Familia Dascălu, fondatoare de „şcoală nouă”. Şcoala Seven Hills, cu predare în limba engleză, aparţine fratelui celui mai bogat ieşean

0
3515

Ieşenii cu venituri mari au acum un nou subiect de discuţie: „Încă nu ţi-ai înscris copilul la Seven Hills?”. Şcoala de la Palas, manageriată de fosta inspectoare generală Liliana Romaniuc, va avea ciclu primar şi gimnazial şi va copia modelul de învăţământ britanic. Elevii vor da teste Cambridge, iar taxa de şcolarizare este evaluată la 1.000-1.500 de lei lunar.

 

 

Dacă la Şcoala Junior, deschisă de Univ. „Al.I. Cuza”, se fac înscrieri încă de la naşterea copiilor, părinţii din cercurile înalte ale Iaşului au acum o dilemă: a apărut cea mai nouă şcoală exclusivistă, făcută după model britanic. Seven Hills (Şapte Coline în traducere) îşi va deschide porţile la toamnă, având un manager de top: Liliana Romaniuc, fostă inspector general al ISJ Iaşi. Şcoala privată, cu cursuri până la clasa a VIII-a, va examina elevii după după modelul testelor Cambridge. Seven Hills este o investiţie a familiei Dascălu, mai precis a fratelui celui supranumit „Mr. Mall”.

 

La Şcoala Junior, înscrierile se fac de când se naşte copilul

Alternativele creează competiţia

Învăţământul preuniversitar ieşean tinde să se structureze după o nouă ierarhie, care nu ţine cont de politicile educaţionale impuse de Guvern. În prim plan au apărut şcolile particulare „de lux”, cu curriculum propriu şi cu cadre didactice selectate. „Nu este bine să ai o singură opţiune. Este sănătos şi pentru societate să ai posibilitatea de a alege, deoarece lipsa competiţiei nu duce la progres”, susţine Liliana Romaniuc, fost inspector general şi actual director al Seven Hills International School.

„Ar trebui să ne îngrijoreze un monopol total asupra educaţiei. Concurenţa stimulează performanţa”, spune Vasile Işan, rectorul UAIC, instituţie care patronează Şcoala Junior. În cele mai multe dintre cazuri, solicitările părinţilor depăşesc capacităţile de şcolarizare ale instituţiilor în cauză, iar la admiterea în şcoală au fost instituite diverse filtre.

 

 

Citește și FIE şi FILIT, o singură reţetă: TOŢI BANII LA EI! Mindirigiu şi tinerii liberali, câştigătorii marilor premii

 

 

Taxe ridicate, cereri multe

Costurile de şcolarizare suportate de părinţi nu sunt mici. Pornesc de la 1.500 euro pe an dar pot ajunge chiar şi la 2.500 euro pe an. „Taxa la noi este undeva la 500 lei lunar”, spune Vasile Işan despre şcoala Junior, în timp ce la Spectrum tariful ajunge la 1.500 euro anual.

La Seven Hills se estimează o taxă de circa 1.000 lei lunar. Pentru aceşti bani s-au construit sisteme cât mai apropiate de cele din occident. „Noi vom utiliza un curriculum britanic. Elevii de până în clasa a VIII-a, de exemplu, au trei discipline obligatorii şi 8 discipline fundamentale. Evaluarea se face pe baza testelor Cambridge. Programul este de la ora 8 la 16, iar la învăţământul primar şi cel gimnazial este prevăzută o oră de tutoriale”, explică Liliana Romaniuc. Ora de tutoriale prevede explicarea conceptelor sau noţiunilor neînţelese de elev.

 

La Spectrum, cluburile sunt punctele forte: şah, dans, muzică, oratorie

Un an cât o lună

Şcoala Paradis îşi începe programul la ora 8.30 iar elevii pot rămâne în şcoală până la ora 18. Cursurile propriu-zise au loc până la 12.30, după care sunt prevăzute ore de odihnă, cluburi sau diverse opţionale.

La Spectrum, cursurile au loc până la ora 15, iar pentru o oră în plus zilnic părinţii trebuie să mai plătească 250 euro pe lângă cei 1.500 euro anual taxa de şcolarizare. Toate aceste şcoli oferă copiilor şi diverse cluburi, de la cele sportive până la muzică, dans sau oratorie. Nivelul taxelor din şcolile particulare este unul ridicat, prin raportare la sistemul universitar de învăţământ. Astfel, un an de studiu la o facultate umanistă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este taxat cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 lei, în funcţie de profil, în timp ce în preuniversitarul particular aceşti bani ajung doar pentru o lună sau două de studiu.

 

 La Şcoala Paradis se lucrează în grupe de 12 elevi, iar un profesor câştigă 3.000-4.000 de lei lunar

Profesori aleşi pe sprânceană

Toate şcolile private se laudă cu calitatea personalului didactic. „Noi avem preponderent copii ai personalului Universităţii, lor le-a fost destinata şcoala de fapt. Suntem căutaţi pentru calitatea învăţătoarelor, acestea au fost selectate atent”, susţine Vasile Işan. La Seven Hills încă se mai fac recrutări de cadre didactice, dar condiţiile sunt drastice. „Trebuie să fie foarte bine pregătiţi în domeniul lor, să fie vorbitori fluenţi de engleză şi să fie dispuşi la schimbarea paradigmei educaţionale”, spune Liliana Romaniuc. Trebuie precizat că şi programul de lucru direct cu copiii este mai mare în cadrul şcolilor particulare, iar veniturile încasate sunt considerabil mai mari decât în sistemul de stat.

 

 

Citește și Hannibal Lecter există în realitate, la Hârlău, şi muşcă de mâini, degete şi picioare. Meserie extremă: salariu minim, pericol maxim

 

 

Salarii mult peste cele de la stat

Rigoarea cu care sunt selectaţi profesorii şi învăţătorii îşi are corespondent şi în salariile pe care le primesc aceştia. Dacă în sistemul de stat salariile pornesc de la 850 lei şi ajung, după mulţi ani de vechime, la 1.800 lei, în sistemul particular veniturile rivalizează cu cele ale profesorilor universitari. „Nu am stabilit încă, nu vă pot spune. Cerinţele sunt mari, aşa că şi salariile sunt pe măsură. Nu vă pot da nici măcar un ordin de mărime”, se eschivează Liliana Romaniuc. Surse din piaţă susţin însă că un profesor bine cotat de la o şcoală particulară câştigă chiar şi 3.000 sau 4.000 de lei.

 

Liliana Romaniuc va conduce Seven Hills, cu predare în engleză până la clasa a opta, ea însăşi fiind o excelentă vorbitoare a acestei limbi

Predarea, exclusiv în limba engleză

Proi
ectul Seven Hills International School vizează implementarea sistemului britanic de învăţământ în România. Cu sediul în complexul Palas, şcoala face înscrieri pentru anul şcolar următor la toate ciclurile din învăţământul preuniversitar. Predarea se face exclusiv în limba engleză iar programa de studii este cea de la Cambridge. „Vom avea dublă acreditare, atât Cambrige cât şi ARACIP”, explică directorul şcolii, Liliana Romaniuc.  

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments