Chișinăul se află în fața unei dileme: anticipate sau coaliție anti-Plahotniuc

Chișinăul este luat cu asalt de vizitele mai multor emisari străini. Astfel, la început de săptămână am putut urmări vizita vicepremierul rus Dmitri Kozak, comisarul european pentru extindere Johannes Hahn și oficialul Departamentul de Stat american Bradely Freden.Vizitele au fost discutate ca fiind în contextul în care politicienii din Republica Moldova nu au reușit să formeze o coaliție de guvernare și sunt pe ultima sută de metri în care o mai pot face pentru a nu provoca alegeri anticipate.

0
159

Comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn și-a exprimat temerea că alegerile anticipate ar putea avea „consecințe financiare serioase” pentru R. Moldova, pentru că ar putea duce la suspendarea Acordului de cooperare cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce ar duce și la suspendarea programului de sprijin financiar al Uniunii Europene, care este cuplat cu cel al FMI. Totodată, reprezentantul Comisiei Europene s-a declarat mirat de faptul că după trei luni de la alegerile generale, încă nu s-au organizat „negocieri oficiale” între principalele trei partide în vederea găsirii unui compromis.

Reprezentantul SUA neagă că ar fi venit să discute despre formarea guvernului la Chișinău

Aflat pentru prima dată într-o vizită la Chișinău, oficialul Departamentul de Stat american Bradely Freden a avut întrevederi cu reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor și cu reprezentanți ai blocului ACUM, evitând să discute și cu cei din Partidul Șor. Chiar dacă toate vocile de la Chișinău afirmă că vizita oficialului american este una importantă în contextul formării unei coaliții de guvernare la Chișinău acesta a declarat că nu a venit să discute această temă, iar SUA vor colabora cu orice guvern va fi la Chișinău.

”Nu am venit să vorbim despre Guvern, nu suntem cointeresați, cum am mai spus, e o coincidență că astăzi au venit și domnul Kozak, și domnul Hahn”, a declarat presei oficialul american.

 

Kozac dă sfaturi de democrație la Chișinău

Cea mai discutată în aceste zile a fost însă vizita lui Dmitri Kozak, vicepremierul rus care are o veche relație cu Republica Moldova și rezolvarea diferendumului transnistrean. Acesta a fost unul din făuritorii planului de federalizare al Republicii Moldova, plan propus autorităților moldovenești pentru semnare, însă respins pe ultima sută de metri de fostul președinte Vladimir Voronin. În aceste zile la Chișinău, Kozak a avut întrevederi atât cu președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip, dar și cu reprezentanții partidelor din parlament. Chiar dacă declara oficial la începutul vizitei sale că Federația Rusă nu este interesată să se implice în formarea unei coaliții de guvernare la Chișinău, acesta a venit cu lecții de democrație. Kozak a comentat că în eventualitatea unor anticipate, acestea ar trebui să fie organizate ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția și UE.

„Trebuie să se ia în considerație de către cei care împărtășesc în exclusivitate vectorul european că este necesar să se țină cont de recomandările Uniunii Europene și ale Comisiei de la Veneția pentru a modifica sistemul electoral astfel ca acesta să fie unul transparent și clar”, a declarat Kozac.

 

Vizitele emisarilor străini a readus blocul ACUM și PSRM la masa negocierilor

La finalul săptămânii trecute, în peisajul politic moldovenesc, a revenit Vladimir Plahotniuc, care a fost total absent imediat după alegeri, iar mai multe voci și zvonuri anunțau că absența acestuia ar fi fost cauzată de boală. Oligarhul și-a făcut apariția în cadrul unui briefing de presă și a anunțat că este bine și că „va avea grijă” de cei care i-au simțit absența. Totodată, acesta făcea o invitație la negocieri pentru formarea unei coaliții de guvernare atât socialiștilor moldoveni, cât și blocului ACUM. După această invitație, oficial nu a mai avut loc nicio întrevedere între democrați și socialiști sau între democrați și blocul ACUM.

În schimb, la început de săptămână, în timp ce la Chișinău se aflau reprezentanții UE, SUA și Rusia, au anunțat că reiau discuțiile și negocierile pentru formarea coaliției și votarea guvernului socialiștii și reprezentanții blocului ACUM. De altfel, acest anunț nu a fost tocmai bine primit de opinia publică, pe fundalul faptului că reprezentantul lui Vladimir Putin ar putea avea o influență majoră asupra deciziilor luate de socialiștii lui Igor Dodon.

Maia Sandu explica revenirea la masa negocierilor cu socialiștii prin faptul că ”prin aceste discuții ea și colegii ei își doresc să încerce să prevină ascensiunea lui Vlad Plahotniuc într-o funcție publică”.

Din culisele negocierilor între socialiști și reprezentanții Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase se cunoaște că principala dispută a acestora este pentru funcția de președinte al Parlamentului. Totodată, reprezentanții blocului ACUM spun că această funcție o vor deține doar două zile, timp în care ar putea trece prin legislativ întregul pachet de legi antioligarhice, menite să-l scoată din structurile statului pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. După ce și-ar îndeplini această misiune, reprezentanții blocului ACUM sunt gata să cedeze funcția socialiștilor. Socialiștii spun că acest fapt nu poate fi acceptat și au trimis deputații blocului ACUM să se mai gândească.

„Vă daţi seama că noi, ca o forţă politică pentru care au votat cei mai mulţi cetăţeni… nu se poate întâmpla lucrul acesta. Într-o ţară parlamentară, cei care au acumulat mai multe voturi e normal că am propus ca funcţia de speaker să fie din partea facţiunii socialiştilor. Şi o să insistăm în continuare”, a explicat Zinaida Grecianîi, președintele Partidului Socialiștilor de la Chișinău.

Între timp, președintele Igor Dodon anunța că ar fi zilele numărate pentru formarea organelor legislative și votarea Guvernului, ori după expirarea celor cel mult cinci zile rămase acesta ar urma să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate.

Astfel, în cel mult o săptămână, deputații aleși pe 24 februarie ar trebui să decidă: alegeri anticipate sau debarcarea lui Vladimir Plahotniuc printr-o coaliție stranie între socialiștii pro-Rusia a lui Igor Dodon și reprezentanții pro-europeni ai blocului format în jurului Maiei Sandu și Andrei Năstase.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments