România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

0
41
Schengen

8 decembrie 2022. Zi de foc pentru România. După 11 ani de așteptare la poarta Schengen, după controverse, dileme, declarații și scenarii, România își joacă, din nou, cartea aderării. Mai exact, cererea de aderare la Spațiul Schengen ajunge joi pe masa Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI). Sunt lupte aprige în culise. În timp ce toate statele europene sunt de acord cu acest pas pentru țara noastră, Austria se opune vehement: „Nu există aprobare pentru extinderea cu Bulgaria și România”. Este invocat numărul de migranți ilegali care tranzitează România în mod ilegal și care pun în pericol siguranța comunitară. În cealaltă tabără, România strigă sus și tare: „Blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile căutate de Austria”. „Suntem hotărâți să mergem până la capăt”, afirmă premierul Nicolae Ciucă.

Ce se întâmplă însă dacă România nu obține joi rezultatul scontat pentru intrarea în spațiul Schengen? Care sunt posibilele scenarii și viitoarele șanse pentru a obține aderarea? Cât de mult ajută România o abținere strategică a Austriei?

Austria rămâne singura opozantă privind intrarea în Schengen a României și a Bulgariei. Intrarea în Schengen presupune un vot în unanimitate.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a indicat că una dintre posibilități, la reuniunea de mâine a miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), este ca Austria să se abțină la vot, în mod strategic.
Europarlamentarul Victor Negrescu a postat, într-un mesaj pe facebook, cele patru soluții la care România mai poate apela pentru a fi acceptată în spațiul Schnegen.
Cancelarul austriac: „Austria își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria”
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au declarat, însă, în repetate rânduri că România va continua, până în ultimul moment, negocierile pentru a se ajunge la rezultatul dorit.

UPDATE ora 14:15 – Ministrul ceh de interne: După 10 ani în care nu s-a făcut nimic, suntem la doar câţiva paşi de un succes

După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie, a declarat ministrul ceh de interne, Vít Rakusan, joi, la Bruxelles, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

„Un subiect foarte important este extinderea Schengen. Sunt sigur că Croaţia va intra astăzi în Schengen şi cred că este un succes uriaş al preşedinţiei noastre, al tuturor dezbaterilor pe care le-am avut, dar sperăm, de asemenea, să avem o decizie asupra României şi Bulgariei astăzi”, a spus Rakusan, reprezentantul ţării care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

„Nu va fi uşor, dar vom face tot posibilul să avem azi decizia”, a mai spus el, referindu-se la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Putem conta pe faptul că dezbaterea va fi cu adevărat lungă, dar am pregătit unii paşi şi unele dezbateri şi sperăm la succes”, a adăugat Vit Rakusan, citat de Agerpres.

UPDATE ora 11:55 – Germania a reconfirmat poziția pe care o știam: va sprijini aderarea României la Spațiul Schengen.

Înainte de reuniunea Consiliului JAI, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că țara sa nu găsește argumente pentru care România, Bulgaria și Croația să nu fie primite în „zona liberă” a UE.

„Nu pot înțelege poziția Austriei în această privință. Știu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă, dar noi vom sprijini Croația, România și Bulgaria, toate trei”, le-a declarat Nancy Faeser jurnaliștilor de la Reuters chiar înainte de discuțiile din Consiliul JAI.

UPDATE ora 11:45 – Austria nu s-a răzgândit de miercuri până joi. Cu puțin timp înainte de începerea Consiliului JAI, ministrul de Interne de la Viena a anunțat că va bloca intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Reuniunea de joi a miniștrilor de Interne din UE are pe ordinea de zi (și) cererea de aderare la Spațiul Schengen a României, Bulgariei și Croației. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a fost cel care a transmis, oficial, că Viena se opune extinderii Schengen.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments