Iașul, invadat de mașini de raliu

0
443 views

Week-end plin de adrenalină la Iași. Doar câteva zeci de ore au mai rămas până la startul Cotnari Rally Iași Centenar, cel mai important eveniment automobilistic din Moldova.

76 de echipaje s-au înscris la etapa a șasea din Campionatul Național de Raliuri Dunlop 2018, Cotnari Rally Iași, rundă programată pentru 6-8 septembrie care poate decide și titlul de campion absolut în acest sezon. Dintre acestea 60 vor fi prezente în CNRD, unul în competiția dedicată automobilelor istorice, iar alte 9 vor lua startul în Campionatul Național de Raliuri 2. De asemenea, 3 echipaje sunt forelighteri.

Simone Tempestini își poate asigura un nou titlu

Lideri în clasamentul general FIA, Simone Tempestini și Sergiu Itu (Citroen DS3 R5), cu 166 de puncte, au ocazia de a-și asigura titlul de campioni din punct de vedere matematic la Iași. Principalul echipaj contracandidat este cel format din Valentin Porcișteanu și Dan Dobre (Skoda Fabia R5), aflat pe poziția secundă cu 139 de puncte.


Campionul național en-titre Bogdan Marișca, aflat acum pe 3 la general, cu 98 de puncte, va fi prezent la Iași cu un alt copilot, în persoana lui Borbely Karoly, în timp ce vicecampionul din 2017, Dan Gîrtofan, care are un număr similar de puncte, va fi și el prezent alături de Tudor Mârza.

Titlul se poate decide din punct de vedere matematic și la Cupa Suzuki, acolo unde Raul Badiu și Gabriel Lazăr au făcut un sezon fantastic și s-au impus în fiecare etapă. Un rezultat bun la Iași ar însemna un nou titlu pentru cei doi, care se pregătesc în acest moment și pentru debutul în WRC. Cei doi și-ar putea asigura titlurile și Clasa 9 și 2 Roți Motrice.

Cupa Dacia, acolo unde bătălia pentru titlu se dă între trei piloți, Dragoș Popa (121p), Andrei Mitre (114p) și Mihnea Mureșan (110p), va oferi o treime din totalul participanților, nu mai puțin de 22 de echipaje care se vor afla la bordul unor mașini marca Dacia fiind înscrise la start. Al 74-lea echipaj înscris este Andrei Păun/Mihăiță Lăzărescu (Dacia Logan).

Premiați pentru buna organizare

Organizatorii au pregătit mai multe noutăți față de edițiile din anii trecuți. Cotnari Rally Iași a fost desemnat în ultimii 4 ani cel mai bine organizat eveniment automobilistic din România, iar oficialii clubului XS Motorsport vor să mențină ștacheta ridicată.


Ediția din acest an a raliului va fi dedicată sărbătorii a 100 de ani de la Unire, iar numele oficial a fost modificat. Pe durata competiției, vor avea loc mai multe momente care să amintească de Centenar.
 „Facem eforturi să menținem nivelul organizatoric din ultimii ani și să rămânem raliul numărul 1 în România. Vor fi câteva momente speciale dedicate Centenarului. De asemenea, am modificat puțin SuperSpeciala Râpa Galbenă, în sensul că spectatorii aflați pe b-dul Independentei vor avea parte de un plus de spectacol din partea echipajelor aflate în competiție”, a mai spus Dan Codreanu.

Jarkko Miettinen, oaspete de seamă, la Iași

Cu o luna inaintea celui mai așteptat eveniment automobilistic al anului în România, Cotnari Rally Iași Centenar, unul dintre cei mai importanți instructori de pilotaj din lume, finlandezul Jarkko Miettinen, a fost prezent la Iași, prilej cu care, mai mulți piloți din țară, dar și din localitate, au luat parte la un stagiu de pregătire. Dupa puțina, dar necesara, teorie, a urmat practica, pe macadam. Jarkko și-a amintit cu placere că s-a impus, în urmă cu un deceniu, pe probele speciale din jurul Iașului, perioadă în care a câștigat și titlul în România.

Deși este destul de departe de noi, Miettinen știe că și la raliul ieșean există câteva „săritori”, chiar dacă nu la fel de multe și spectaculoase ca la etapa de Campionat Mondial din țara sa. Extrem de amabil, el nu a ezitat când organizatorii Cotnari Rally Iași Centenar i-au cerut câteva sfaturi privind amenajarea săritorilor artificiale de pe Proba Dobrovăț și a spus, cu zâmbetul pe buze, ca astfel de „săritori” sunt deliciul practicanților și iubitorilor de raliuri peste tot în lume. Programul extrem de încărcat nu-i permite lui Jarkko Miettinen să fie prezent în perioada 6-8 septembrie la Cotnari Rally Iași Centenar, dar a ținut să le transmită mult succes tuturor participanților, mai ales că pe mulți dintre ei i-a cunoscut de-a lungul timpului.

Programul evenimentului

Ziua 1 –  joi, 6 septembrie 2018

·         13.00 – 16.00, Bârnova – Shakedown (clasele 2,3, 5, 11)

·         15.00 – 17.30 , Bârnova – Shakedown (celelalte calse)

·         19.30 – Fotografia oficială (în incinta grădinii de vară Palas)

·         20.00 – Sesiune de autografe

·         20.30 – Primăria Iași/ Pietonalul Str. Ștefan cel Mare – Start Festiv

Ziua 2 –  vineri, 7 septembrie 2018

·         11:42, PS 1, BLANC COTNARI – Cioca Boca

·         12:51, PS 2, CHATEAU COTNARI – Mădârjac

·         15:54, PS 3, BLANC COTNARI, Cioca Boca

·         17:02, PS 4, CHATEAU COTNARI, Mădârjac

·         19:57, PS 5, SS 5, COTNARI Rally Show, Râpa Galbenă

Ziua 3, sâmbătă, 8 septembrie 2018

·         09:21, PS 6, GRASA DE COTNARI, Păun

·         10:04, PS 7, FRÂNCUȘA COTNARI, Dobrovăț

·         10:42, PS 8, BLANC COTNARI, Cioca Boca

·         13:00, PS 9, GRASA DE COTNARI, Păun

·         13:43, PS 10, FRÂNCUȘA COTNARI, Power Stage (Dobrovăț)

·         20:00, Primăria Iași – Festivitatea de premiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here