Specialiștii ieșeni ne învață cum trebuie să ne apărăm de câinii agresivi

0
225

Cazul femeii din Capitala atacata de caini a alertat autoritatile de la nivel national. Sunt luate masuri urgente pentru a nu se ajunge din nou la astfel de situatii grave insa tot mai multe persoane ajung la spital muscate de caini. Chiar daca responsabilitatea este a autoritatilor locale, specialistii in Etologie spun ca oamenii ar trebui sa cunoasca o parte din comportamentul cainilor fara stapan pentru a sti cum sa reactioneze atunci cand sunt atacati.

Cainii fara stapan sunt o problema care persista de ani de zile in toate comunitatile, atat in mediul rural, cat si urban. Chiar daca exista un padoc la Tomesti unde sunt duse patrupedele prinse pe raza municipiului Iasi, adapostul a devenit neincapator. In momentul de fata sunt peste 1000 de caini. Situatia nu este mai roz in zona metropolitana. Pentru fiecare animal pe care autoritățile locale îl ridică de pe străzi sunt cheltuiți câte 1.000 de lei. Primaria Comunei Holboca a alocat în ultimii doi aproximativ 350.000 de lei doar pentru acest serviciu care pune presiune pe bugetul local.

Neculai Pamfil, primar comuna Holboca

„Nu știu cum s-ar rezolva problema în afară de a ajunge în curtea omului să îl amendez că nu își sterilizează câinele, că nu îl ține în curte să nu mai stea în stradă nu știu ce se poate întâmpla mai departe. Dacă îl amendez nu o să aibă bani fiindcă acei crescători de animale sunt cei care au o casă bătrânească, cresc câte trei-patru câini și se înmulțesc. Ei nici garduri nu au deci clar ies în strada.

În două săptămâni chem din nou hingherii pentru că am niste zone unde oamenii le dau de mâncare dar în același timp vecinii lor nu reușesc pentru că sunt cinci-sase caini.”

Indiferent de dimensiunile lor, câinii fără stăpân pot fi foarte agresivi în momentul în care femelele au pui. Specialiștii în Etologie din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara al Universitatii de Stiintele Vietii Iasi ne dau câteva sfaturi despre cum ar trebui să reacționăm când suntem încolțiți de caini.

Luminița Ailincăi, șef lucrări Disciplina Etologie, Facultatea de Medicină Veterinară, USV Iași

„În lumea câinilor sunt anumite semne care noua să ni se pară normale, iar pentru ei sunt ca o posibilă provocare. Încercați să nu vă uitați în ochii unui câine agresiv. Contacul vizual în lumea câinilor reprezintă o provocare. Nu zâmbiți. Asta însemnă să nu vă arătați dinții pentru că în lumea câinilor există percepția unei provocări respectiv atacul iminent.”

Comportamentul câinilor fără stăpân este complet diferit față de cel al animalelor de companie.

Luminița Ailincăi, șef lucrări Disciplina Etologie, Facultatea de Medicină Veterinară, USV Iași

„Câinii fără stăpân sunt câini aproape sălbăticiți. Problema e ca ei nu respectă regulile haitei. Când ne gîndim la câinii sălbatici ne gândim la lupi care se organizează foarte bine după o structură ierarhică. Acesti câini sunt foarte teritoriali. Îi întâlnim în zonele abandonate, în zonele limitrofe ale noilor cartiere, îi întâlnim în spații publice, parcuri de exemplu. Motivul principal pentru care ei atacă este apărarea teritoriului și lipsa hranei.”

În cazul în care sunteți expuși unui atac al unor haite de câini specialiștii spun că trebuie să ne păstrăm calmul și să respectăm anumite reguli.

Luminița Ailincăi, șef lucrări Disciplina Etologie, Facultatea de Medicină Veterinară, USV Iași

„Prima data evitați astfel de zone. Asta ar fi ideal. Dar să spunem că nu știți. Al doilea pas ar fi să evitați să fugiți. Reacția normală a tuturor este fuga. Se întâmplă uneori ca acești câini să sară etapele unui atac: pândă, urmărire și să ajungă la atacul direct. Încercați să fiți calm, să nu geticulați foarte mult, nu țipați. Este un sfat pe care specialiștii etologi îl dau. Să nu țipați și să nu dați din mâini. Dacă aveți un obiect, o geantă, un rucsac sau sunteți pe bicicleta interpuneți obiectul respectiv între dumneavostră și câine astfel încât în cazul unui posibil atac sacrificați obiectul dar sa reusiti sa vă salvați.”

De asemenea se recomandă ca niciodată să nu întoarceți spatele la câine.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments