Gripă aviară, depistată la o specie de pelicani din Delta Dunării

0
84 views

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a fost anunţată, miercuri, de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare „Delta Dunării”, despre prezenţa unor pelicani morţi, pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe, informează ANSVSA.

 

Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat în zona respectivă şi au recoltat, pentru examene de laborator, şase cadavre de pelicani creţi.

 

 

În colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de 64 de cadavre de pelicani creţi. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări.

Pelicanii creţi sunt o specie de păsări sălbatice migratoare, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibări.

 

Cele şase cadavre prelevate au fost examinate, joi, în cadrul laboratorului DSVSA Tulcea. În urma investigaţiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.

Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală (IDSA), care este laboratorul naţional de referinţă pentru gripa aviară.

 

Boala a fost depistată într-o zonă izolată, mlăştinoasă, aflată la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa.

Ca urmare, ANSVSA a dispus în teritoriu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării, stabilirea zonei de protecţie (trei kilometri) şi a zonei de supraveghere (zece kilometri) din jurul focarului, zone care, în acest caz, nu includ vreo locuinţă.

 

Evoluţia situaţiei este permanent monitorizată de serviciile veterinare, pentru a împiedica răspândirea bolii către efectivele de păsări domestice.

Boala este prezentă şi în Bulgaria, serviciile veterinare din ţara vecină notificând confirmarea bolii, pentru prima oară în acest an, tot la exemplare de pelicani creţi dintr-o rezervaţie naturală, în data de 28 ianuarie.

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)