Geniu sau impostor? Controversa majora in jurul lui Sebastian Dobrincu, ce au descoperit mai multi IT-isti: „Imi fierbe sangele cand il vad la TV”

0
1507

Numerosi programatori il acuza pe Sebastian Dobrincu, tanarul de 24 de ani care ar fi devenit milionar dupa ce a lansat mai multe afaceri online, ca este un „impostor”. Acestia au verificat produsele online lansate de Dobrincu si au constatat  ca ori nu functioneaza ori au numeroase defecte. Mai mult, prestigioasa publicatie Recorder a decis sa stearga un articol din 2018 intitulat „Sebastian Dobrincu, adolescentul de un milion de dolari”.

Dobrincu a devenit celebru in Romania in urma mai multor articole in publicatii de prestigiu, precum Recorder, despre cum a castigat „milioane de dolari” la o varsta frageda. Ulterior a aparut in podcastul lui Micutzu, in care a fost prezentat ca “self-made teen milllionare” (aprox. 400.000 vizualizari pe YouTube), iar mai recent in emisiunile Imperiul Leilor de la Pro TV si Survivor Romania.

„La 11 ani obtinea primul sau job: o companie americana producatoare de yachturi, care avea nevoie de un site nou. Ii facuse o oferta pe Twitter si castigase. La 16 ani, se intalnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, si cu Tim Cook, CEO-ul Apple. Il chemasera in America doar asa, ca sa-i stranga mana si sa-l incurajeze. La 17 ani, infiinta primul sau start-up: Storyheap, o companie care vinde solutii de statistica pentru conturile de Instagram si Snapchat ale clientilor. Printre cei care au cumparat acest serviciu sunt Forbes, McDonald’s, Mashable, Entreprenour.com, Selena Gomez, Dj Khaled si Justin Bieber. La 19 ani, compania sa are vanzari de peste un milion de dolari!”, scria Recorder in 2018.

De un an, performantele lui Dobrincu sunt puternic contestate de mai multi programatori, care si-au facut publice investigatiile pe platforma Reddit Romania. Comunitatea Reddit Romania are peste 500.000 de utilizatori, multi dintre ei fiind IT-isti.

„Posibil cea mai mare frauda promovata de showbiz-ul romanesc in ultimii 5 ani”, a scris sambata un IT-ist, intr-o postare in care si-a facut publice descoperirile.

„Fiind programator si urmand o facultate de Computer Science, in familia mea am fost mai mereu sa zicem un fel de ‘tech-support’. Si recent am tot auzit de la ai mei de acest Sebastian Dobrincu care cica este un antreprenor care a urmat cursuri la Stanford si a ajuns sa fie cineva in San Francisco. Ulterior, am inceput sa citesc si eu despre el. Locuiesc in Olanda de aproximativ 5 ani si nu as zice ca am fost foarte ‘la curent’ cu personalitatile care mai apar sau dispar prin televiziunea romaneasca, dar sincer acest personaj pot sa zic ca m-a intrigat. Am zis sa verific si eu sa vad ce a facut, moment in care au inceput sa apara iregularitatile, sa zicem.

M-a surprins faptul ca am fost in acelasi liceu cu acest baiat (Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti sau ICHB). Cautand un pic prin diverse articole am descoperit ca acest baiat sustine ca a fost olimpic la matematica si informatica. ‘Lucra, iar job-ul nu ii permitea sa fie si prezent intotdeauna la cursuri, chiar daca era un elev olimpic, pasionat de matematica si informatica’.

S-ar putea ca asta sa fi fost motivul pentru care nu l-am cunoscut pe acest baiat. Structura claselor de olimpici la ICHB e un pic mai aparte. Respectiv cei care fac parte din aceste clase de olimpici de-obicei nu prea frecventeaza alte cursuri, urmand doar materiile la care participa in olimpiade. Asa ca am stat sa sap dupa rezultate pe ismb si ibi, site-uri unde se postau de-obicei rezultate in era ‘pre-gdpr’.

Acest baiat sustine pe LinkedIn ca a terminat ICHB in anul 2017, iar GDPR-ul a fost instaurat in 2016, deci macar am putea sa gasim ceva rezultate pana ar fi terminat el clasa a 11-a(in teorie). Dar ce sa vezi, nu exista mai nimic, sau cel putin eu nu am reusit sa gasesc nimic. Conform stiridirecte.ro, numele lui complet este Sebastian Dobrincu, dar singurele rezultate pe care am reusit sa le gasesc au fost ale unui Sebastian Denis Dobrincu din 2015(clasa a 10-a) de la Liceul Teoretic Jean Monet. Si acel rezultat a fost unul de ‘Respins’.

Continuand in adancimea acestui iceberg am continuat de-a lungul firului lui profesional si educational, sa vad ce mai gasesc. Am inceput sa studiez portofoliul lui(https://sebastiandobrincu.com/) care la prima vedere nu e nimic wow, as zice, dar mna, de-obicei oamenii iei fac singuri portofoliile si le hosteaza direct ca fisiere html/css/js din GitHub cu GitHub pages deci n-am de ce sa-l condamn pentru design-ul in sine. Dar apoi am stat sa ma uit un pic peste cod si am observat ca portofoliul lui e facut cu squarespace. Daca esti un Web Dev care se respecta, eu as crede ca macar portofoliul ti-l faci singur, dar se pare ca nu. Urmarind rabbit-hole-ul din portofoliul lui am gasit presupusul lui email de la stanford([email protected]), pe care orice verificator de e-mailuri disponibile online raporteaza ca e-mailul este invalid. Am zis sa verific fiindca e ciudat sa ai fix un email doar cu unul dintre numele tale la o facultate.

Mergand mai departe in LinkedIn-ul lui putem vedea ca el sustine ca lucreaza din 2009. Daca consideram ca o varsta medie cand ar intra cineva la liceu este de cam 15 ani, si el sustine ca a inceput ICHB-ul in 2014 ar insemna ca el practic lucreaza de la varsta de 10 ani, hai sa zicem 11, lucru care coincide cu lucrurile pe care le sustine in interviuri si la televizor. Dar interesante mi se par toate vrajelile pe care le-a pus acolo in descriere. Majoritatea nu pot fi verificate si sincer nu o sa le contest, dar statement-ul pe care il face ‘Built open-source software frameworks used by over 10K developers and over 100M users worldwide, including at companies like Facebook, Spotify, TikTok and Apple’. Pe git-ul lui personal are un singur repo care se apropie de numerele astea, respectiv un repo din 2015 care practic iti zice ce device folosesti. Pacat ca nu s-a mai ocupat de el, poate ajungea aproape de statisticile pe care le sustine.

N-o sa mai vorbesc despre start-up-urile lui fiindca au fost destui care au debunk-uit deja toata treaba cu firmele lui fictive, investitii pe producthunt si crunchbase care nu pot fi urmarite in nici un fel si alte mizerii de genul. Doar voiam sa mai adaug peste un alt articol de pe reddit pe care l-am gasit care sustinea ca ‘shop.io’ nu are nici un angajat pe LinkedIn. De cand a aparut acea postare se pare ca au aparut 3 noi angajati pe LinkedIn dar care eu suspectez ca sunt falsi din simplul fapt ca singurul lucru care exista pe conturile lor este ca sunt angajati la “shop.io” si au o activitate foarte vaga si rara(s-ar putea sa gresesc dar asa pare la prima vedere).

(…) Also, Recorder au scos articolul despre el (https://recorder.ro/supercoders-sebastian-dobrincu-adolescentul-de-un-milion-de-dolari/) deoarece “nu mai corespunde standardelor lor editoriale”. Mna, personal, recorder mi se pare ceva mai de incredere cand vine vorba de reportaje in Romania, deci doar treaba asta ar trebui sa fie un red flag to begin with.

De ce am scris asta?

Mi se pare gresit modul in care se mediatizeaza si exploateaza stirile despre acest baiat. Practic promoveaza faptul ca educatia nu te ajuta cu nimic. Nu e un exemplu bun pentru copii, si mai ales tinerilor care inca nu stiu ce vor sa faca in viata. Educatia e un lucru foarte important si desi exista cazuri in care oamenii reusesc fara o educatie formala, acestea sunt exceptii, nu regula. Este important sa incurajam tinerii sa se educe, sa invete si sa dezvolte abilitati care ii vor ajuta in viata, indiferent de domeniul in care vor sa lucreze.

Este important sa avem modele pozitive, care ii inspira pe tineri sa se dezvolte si sa lucreze pentru a-si atinge obiectivele. In loc sa promovam povesti false sau manipulative, ar trebui sa ne concentram pe a prezenta modele autentice care au realizat succesul prin munca, educatie si perseverenta.

Sper ca n-o sa-mi iau prea mult hate pentru acest post. Nu pare a fi un om rau, dar macar daca minti si nu esti onest despre propria-ti realitate atunci nu mi se pare ok sa dai in tolba despre cum esti tu si ce minuni faci tu. Voi ce credeti? Merita expunerea si mediatizarea pe care o primeste? Oare toti reporterii de la ProTv/Antena1/etc. nu vad toate lucrurile astea?”, a scris tanarul programator pe Reddit Romania.

Multi alti programatori au confirmat cele constatate mai sus.

„Initial fiind din aceasi breasla aveam un sentiment de respect, pentru ca de ce sa mintim traia visul oricarui programator.

Cand voiam sa aflu mai mult am facut research despre el si la fel ca toti nu am gasit nimic despre produsele lui de milioane, activitatile lui, premiile lui. Ce e sigur este ca el ceva bani sigur a facut in State cumva.

Povestea este clar putreda si totul este o minciuna pentru ca el a venit in Romania, s-a apucat de cantat, de stat la Imperiul Leilor si de mers la Survivor 3 luni. Iti lasi visul tau de o viata sa vii sa canti in Romania tampenii? Lasi o companie din San Franciso sa vii sa stai la Imperiul Leilor? Nu.

Acum mai posteaza pe tiktok tampenii de genul ‘am facut un AI care mimeaza vocea lui The Weeknd’. Bro n-ai facut un AI, ai folosit un AI. Toti au devenit experti in AI de cand cu ChatGPT. Si eu ca prostu fac master in domeniu mai bine invat de la el si Chifoi.

Omul umbla cu minciuni intr-una si ce sa vezi? Ii iese, toti prostii pun botu’ la povestile lui si ajunge sa de lectii de afaceri si tech”, a comentat un alt tanar.

„Si mie mi s-a parut dubios. Chiar nu stiu daca e pe bune sau nu. Cel mai dubios mi s-a parut startup-ul lui storyheap. Spune ca are clienti pe Selena Gomez, DJ Khaled etc. Eu il stiu de cand a postat compania pe Product Hunt. Mi se pare mai multe chestii dubioase:

Instagram etc nu au API oficial pentru ce face Storyheap. Nu imi dau seama cum functioneaza. Poate foloseste boti sa interactioneze direct cu UI-ul dar asta e impotriva la Instagram ToS, si ma indoiesc ca se risca vedetele astea mari sa isi piarda conturile. Poate i-au dat lui acces special, dar la inceput cand era un nimeni de ce i-ar fi dat

Nu s-a ocupat foarte mult timp de companie. Eu am tot urmarit siteul de cand a fost lansat. Foarte multi ani site-ul a avut acelasi design. Pentru un startup de succes care are clienti asa mari te-ai fi asteptat sa mai updateze UI-ul mai des. Abia foarte recent a fost schimbat si pana atunci nu a mai fost.

Uitati-va ce preturi cere. Intre timp au aparut o gramada de competitori in spatiul asta, nu inteleg sincer cum poate merge compania cu atata competitie si sa aiba preturile astea si fara schimbari la tehnologie (mai ales designul care v-am zjs pana recent nu s-a schimbat deloc)

La un moment dat cautasem detalii, cine lucreaza, cat s-a investit… nu am reusit sa aflu nimic

Dureaza foarte mult sa faci o companie de succes si sa faci un exit banos. El a lansat pe producthunt si imediat a avut client pe Selena Gomez si el nu s-a mai ocupat de platforma ca a investit timpul in cantat. Mi se pare ciudat sincer sa fii antreprenor multimilionar si sa iti pierzi timpul pe la Survivor cu Gheboasa.

Eu sincer sper sa gresesc, ca omul pare ok, dar sunt anumite chestii la el care nu se leaga”, este un alt comentariu.

Si fotografia in care Dobrincu apare alaturi de Tim Cook ar avea de fapt o alta explicatie.

„In articolul de pe Recorder (vizibil in web archive) se vede ca poza a fost facuta la WWDC care e o conferinta anuala la care vin mii de developeri care lucreaza in ecosistemele ios/macos/tvos/etc.

Nu a fost nici o intalnire directa cu Tim Cook, ci doar l-a prins la aceasta conferinta. (…) E o conferinta la care se anunta diverse feature-uri noi(software) in ecostistemul apple. Oricine poate sa mearga daca isi ia bilet daca ai cont de apple developer(pe care poti sa-l obtii platind taxa de 100$ anuala)”, a explicat un utilizator Reddit Romania.

Indoielile privind performantele lui Dobrincu au aparut inca de acum un an pe Reddit Romania.

„Articolele despre Sebastian Dobrincu mint, iar el nu spune nimic in legatura despre acest lucru”, scria un alt utilizator pe Reddit Romania.

„Ma uit ieri la emisiunea Imperiul Leilor unde l-am vazut pe tanarul Sebastian Dobrincu. Caut sa vad cate ceva despre el imi apar titlurile:

Sebastian Dobrincu, cel mai tanar milionar din Silicon Valley

Exmatriculat in Romania, milionar in SUA. Sebastian Dobrincu: In cariera, scoala m-a ajutat 10%

Povestea lui Sebastian Dobrincu, cel mai tanar milionar din Silicon Valley. Cum a fost umilit in liceu: ‘Mi-au fost aruncate cuvinte urate’

Caut mai multe informatii despre el, majoritatea erau in romana si spuneau cum a facut milioane de dolari in Silicon Valley.

Pare o poveste care sa prinda foarte bine la public. Stim cu totii ca sistemul nostru de educatie e slab, dar ia te uite cum Sebastian Dobrincu ne arata cel mai bine asta. Ramana repetent, dar face milioane.

Intr-un interviu el spune ca cea mai de succes afacere a sa este Storyheap .

Aplicatie care ar valora 1 milion de dolari sau mai mult, nu ca a facut el milioane. Acest lucru e foarte diferit, deoarece aplicatia sa poate la fel de bine sa valoreze zero dolari.

De ce zic asta? Pentru ca site-ul https://storyheap.com/ nu functioneaza cum trebuie. Daca incercati sa va faceti cont trial pe site-ul respectiv o sa observati ca nu merge. Mai multe link-uri, precum cel de Blog si Press, nu functioneaza. Nu gasesti informatii pe internet despre cum functioneaza aplicatia, deci probabil nu o foloseste nimeni.

Acest lucru nu mi se pare normal, deoarece si eu pot sa spun ca aplicatiile mele sa valoreze milioane. Cand de fapt nimeni sa nu dea nici macar un leu pentru ele.

Sunt foarte putine informatii despre el din site-uri straine. De exemplu, cand a creat versiunea beta a produsului a postat-o pe ProductHunt: https://www.producthunt.com/posts/storyheap

Unele comentarii ale unor utilizatori ii spun ca el incalca TOS al Instagram si Snapchat.

De ce am scris acest lucru? Pentru ca m-am saturat sa vad oameni in industria IT care iti explica cum poti sa castigi milioane si sa iti cumperi Lamborghini. Ei nu au realizat acest lucru din IT.

Aplicatia sa nu valoreaza milioane, iar promovarea sa se bazeaza pe aceasta minciuna, cum ca el este un om de succes. Nu mi se pare ok ca el sa jurizeze o emisiune pentru posibili antreprenori.

Ce spun eu e ca el s-a folosit de reclama neoneroasa care s-a facut despre el, pentru a fi invitat sa prezinte la conferinte, la emisiuni sau sa-si inceapa cariera muzicala. Totul pare sa fie un bulgare de zapada care s-a tot rostogolit si s-a marit”, a explicat utilizatorul.

„Am ascultat toate Interviurile lui. Things don’t add up. Cam tot ce spune el e inventat. N-a avut oferte de munca de la Facebook si Apple, a fost doar la conferinta lor de Development impreuna cu alte mii de developers (acolo a si facut faimoasele poze cu Zuck si Tim Apple)

Nu spune nicaieri cum a ajuns el la facultate in USA. Primesc pe oricine? Cum a platit tuition care e 75K USD/an si costurile asociate traiului de acolo?

Cele mai mari companii de success ale lui sunt BrandMates si Storyheap. La un momentdat zicea ca sunt in LA apoi in NY etc. Ba ca au 10 angajati ba 50. Daca verifici pe LinkedIn, el e singurul angajat la aceste companii.

Daca intrii pe storyheap.com o sa vezi ca nu merge nimic. Site-ul e doar un template cumparat online. La testimoniale sunt persoane fake, care nu exista, cu nume fake generate, dati o cautare pe LinkedIn sau Facebook dupa ele, conform aktual24.

Nu e nici un articol de pe vreun site de renume care sa vorbeasca despre el. Doar chestii romanesti dubioase, si alti oameni care preiau aceleasi informatii.

Pot sa scriu aici inca 2 ore cu usurinta si sa demontez totul. Imi fierbe sangele cand il vad la tv si in online, si incet incet imi pierd respectul pt multi care il au ca invitat si fac 0 background check: vezi Micutzu”, a subliniat un alt programator.

„Pe Linkedin spune ca a creat cate startupuri. Toate au acelasi template la site si toate par niste siteuri construite pe genunchi, in 2/3 ore de munca. Multe pagini nu functioneaza. Nu gasesti nimic despre el pe un site mai serios din afara.

A spus ca a primii bani i-a facut pe la 11 ani dupa ce a facut siteul unei companii de Yachturi. Mi se pare foarte dubios ca o firma ce produce yahturi, lasa pe mana unui pusti site-ul lor (daca stau sa ma uit la cum arata site-urile de la companiile lui acum…).

Toate pozele pe care le tot vantura pe la toate televiziunile cu mai marii IT-ului din state, zici ca sunt facute in aeroport in timp ce s-a intalnit random cu ei.

Pe Linkedin companiile lui nu au niciun fel de angajat. Nimic. 0 informatii si transparenta.

De putine ori a fost intrebat de proiectele lui dar niciodata nu a stiut sa raspunda sau sa ofere detalii despre ce face aplicatia lui. In acelasi timp nu am auzit pe nimeni de la noi care sa foloseasca aplicatia lui (ma gandesc ca daca o foloseste Selena Gomes – asa a zis el – atunci ar putea sa o foloseasca si Moga).

Omul pare foarte dubios. Dar pare ca prind genul asta de povesti in lumea IT-ului de la noi”, este o alta postare.

Ce a constat un alt IT-ist:

„Intrati si voi pe https://brandmates.com/ sa nu ziceti ca sunt eu nebun. Eu vad ca e asemanator cu Storyheap, daca incercati sa va faceti cont nu se intampla nimic. Dati pe Pricing si alegeti un pachet de acolo. Nu se va intampla nimic. Nu te redirectioneaza catre nicaieri, pur si simplu butoanele nu functioneaza.

Pagina de FAQ nu mdezerge. Doar butonul de Contact si Request Demo te redirectioneaza pentru a trimite un mail. Pagina de TOS nu cuprinde prea multa informatie.

Cel mai probabil a inceput proiectul si cam atat.

Acum daca el nu foloseste site-urile pentru promovare si de fapt are contacte directe cu cateva companii. Asta nu pot stii, eu doar am vazut ce prezinta site-urile sale”, a subliniat programatorul.

Iata cum se prezinta Sebastian Dobrincu, in limba engleza, pe site-ul propriu, sebastiandobrincu.com:

„Sebastian Dobrincu este un antreprenor in domeniul tehnologiei, investitor si artist muzical din Los Angeles, California. In prezent, el activeaza ca managing partner la Stage Ventures, un fond de capital cu sediul in Los Angeles, care ofera alternative de finantare flexibile, bazate pe venituri, pentru cei care doresc sa construiasca si sa conduca companii de tehnologie profitabile.

Din 2021, Dobrincu se implica in industria muncii la distanta in calitate de co-fondator si CTO al Shop.io, care isi propune sa permita startup-urilor sa plateasca si sa angajeze oameni in peste 100 de tari fara a fi nevoite sa infiinteze filiale straine sau sa se ocupe de salarizarea globala, conformitate, taxe si beneficii.

Anterior, a fondat platformele de marketing si publicitate Storyheap, Brandmates si Owlmetrics.

De asemenea, este cunoscut pentru ca a fost numit ‘Cel mai tanar milionar autohton din Silicon Valley’ si unul dintre cei ’30 sub 30 de ani’ de catre Forbes. Dobrincu este, de asemenea, investitor si jurat in cadrul emisiunii Imperiul Leilor”.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments