ATENTIE PARINTI! A inceput inscrierea la gradinite pentru 2019-2020. Acte necesare. 15 sfaturi sa gasesti gradinita perfecta pentru copi

0
1372

Inscrieri gradinite 2019-2020. Reinscrierea copiilor care merg la gradinita in acest an si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2019-2020 a inceput luni, 6 mai, iar inscrierea copiilor nou-veniti se va derula din 21 mai, informeaza Ministerul Educatiei Nationale.

Inscrieri gradinite 2019-2020: Etape

Orarul reinscrierilor/inscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de invatamant si va fi afisat, la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (daca exista) si, eventual, pe site-urile inspectoratelor scolare , informeaza ziarul 7 est.

Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reinscriere, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, astfel: grupa mare, grupa mijlocie si grupa mica.

In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale si criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:

  • existenta unui document care dovedeste ca un copil este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti);
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  • existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva;
  • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de Inspectoratul Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 18 mai) nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preinscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de invatamant va preciza documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul completarii/validarii cererii-tip de inscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar dupa epuizarea criteriilor generale.

Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:

  • capacitatea institutiei (numarul de copii pentru care a fost proiectata);
  • numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2019-2020 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare);
  • criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor;
  • numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil.

Cifra de scolarizare pentru invatamantul prescolar asigura cuprinderea tuturor copiilor in gradinite.

Mentionam ca unitatile de invatamant prescolar privat au si obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul acestora: autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Inscrieri gradinite 2019-2020Documente necesare

Actele necesare inscrierii la invatamantul prescolar sunt:

– cererea de inscriere

– adeverinte de salariati ale parintilor/ale unui parinte (pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal)

– copie certificat de nastere copil

– copie C.I. parinte/ tutore/ reprezentant legal

– fisa medicala potrivit reglementarilor in vigoare

– hotarari judecatoresti (daca este cazul)

– documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare generale sau specific ale celor trei unitati de invatamant.

Toate informatiile declarate in cererea  de solicitare a inscrierii, documentele anexate, vor fi verificate de mmbrii comieisi de inscriere aunitatii de invatamant.Cererea va fi introdusa in aplicatia informatica SIIR, iar dupa validarea datelor inregistrate se va tipari o cerere-tipelectronica. Parintele copilului verifica corectitudinea datelor inregistrate si semneaza pentru validare.

Parintii vor completa maxim 3 optiuni pentru unitatile de invatamant in functie de preferinte, iar copiii care nu sunt cuprinsi intr-o gradinita, vor completa o noua cerere pentru a doua perioada de inscrieri. Cererea tip de inscriere in invatamantul prescolar poate fi gasita online pe site-ul Inspectoratului scolar al municipiului IASI sau la unitatile de invatamant autorizate.

Inscrieri gradinite 2019-2020. Sfaturi sa gasesti gradinita perfecta

Inscrieri gradinite 2019-2020. Intrarea in colectivitate a copilului este unadin preocuparile majore ale parintilorstiut fiind ca gradinita are implicatiimentalesociale si emotionale profunde asupra luiPracticindiferent de cat reusesti tu sa iti modelezi puiul acasavei constata – daca nu aiconstatat deja acest lucru – faptul ca educatorii si anturajul isi pun o amprenta foarte mare in formarea sa ca om.

De aceea toti parintii sunt foarte preocupati sa caute cea mai buna optiune de cresa sau gradinita pentru puiul lor, nu doar ca educatia pe care ei o dau sa continue armonios acolo, ci ca cel mic sa invete lucruri noi, sa fie pregatit pentru viata si sa stie cum sa interactioneze cu alti copii de varsta sa. Brusc nu mai este doar ingerasul lui mami, tati, bunica, bunicul; este doar un copil intre alti copii egal cu el. Iar aceasta prima lectie de viata, dublata de socul plecarii pentru cateva ore pe zi din siguranta cuibului parintesc, este una menita a fi trecuta cu bine.

Sunt multi factori de care sa tinem cont cand vine vorba sa alegem gradinita pentru copilul nostru, deci locul unde se va dezvolta in anii importanti de dinainte de scoala, unde vrei sa invete sa devina un copil pozitiv si de succes.

Inscrieri gradinite 2019-2020. Iata mai jos 15 pasi pe care ii poti urma sicare te pot ajuta in demersul tau de a gasi cel mai bun loc unde sa iti dai copilul cu toata responsabilitatea:

1. Locatia. Decide care este zona cea mai realista pana unde poti ajunge cu copilul de la voi de acasa, zi de zi si cauta gradinite numai in zona respectiva. Tine cont de locatia serviciului vostru ca parinti, cine il poate duce, cine il poate lua. Nu are nici un sens sa te entuziasmezi despre o gradinita minunata care este mult prea departe de voi ca sa fie o optiune realista.

2. Programul. Daca esti un parinte care se duce la serviciu, verifica cu atentie programul de functionare a gradinitei. Trebuie sa iei in calcul toate variantele. Daca ai gasit gradinita perfecta iar orarul sau nu e compatibil cu programul tau de munca, poti tu sa iti schimbi programul ca sa ajungi sa iti iei copilul din gradi la ora 17 zilnic de exemplu? Sau iei in calcul saplatesti pe inca cineva care sa il ia din gradi si sa il duca acasa si sa stea cu el pana cand ajungeti voi de la job?

3. Tipul gradinitei pe care o preferi. Mai departe, analizeaza ce tip de gradinita preferi; sunt multe optiuni cu varii specializari sau inclinari; gradinite de stat, gradinite private cu accent pe engleza sau pe franceza ori germana; gradinite sportive; gradinite cu metode alternative de educare a copilului (tip waldorf). Gandeste-te bine pe ce anume puneti accentul in viitoarea educatie a celui mic si ia in calcul si acest aspect.

 

4. Daca poti, discuta cu parintii din zona unde locuiesti despre gradinitele unde isi duc ei copiii; deseori recomandarile parintilor cu copii mai mari sunt extrem de valoroase si te scutesc de un potential esec in alegeri.

5. Acum ca ai mai ingustat aria de cautari, uita-te pe siteurile fiecarei gradinite de pe lista ta. Daca o gradinita nu are site, da un telefon si cere-le mai multe informatii pe scris sau o prezentare. Trebuie sa aiba. Daca nu itipot da asa ceva, o poti taia de pe lista.

6. Contacteaza gradinitele.Dupa ce ai facut o lista cu gradinitele potentiale care te intereseaza, vei incepe sa le contactezi. Cere toate informatiile importante, cost, program, orar de lectii, locatie exacta, modalitatea de transport a copiilor, ce studii sau calificare are personalul de educatie al gradinitei, etc. Cand pui intrebari frontale automat elimini acele optiuni pe care nu ti le permiti sau care au lucruri care nu iti convin.

Este bine sa te interesezi inca de la telefon despre tipul de curriculum urmat, stiut fiind ca unele gradinite au un alt curriculum dupa care predau copiilor. Iau in calcul cuprinderea intregului tot al unui copil – minte, corp, spirit? Este axata gradinita si pe dezvoltarea abilitatilor fizice sau sociale la copil, suplimentar partii intelectuale?

Daca este necesar, nu ezita sa intrebi ce conditii ofera gradinita pentru copii cu disabilitati sau nevoi speciale sau daca au si un stil alternativ de predare. Daca copilul tau este alergic, intreaba daca ei se pot ocupa de aceasta problema sau daca pot lua masuri de precautie ca sa asigure sanatatea copilului tau.

7. Suna ca sa iti programezi vizite la gradinitele de care sunteti interesati. O institutie buna de invatamant va primi cu placere vizita parintilor si le va raspunde la oricate intrebari. Daca sunt reticenti, aceasta este o indicatie sa nu iti duci copilul acolo.

 

8. Cand te duci in vizita la gradinita, uita-te la cladire. Este destul spatiu pentru copii sa circule de colo-colo, tinand cont de numarul de copii din grupa? Este spatiu pentru o varietate de activitati si sunt lucrurile aranjate bine, cu bun gust, atractiv? Este spatiu pentru joaca in exterior? Exista spatiu dedicat sanatatii, cum ar fi un cabinet medical? Una peste alta, esteun loc primitor pentru copilul tau?

