Tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare și amnistiat pe vremea lui Ceaușescu

0
267 views
Viorica Dăncilă

Tatăl premierului Viorica Dăncilă s-a numărat printre infractorii de drept comun, condamnați și amnistiați prin decret, în epoca târzie a lui Nicolae Ceaușescu, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro, care spun că au confirmat informațiile prin intermediul unor surse independente.

Filimon Nica (78 de ani), tatăl Vioricăi Dăncilă, a fost arestat când avea 45 de ani și era cadru activ în Armata Română. „Lucra la intendență, la o unitate de radiolocație din comuna Berceni, de lângă Ploiești”.

„În 1985, Parchetul l-a prins falsificând niște acte de gestiune prin care încerca să acopere o mică pagubă care îi era imputabilă: contravaloarea a 2,5 tone de nutrețuri, 5.400 de lei, în banii de atunci – echivalentul a două sau trei salarii. Totul pornise de la un drum de rutină pe care plutonierul Nica îl făcuse, alături de un soldat, la o fermă din comuna Ciorani, Prahova, ca să aprovizioneze unitatea de radiolocație la care lucrau cu hrană pentru animale. Cei doi umpluseră o remorcă de tractor cu nutrețuri și se despărțiseră, fără să se mai întoarcă împreună la Berceni.

Plutonierul dorise să mai rămână la Ciorani, deși nu avea acest drept, și îl pusese pe soldat să facă de unul singur cale întoarsă. Soldatul, beat, pierduse o jumătate din încărcătura remorcii până la destinație. Două săptămâni mai târziu, tatăl Vioricăi Dăncilă făcuse un alt drum la ferma de furaje din Ciorani și, după ce stătuse la băutură cu gestionarul de acolo, încărcase în remorcă o cantitate mai mare decât cea trecută în scripte, pentru a compensa minusul de la transportul de dinainte. Mai apoi, se pusese pe strecurat falsuri în actele gospodăriei agrozootehnice de care era responsabil, ca să ascundă acest artificiu”.

În fața judecătorilor, Filimon Nica a recunoscut acuzațiile. A fost găsit vinovat de uz de fals, instigare la fals intelectual, înșelăciune în dauna avutului statului și neglijență în serviciu. Filimon Nica a ispășit 25 de zile într-o închisoare din București.

Tot atât a durat și procesul în care a fost găsit vinovat (procesul a început pe 18 noiembrie 1085 și s-a încheiat pe 12 decembrie 1986) În cele din urmă, tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Pe 2 iunie 1986, Ceaușescu a dat un decret de amnistie și grațiere, care l-a scăpat de toate complicațiile penale. La momentul în care tatăl ei a fost încarcerat pentru 25 de zile, Viorica Dăncilă avea 22 de ani și era studentă în anul al doilea la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești.

Reporterul Libertatea a încercat să ia legătură cu Viorica Dăncilă, pentru un punct de vedere în legătură cu acest subiect, însă până la ora publicării articolului, premierul nu a răspuns solicitării.