MARTIN SLABBERT, UNUL DINTRE CEI MAI INFLUENŢI DEZVOLTATORI IMOBILIARI DIN ROMÂNIA: IAŞIUL ESTE NOUL CLUJ.

0
248 views
Martin Slabbert

Martin Slabbert (foto), cofondator şi CEO al Prime Kapital, com­pa­nie de dezvoltare imobi­lia­ră şi investiţii, are în plan să de­ma­reze în perioada ime­diat ur­mă­toare construirea unui pro­iect rezi­denţial pe fosta plat­formă Marmura din Bucu­reştii Noi, un proiect reziden­ţial şi de birouri la Iaşi şi să demareze în vara anu­lui viitor construirea Avalon Estates în Pipera.

Dacă la Iaşi fondatorul Prime Kapital spune că potenţialul este foarte mare, având în ve­dere că piaţa de acolo este dominată de jucă­tori locali, iar companiile precum cele din IT continuă să se extindă, în cazul proiectelor din Bucureşti, Martin Slabbert mizează pe cor­poratiştii din Barbu Văcărescu şi pe infra­struc­tura nouă din Bucureştii Noi pentru viitorul proiect de la Marmura.

În ceea ce priveşte expansiunea în afara Bucu­reştiului, CEO-ul Prime Kapital spune că Iaşiul are în prezent cel mai mare potenţial de expansiune, pe măsură ce atrage noi investiţii.

„Putem spune că Iaşiul este noul Cluj din punctu; de vedere al potenţialului. Şi la Iaşi de asemenea vom începe cu infrastructura. Dacă vrei un proiect care să reziste în piaţă decenii înainte, trebuie să îi asiguri infrastructura necesară. În Bucureşti, dar şi în Iaşi, vedem la acest capitol o o problemă pentru că toţi construiesc cât mai multe blocuri, dar fără o infrastructură adecvată şi fără spaţii verzi sau locuri de joacă“, a explicat Martin Slabbert.

La Iaşi Prime Kapital are un teren cu o suprafaţă de 11 hectare pentru dezvoltare, unde are în plan construirea unui proiect mixt.

„În Iaşi vom lansa cel mai mare proiect mixt din România. Va avea atât o componentă rezidenţială, cât şi una de de birouri. Vom face acolo un proiect de 100.000 mp suprafaţă închiriabilă de birouri, dar în faze. Acolo am gândit un proiect care va transforma oraşul. Atât la Marmura, cât şi la Iaşi vom avea inclusiv o componentă de retail“, a spus Martin Slabbert.

Acesta va fi cel de-al treilea mare proiect rezidenţial dezvoltat de Prime Kapital după Avalon Estates, proiect a cărui construcţie urmează să demareze în vara anului următor în zona Pipera din Capitală, urmat de proiectul de pe platforma Marmura din zona Bucureştii Noi.

Potrivit presei locale din Iaşi, Prime Kapital a finalizat în septembrie achiziţia platformei fabricii de textile Teba Industries de 10 hectare.

Iaşiul a ajuns în ultimii ani unul dintre oraşele mari ale ţării alături de Bucureşti, Cluj şi Timişoara, cu 20.000 de angajaţi în industria de IT, la care se adaugă peste 2.500 de absolvenţi în fiecare an.

Dan Zaharia, consultant de imobiliare şi proiecte de investiţii pentru Iaşi, spunea în cadrul unei emisiuni ZF Live că cel puţin doi ambasadori vizitează Iaşiul în fiecare lună, însoţiţi de investitori, pentru a prezenta oportunităţile de investiţii.

Iaşiul poate fi numit „ultima redută a IT-ului şi outsourcing-ului. El spunea că până acum toată lumea s-a îndreptat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în România, decât dacă se duc în oraşele terţiare care vin pentru investitori cu avantajul salariilor mai mici.

Printre marii angajatori din IT în Iaşi se numără Xerox şi Continental cu peste 2.000 de angajaţi şi SCC Services cu peste 1.000 de angajaţi.

În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, Martin Slabbert spune că urmăreşte evoluţia, iar creşterea dobânzilor poate afecta cererea din piaţă. Însă pentru a vinde, el pariază pe un nou concept.