Programul Prima Casă continuă și în 2019. Câți bani alocă Guvernul

0
189 views

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică o propunere de Hotărâre de Guvern care prevede continuarea progamului Prima Casă.

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern se spune având în vedere strategia programului ”Prima casă”, se propune ca pentru anul 2019, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor în valoare de de 2.000 milioane lei.

”Pentru a nu pune la dispoziţia finanţatorilor participanţi în Program și a altor limite suplimentare faţă de plafonul de 2.000 milioane lei propus pentru alocare în anul 2019, se propune suspendarea aplicării prevederilor art. 2.7 din Protocolul-cadru prevăzut în anexa nr.6 la Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri nr. 2225/994/2009 pentru aprobarea Convenţiei privind implementarea programului ”Prima casă” şi a Convenţiei de garantare şi pentru reglementarea unor măsuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casă”, cu modificările și completările ulterioare, respectiv eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții”, se mai spune în actul emis de Ministerul de Finanțe.

Cand a debutat programul Prima Casă

Programul ”Prima casă” a debutat în anul 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că programul a fost implementat pentru a răspunde locative, programul ”Prima casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi a stimulat în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru împărțirea riscurilor şi pierderilor între stat și finanţator, proporţional cu procentul de garantare.

De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 au fost acordate 17.915 garanţii, în valoare totală de 1,7 miliarde lei, precum și 6.494 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,7 miliarde lei.