Adio meditatii si cadouri pentru profesori !

0
280 views

Da ! Este oficial. Meditatiile contra cost cu elevii de la clasa, dar si acceptarea unor sume de bani sau alte bunuri materiale din partea scolarilor ar trebui sa fie de acum istorie. Codul de etica pentru profesorii din invatamantul preuniversitar a fost publicat ieri si urmeaza sa intre in vigoare. In caz contrar,dascalii ar putea fi sanctionati cu avertisment, reducerea salariului,suspendarea din functie sau chiar concedierea.

Noul cod de etica, arata printre altele ca dascalilor le este interzisa orice activitate care genereaza coruptie in scoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, in vederea obtinerii de catre beneficiarii directi ai educatiei de tratament preferential ori sub amenintarea unor sanctiuni, de orice natura ar fi acestea”.

Alte interdictii prevazute in regulamentul profesorilor sunt favoritismul si meditatiile contra cost cu elevii din clasele unde predau. S-a considerat ca fiind imoral pentru un profesor sa-si mediteze copii de la clasa. Profesorul platit de parinti pentru un serviciu va fi, fara indoiala, influentat in judecata sa de la clasa si il va avantaja pe cel meditat, in defavoarea celorlalti copii. Intre familie si profesori, apare o altfel de relatie, profesorul de la clasa devine prestator personal de servicii.

Din pacate, sistemul de educatie romanesc e invechit, lucru dovedit chiar de nevoia aceasta de meditatii suplimentare, factorul financiar fiind determinant. Dar ce fac copii din familiile sarace?

In noul cod de etica, mai apar cateva prevederi noi, cum ar fi, obligatia profesorului de ai oferi elevului atat protectie fizica, cat si morala si psihica. Concret, acesta trebuie sa sesizeze orice forma de violenta verbala sau fizica, oricare forma de discriminare, neglijenta sau exploatare asupra elevului. De asemenea, un profesor trebuie sa-i recomande elevului materiale scolare,  deschise si gratuite, nu sa impuna elevului materiale scolare contra cost.