9. Dupa ce ai intrat in gradinita, stai si observa clasa unde isi desfasoara activitatea copii pentru vreo 20-30 minute. Stai in liniste departe de copii sistudiaza. Nu pune intrebari educatoarei in timp ce este cu copiii. Observa cata activitate are loc in interactiune cu educatorul si vezi daca cei mici au timp complet liber, doar pentru ei. Urmareste cum interactioneaza educatorul cu copiii. Este educatorul pozitiv, linistit si rabdator? Intreaba-te daca copilul tau s-ar potrivi in acel loc.

gradinita buna ii va invata pe copii si lucruri pregatitoare pentru scoala inca de cand sunt mici (cum ar fi literele alfabetului) sau concepte generale de matematica (cum ar fi cantitatea si recunoasterea numerelor). Alege o gradinita in care neaparat orarul zilnic este la vedere, afisat pentru toata lumea, in sala de clasa sau la panoul de informatii pe care il vad parintii.

10. Observa interactiunea sociala dintre educatori si copii precum si copiii intre ei. Gradinita nu este doar pentru invatatura academica ci si pentru ca cei mici sa isi dezvolte aptitudinile necesare de a se intelege cu ceilalti, de a invata sa imparta, sa gestioneze conflicte, sa renunte, sa se asculte unul pe celalalt. Urmareste si afla cum gestioneaza educatorii gradinitei conflictele sau indisciplinele cu copiii precum si cum se trateaza copiii intre ei.

11. Pune intrebari cand esti in vizita in gradinita si ai intalnire fata in fata cu educatorul sau directorul gradinitei. Tot ce ai intrebat la telefon poti relua. Cum arata o zi tipica a activitatii in gradinita? Ce mancare au? Cine o prepara? Care sunt conditiile de igiena? Ce atitudine are gradinita cand un copil se imbolnaveste, il primeste sau nu? Exista un medic care controleaza copiii? Daca da, cat de des? Cum se procedeaza cand esteora somnului de dupa-amiaza din punct de vedere igiena? Se spala copiii pe dinti la scoala? Se dezinfecteaza grupurile sanitare? Au adultii grup sanitar separat de copii? Orice intrebare este permisa, in numele binelui copilului tau.

12. Intereseaza-te in mod special despre educatoarea care va fi la grupa copilului tau. Probabil ca nu exista un element mai important care il influenteaza pe copil in anii prescolari decat educatorul sau. Ce experienta are? Ce studii? Ce temperament are persoana? Este el compatibil cu temperamentul copilului tau? Este tipul de educator care interactioneaza des cu copiii cu scopul de a stabiliza o atmosfera pozitiva si constructiva in clasa? Comunica educatorul cu parintele despre copilul sau?

13. Expunerea copilului la diverse tipuri de materiale si activitati este un alt beneficiu al gradinitei. Joaca la nisip in curte, jocul cu cuburile, cataratul pe o plasa de sala de sport, ascultarea de poezii si cantecele, plecarea intr-o excursie… sunt doar cateva din multele experiente de care un copil poate beneficia daca este la o gradinita buna. Asigura-te ca te interesezi despre toate activitatile practicate la fiecare gradinita pe care o vizitezi.

 

14. Nu uita sa verifici daca gradinita are la vedere autorizatie de functionare la zi. Controalele efectuate asupra gradinitelor sunt foartedese si se urmaresc respectarea de reguli stricte. O gradinita buna sirespectabila are afisat intr-o zona unde cat mai multa lume sa ii vada aprobarile de functionare. Uita-te si la cum arata cladirea, daca necesita ceva reparatii. Ar fi ingrozitor sa gasesti o gradinita ideala, cu personal bun si calificat, cu tot ce urmaresti dar care functioneaza intr-o cladire nesigura in cazul unui cutremur sau care are licenta de functionare expirata si neprelungita inca. Evident, acestea sunt noi semne de intrebare.

15. In final, urmeaza-ti si propriul instinct. In functie de zona unde locuiesti, poti gasi chiar mai multe variante de gradinite care saintruneasca toate cerintele tale. Insa cand vine clipa sa alegi una singuramergi pe instinctul tau de parinte – tu iti cunosti copilul cel mai bine asa ca ai incredere in ce simti cu privire la care varianta de gradinita este cea mai buna pentru copil.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments