Schimbare radicală a stațiunii Mamaia. Pasarele, un sambadrom, pistă pentru bicicliști și fântâni arteziene vor fi doar câteva dintre noutățile pe care le vom vedea vara viitoare

0
228 views

Turiştii care vor veni la vară la mare aproape că nu vor mai recunoaşte staţiunea Mamaia. Aceasta a intrat într-un amplu proces de modernizare şi, la începutul sezonului estival, va avea o faţă complet nouă. Va aduce mai mult cu una din vestitele staţiuni din Brazilia şi din ce în ce mai puţin cu bătrâna Mamaie.

 

Vor fi construite cele patru pasarele deasupra şoselei, va fi reabilitată toată promenada, vor fi refăcute piaţetele de la Perla şi Cazino, iar plajele vor fi iluminate ca ziua. În cursul zilei de ieri, primarul Radu Mazăre a inaugurat lucrările de modernizare a promenadei. Este vorba despre o investiţie de peste zece milioane de euro, cu fonduri ne-rambursabile de la Uniunea Europeană.

 

 „Refacem coloana vertebrală a staţiunii Mamaia, cea pe care am început să o modernizăm acum zece ani, dar cu bani puţini. De data aceasta, standardele sunt foarte ridicate. Vor fi reabilitate toată promenada, de la sud până la nord, aleea principală din Satul de Vacanţă şi piaţetele Perla şi Cazino”, a anunţat primarul Constanţei.

 

Lucrările sunt realizate în cadrul proiectului „Promenadă turistică Mamaia”, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Obiectivul specific al proiectului îl reprezintă modernizarea şi reamenajarea promenadei turistice din municipiul Constanţa – zona Sat Vacanţă (cuprinsă între bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi bulevardul Mamaia) şi staţiunea Mamaia – zona cuprinsă între Piaţeta Perla – Hotel Malibu şi complex hotelier Bicaz.

 

 

 

Sambadrom de Mamaia

„Toată promenada va fi amenajată pentru trafic pietonal şi pe anumite porţiuni cu acces auto. Va oferi un spaţiu de defilare pentru carnaval, pentru că va fi luminată ca la samba-drom. Va oferi maximă vizibilitate carelor alegorice. Acestea vor intra prin piaţeta Perla şi vor ajunge la piaţeta Cazino, unde va fi şi o scenă. Iluminatul stradal pe care îl avea promenada nu era la înălţimea carelor alegorice. Acum se va vedea în integralitate spectacolul, pe tot traseul şi în piaţete. Primăria Constanţa va avea şi ea carul ei propriu. Vor veni şi invitaţi de seamă, oameni celebri din diverse domenii, sport, muzică şi politică, dacă vor avea curaj”, a adăugat primarul Mazăre. Acesta a mai spus că pe trei sectoare mari de plaje din Mamaia, care vor aco-peri aproximativ jumătate din suprafaţa de nisip, va fi montat iluminat public. „Vor fi nişte stâlpi înalţi, luminaţi frumos, va fi spectaculos. Dacă se va dovedi benefic şi le va plăcea turiştilor, în anul următor vom face şi pe celelalte plaje”, a completat edilul.

 

 

Pistă pentru biciclişti

În piaţeta Perla va fi realizată o scenă simplă, în aer liber, şi vor fi amplasate spaţii cu pietriş, bazine cu apă, pavaje pietonale noi, dar şi o pistă pentru biciclişti. Actualul bazin cu apă, supradimensionat şi cu probleme structurale, va fi demolat, în locul său realizându-se fântâni arteziene la nivelul pavimentului. În dreptul scenei, se va amenaja un spaţiu cu aglomerare de băncuţe.

Ulterior, mergând spre centrul staţiunii, se va circula tot pe un singur sens, ca şi în prezent, iar parcările vor fi resistematizate, pe partea către plajă se va parca în spic, iar pe partea cu hotelurile se va parca în lung. Astfel, se obţin 402 locuri de parcare.

 

 

Parcări în spic şi arbori noi

Mai departe, în zona spaţiilor comerciale, vor fi montate dale de granit. Ajungând la Piaţeta Cazino, considerată emblematică pentru Prome-nada Mamaia, se va păstra impor-tanţa istorică şi economică a zonei. Se va schimba tot pavimentul, cu unul de o calitate superioară şi model geometric simplu, vor fi amplasate băn-cuţe şi se va realiza o scenă acoperită, în formă de amfiteatru.

De la punctul de sosire al telegon-dolei, spre Hotelul Iaki, se va păstra tronsonul rutier, tot pe sens unic, cu parcări în spic pe dreapta şi pe stânga, cu un total de 433 de locuri de parcare. Actualele spaţii verzi vor fi înlocuite cu 70 de arbori.

 

 

Fântâni arteziene şi băncuţe de relaxare

Spre Hotelul Rex se va interveni numai la nivelul pavimentului, va fi montat mobilier urban şi vor fi plantaţi copaci. De asemenea, vor fi amena-jate trei fântâni arteziene la nivelul pavimentului. Dincolo de Hotelul Rex, în faţa căruia se va amenaja încă o piaţetă, se va înlătura complet accesul auto şi vor fi puse băncuţe de relaxare. Aproape 80 la sută din lucrări vor fi finalizate până la începerea sezonului estival 2014. Restul vor fi terminate în toamna lui 2014, după ce se va încheia vacanţa.

 

(Sursa: cugetliber.ro)