VIDEO. Consilierii locali din comuna ieșeană Cozmești au boicotat proiecte de peste 2,5 milioane de euro

0
45 views

 

Proiecte de două milioane şi jumătate de euro sunt blocate în comuna Cozmeşti din Iaşi, după ce consilierii locali au boicotat timp de un an şedinţele în care trebuiau votate investiţiile. Acum, instanţa a decis dizolvarea consiliului. Scandalul a pornit de la schimbarea unui consilier local PNL. Cei din opoziţie nu au fost de acord cu înlocuitorul lui şi în final nu s-au mai prezentat la şedinţe. Nu a contat că de votul lor depindea ca oamenii din sat să aibă reţea de apă, relatează Digi 24.
 

În fiecare curte din comuna Cozmești sunt cel puțin trei butoaie cu apă. Pentru că singura fântână este la peste 1 kilometru distanță, oamenii adună apă de ploaie. O folosesc și pentru ei, și pentru animalele din bătătură.

Satenii au sperat că tot chinul lor va lua sfârșit odată ce vor începe lucrările la rețeaua de alimentare cu apă a localității. Dar au aflat însă că proiectul mai așteaptă. Asta deoarece Consiliul Local s-a dizolvat pentru că aleșii nu s-au mai prezentat la ședințe.

Ce-i doare pe dânşii de noi, dacă ei au bani, au de toate. Ţin un bidon de apă. Pot să o beau chiar şi de o săptămână, şi de două, credeţi-mă”, spune o localnică.

Avem nişte consilieri foarte dezamăgitori, aşa, ce-au promis nu se ţin de treabă”, adaugă un consătean.

Proiectul de alimentare cu apă a localităţii nu este singurul blocat în Cozmeşti. De un an, un centru afterschool în care 30 de copii puteau beneficia de o masă caldă şi de lecţii este închis.

Realizată cu 2,5 milioane de euro, bani europeni, clădirea nu a putut fi dată în folosinţă pentru că lipseşte avizul pe care consilierii trebuiau să-l voteze. Şi pentru că e vorba despre un proiect european care nu funcţionează, primăria ar putea fi obligată să returneze banii.

 


 

O sumă enormă pentru localitate. E bugetul comunei pe 50 de ani de zile. Vă daţi seama ce înseamnă să îndatorezi comuna din neştiinţa unor oameni care nu sunt conştienţi”, a declarat pentru Digi 24  Valeriu Enciu, primarul comunei Cozmești.

Consilierii locali dau vina unii pe alţii pentru blocarea proiectelor.

Noi nu ne-am prezentat la o ședinţă, la celelalte două şedinţe nu s-au prezentat ceilalţi consilieri”, susține Nelu Păsat, consilier local.

Cele două proiecte vor putea fi adoptate abia după trei luni, atunci când în comună vor avea loc alte alegeri.

 

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)