Şeful serviciilor secrete germane, DEMIS după presiunile făcute de Angela Merkel

0
49 views

Șeful serviciului de informații externe al Germaniei (BND), Gerhard Schindler, a cărui poziție a fost serios afectată de scandalul interceptărilor agenției americane NSA, va fi înlocuit de un apropiat al ministrului de finanțe, Wolfgang Schäuble, transmite Digi24.

 

Actualul președinte al BND, Gerhard Schindler, a ieșit la pensie anticipat, iar succesorul său va fi Bruno Kahl”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Șeful BND are 63 de ani, iar cel care îl înlocuiește este un jurist de 54 de ani, în prezent înalt funcționar la Ministerul Finanțelor. Schimbarea șefului BND se va produce de la 1 iulie.

 

Gerhard Schindler era în funcție din 2012, dar nu a fost invocat niciun motiv pentru a explica plecarea lui din funcție. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să dea mai multe detalii, într-o conferință de presă în care a fost întrebat despre aceasta.

 

Potrivit cotidianului „Süddeutsche Zeitung”, care a scris încă de marți seara că Schindler va fi înlocuit, poziția șefului BND a fost zdruncinată de scandalul interceptărilor NSA. În urmă cu aproape un an s-a aflat că serviciile americane aveau o centrală pentru interceptări, la Bad Aibling, în apropiere de Munchen, de unde i-ar fi spionat atât pe liderii europeni, cât și pe șefi de companii din Europa.

 

Presa germană a insistat de atunci pe nevoia unei reforme a serviciilor de informații. Potrivit Süddeutsche, care se bazează pe rezultatele unei investigații a unei comisii parlamentare asupra scandalului NSA, sunt mai multe elemente care pledau în defavoarea lui Schindler. I se reproșează cu precădere lipsa de control asupra mai multor servicii.  

 

 

(Sursa: digi24.ro)