STATUL SUNT EI: bugetarii ne conduc din toate partidele. Marile familii de politicieni ai Iaşului, racordate la banii publici

0
1046

În Consiliul Local, din 27 de consilieri, 13 primesc bani din instituţii publice. La Consiliul Judeţean, aproape o treime dintre consilieri duc acasă venituri de la stat. Din 7 senatori de Iaşi, 5 câştigă din sistemul public, iar  7 dintre cei 17 deputaţi sunt racordaţi la banii publici prin familiile lor.

 

Oricâtă politică de Dreapta sau de Stânga ar spune aleşii că fac, tot banul public le dă putere. Sistemul public este principalul angajator al familiilor de politicieni din Iaşi. Într-o statistică realizată de 7EST a reieşit că, în total, aproape jumătate dintre politicienii ieşeni, fie ei din CL, CJ, Senat sau Camera Deputaţilor, îşi câştigă veniturile din bani publici, prin propriile salarii sau prin salariile partenerilor de viaţă.

 

Consiliul Local – aproape 50 la sută

Jumătate dintre consilierii locali ai Iaşului aduc acasă, lunar, pâine de la stat. Ori pentru că sunt angajaţi ai unor instituţii sau societăţi ale statului, ori pentru că soţiile sau soţii sunt pe listele de plată din bani de la buget. Astfel, dintre cei 27 de consilieri locali, 13 sunt conectaţi la resursele publice. Este cazul lui Marius Cătălin Aur (soţia este angajată a Antibiotice SA, companie subordonată Ministerului Sănătăţii), Constantin Axinia (consilier al CFR Călători Iaşi – salariu anual de peste 52.000 de lei) sau PSD-istului Paul Corneliu Boişteanu, profesor la USAMV „Ion Ionescu de la Brad”, a cărui soţie este medic la Spitalul Spiridon.

„Iaşul este oraş universitar, centru administrativ şi este normal să avem foarte mulţi bugetari. Acum, de când a fost deschis Palasul, a mai crescut procentul angajaţilor din privat. Totuşi, procentul angajaţilor de la stat rămâne mare în Iaşi. Ştiam că în oraş sunt foarte mulţi angajaţi la stat şi că mulţi dintre politicieni au membrii familiilor în sectorul public”, spune Daniel Mătăsaru, consilier local. El însuşi este asistent universitar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, iar soţia sa, Mihaela, este psiholog în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi. Tot în cadrul CL Iaşi sunt consilierii Cristian Cătălin, a cărui soţie, Irina, este şef de lucrări la Politehnică şi Constantin Leonte – cadru universitar la USAMV Iaşi.

 

Poza de grup din vremurile bune ale USL: natură vie cu politicieni legaţi de stat mai abitir decât cravatele pe care le poartă la gât

 

Familia Ostaficiuc, între Poştă şi Regionala de Drumuri

Un consilier local PNL este şi profesor la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, iar soţia lucrează tot pentru stat, la CEC. Laurenţiu Năvodaru mai câştigă bani de la Inspectoratul Şcolar. Marius Ostaficiuc este director adjunct la Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi, de unde câştigă anual peste 30.000 de lei. Soţia sa lucrează la Poşta Română. Erica Rudnic, consilier local PSD, este şi medic la Spitalul de Boli Infecţioase, iar Vasile Sandu, liderul de sindicat de la RATP Iaşi, primeşte salariu de la regie, dar are şi soţia pe statele de plată ale AJPIS Iaşi.

Familia lui Călin Scripcaru ia bani de la Univ. „Al. I. Cuza”, de la Ministerul Sănătăţii, dar şi de la Spitalul „Cuza Vodă”, unde soţia este medic anatomo-patolog. Simona Vrânceanu primeşte diferite sume de bani de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi de la Casa Corpului Didactic.

 

La CJ, aproape o treime câştigă de la stat

Dintre cei 36 de consilieri judeţeni, 10 au în casă salarii de la stat. Soţia vicepreşedintelui CJ, Alin Aivănoaei, lucrează la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unde are un venit de 23.256 de lei anual. Liberalul Liviu Brătescu este director la Ateneul Tătăraşi, dar este şi cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”. Un alt liberal, Adrian Căliman, primeşte 11.754 de lei de la Casa de Cultură a Studenţilor, unde este consilier. Soţia sa este angajată la Primăria Iaşi. Iulian Cozianu lucrează, alături de soţie, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Consilierul judeţean PSD, Mihaela Ivancia, este şef de lucrări la USAMV, de unde câştigă anual 37.000 de lei, în timp ce pedelistul Dorel Lebădă este angajat al Direcţiei Silvice, iar soţia este profesor la Colegiul „Costache Negruzzi”.

Soţia consilierului PNL Ciprian Lucian Roşca este cadru didactic la Târgu Frumos. Constantin Şerban este director la Palatul Copiilor Iaşi. „Eu prefer oricând un angajat la stat unuia din privat, pentru că angajatul de la stat nu poate face afaceri cu statul, el este deja în acel sistem. Eu sunt profesor ca formare şi pot spune că profesorii dobândesc oarece notorietate în baza căreia sunt aleşi apoi în CL sau CJ. Apoi, trebuie spus că un angajat al sistemul public este mai puţin vulnerabil ca un angajat din mediul privat”, susţine Şerban.

Tot pentru stat lucrează şi Ioan Stoian (salariat CFR Marfă) şi soţia lui (angajat la Spitalul de Recuperare), dar şi Iordan Vintilă, care lucrează la CFR Călători Iaşi, ca şi soţia sa.

 

 Constantin Şerban: „Mai multă încredere am în unul de la stat”

Senat: 5 din 7

Dintre cei 7 senatori aleşi la Iaşi, 5 au treabă direct sau prin rudele de gradul 1 cu statul. Un exemplu este cel al medicului ieşean Marin Burlea, a cărui soţie, Georgeta, este cadru didactic la UMF.

Sorin Constantin Lazăr, senator PSD, are soţia angajată la o şcoală, dar şi la Primăria Strunga.

„Subiectul este foarte sensibil, pentru că este o reflectare a societăţii româneşti. Locurile de muncă din sistemul privat s-au micşorat drastic, astfel că toţi au ajuns să prefere un job la stat care, chiar dacă plăteşte mai prost, oferă siguranţă. Şi zona politică face parte din aceeaşi societate românească care gândeşte în acest fel”, crede senatorul Dumitru Oprea. Politicianul a fost rector şi este cadru didactic la universitatea „Cuza”. Soţia sa a lucrat la Finanţele Publice.

Actualul senator PNL, Mihaela Popa, a avut soţul, Emil, tot în sistemul public. În sfârşit, Varujan Vosganian, senator PNL de Iaşi, are soţia cadru didactic.

 

 

Citește și Ridicăm vălul de pe Sănătate. IMPERIUL LUI VALERICĂ DE LA APROVIZIONARE

 

 

Camera Deputaţilor: 7 din17

Dintre deputaţi, doar Camelia Margareta Bogdănici câştigă direct de la stat, fiind medic. Liberalul Mugur Cozmanciuc şi-a promovat soţia până la Inspecţia Juridică a CSM, Anton Doboş are consoarta la Direcţia Finanţelor Publice, Gheorghe Emacu are soţia la ApaVital, Petru Movilă – soţie medic, soţia lui Ionel Stancu lucrează la Tribunalul Dolj, iar soţul Cristinei Nichita, Tudor Vericeanu, este arhitectul şef al Primăriei Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments