EXCLUSIV: DSV Iaşi este Divizia de Protecţie a Mafiei Cărnii. Uriaşul Gidacom, protejat de autoritățile statului (Text integral)

0
1116

La Gidacom, cel mai mare angrosist de carne din Moldova, s-au făcut doar controalele obligatorii, o singură dată pe an. Sunt trei filtre care trebuiau să găsească produsele expirate şi carnea alterată, dar, de cinci ani, şefii DSV Iaşi n-au descoperit nimic. În depozitele frigorifice se amestecă produsele expirate cu cele în termen. Puii refrigeraţi, ieşiţi din termen, erau puşi la recongelare. Alţi producători de carne sunt controlaţi aproape săptămânal. DIICOT a trimis în control inspectorii din Bacău, pentru că niciunul din Iaşi nu era de încredere. În 2006, Gidacom a mai fost prinsă cu marfă expirată, tot după sesizarea SRI.

 

Ancheta în cazul cărnii expirate scoate la iveală detalii incredibile. Potrivit procedurii, în orice moment un veterinar trebuia să ştie că în depozite se află marfă necomestibilă. Ca element comun, este rostit numele lui Gabriel Ciobanu, actual şef al DSVSA şi fost şef al compartimentului de igienă din instituţie.

 

Cantităţile sunt altele

Controlul făcut la Gidacom SRL la începutul lunii a fost iniţiat de DIICOT, cu informaţii de la SRI, iar la acţiune au participat atât echipe de la DSVSA Iaşi, cât şi de la Protecţia Consumatorilor. În urma controlului, s-a anunţat public că s-au găsit 13,6 tone de aripi de pui expirate şi 100 tone de macrou cu modificări organoleptice. Modificările organoleptice sunt cele care vizează aspectul, culoarea, consistenţa sau gustul, aşadar s-a concluzionat, într-o primă fază, că peştele respectiv este stricat. Detalii din ancheta referitoare la Gidacom scot însă la iveală aspecte halucinante: cantităţile nu sunt cele anunţate oficial iar în cauză nu a fost vorba doar despre peşte şi despre aripi de pui. Mai mult, activitatea Gidacom a avut la bază o serie de complicităţi în rândul organelor de control.

 

Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi, este mieluşel în relaţia cu Gidacom. Ani la rând a fost şeful la Igienă, biroul cu rol-cheie în protejarea mafiei cărnii

Nu sunt 13, ci 16 tone, din care 10 expirate

Din partea Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor a participat, în mod paradoxal, o echipă adusă de la Bacău şi nu comisarii ieşeni. Concluziile echipei de la CRPC au fost, de altfel, şi cele care au apărut în public. În realitate însă, lucrurile sunt mult mai complicate. CRPC a anunţat 13.600 kilograme de aripi de pui expirate, aflate în paleţi de câte o tonă. Inspectorii DSVSA au „luat la mână” fiecare ambalaj şi au ajuns la o altă concluzie. „Era un amestec de produs expirat şi produs în termen”, explică Denisa Talef, şef de birou în cadrul DSVSA şi participant la control. Mai mult, stocul nu era de 13,6 tone, ci de 16 tone, fiind vorba despre acelaşi sortiment, aceeaşi factură. După trierea fiecărui palet, s-a ajuns la o cantitate de 10,4 tone de carne de pui expirată. Furnizori erau fermele avicole de la Mihăileşti şi Crevedia.

 

Unde au expirat?

Pentru existenţa aripioarelor expirate printre paleţii cu aripioare în termen există două explicaţii, dar ambele implică deficienţe grave în funcţionarea sistemului de protecţie sanitar-veterinar. „E posibilă neefectuarea rotaţiei stocurilor. Adică, în loc să proceseze sau să vândă cu prioritate marfa mai veche, le-au amestecat. Altfel spus, produsele au expirat în depozit”, spune o sursă din DSVSA.

O a doua ipoteză, lansată de aceeaşi sursă, are în vedere superficialitatea recepţiei calitative a mărfii. Cu alte cuvinte, aripioarele de pui au fost cumpărate expirate de la furnizori, iar cei care trebuiau să verifice acest lucru au închis ochii. În ambele situaţii însă, aceleaşi persoane sunt implicate.

 

Depozitele Gidacom de la Tomeşti alimentează cu cantităţi uriaşe magazinele săteşti şi din micile oraşe din Moldova

Congelate ca să nu expire

Revenind la controlul de la Gidacom, controlul mixt nu a găsit doar aripi de pui expirate. În depozite se aflau şi 20 de tone de pulpe de pui refrigerate, aflate la limita perioadei. Au fost prelevate probe iar analizele de laborator au confirmat că acestea sunt bune de consum. Interesant este faptul că, pe buletinul de analize, este trecută o menţiune făcută de cei din laborator: la data recepţiei probei pulpele erau în termen, la finalizarea analizelor lotul expirase deja. Una dintre probe expira, de fapt, chiar în ziua în care a fost adusă pentru analize. Denisa Talef are şi o explicaţie pentru care existenţa pulpelor nu a fost mediatizată. Acestea urmau să fie procesate. Adică, Gidacom le congela şi, astfel, le prelungea valabilitatea.

 

Creier de porc stricat

Niciuna dintre informările publice nu a amintit de aproape 300 kg de creier de porc găsite la control. Cantitatea era în spaţiul de depozitare pentru materii prime şi prezenta modificări organoleptice, adică respectivul produs era stricat. Reprezentanţii Gidacom au explicat că ar fi vorba despre resturile rămase după fasonarea marginilor baxurilor iar respectiva cantitate nu era destinată vânzării. Pentru cele 300 kg de creier de porc nu existau documente privind originea sau calitatea, De altfel, din cauza existenţei creierului de porc s-a aplicat şi o amendă de 2.000 lei. Reporterii 7EST au încercat de mai multe ori să-l contacteze pe patronul Gheorghe Grumăzescu, dar acesta a avut telefonul închis.

 

 

Citește și „Închis, vă mulţumim”: Mercur Mary, ucis de Auchan. Ultimul supermarket 100% ieșean îşi dă duhul, suferind de „concurenţă prea acerbă”

 

 

Habarnism la OPC

În urma controlului a intrat în discuţie şi o cantitate de 100 de tone de macrou congelat, găsită în camioane. Peştele expira în 2015, dar a fost blocat de comisarii de la Protecţia Consumatorilor. Aceştia au considerat că macroul prezintă modificări organoleptice şi trebuie expertizat. Expertiza a infirmat însă bănuielile celor de la Protecţia Consumatorilor. Loturile prezentau şi exemplare cu arsuri de frig sau cu rupturi de piele, dar nu urmau să ajungă aşa în consum. „Nu s-a ţinut cont de specificul activităţii depozitului. Ei cumpără en-gross, sortează şi reambalează fără să modifice termenul de valabilitate. Aşadar, acel peşte urma să fie sortat şi reambalat iar peştele cu probleme era eliminat. Am făcut şi analize de laborator care au vizat inclusiv prospeţimea. Peştele era în regulă”, a spus Denisa Talef. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor i-au invitat pe cei de la Gidacom să vină la sediu cu documentele pentru peşte, făcând abstracţie că acestea fuseseră deja ridicate de DIICOT.

 

 Gidacom reambalează marfă de la Crevedia şi Mihăileşti, prinse şi anul trecu
t cu marfă de contrabandă, improprie pentru consum

Aripioarele şi creierul au fost incinerate

Ce s-a întâmplat cu carnea din depozit? Pulpele de pui şi peştele au intrat în consum, în timp ce aripioarele şi creierul au fost incinerate. Interesant este că nu s-au făcu analize pentru a vedea dacă aripioarele erau comestibile, pe motiv că sunt expirate şi trebuie distruse. În acelaşi timp însă, nimeni nu ştie ce cantitate de aripioare expirate au ajuns în consum şi dacă acestea au pus în pericol sănătatea cumpărătorilor. În rezumat însă, controlul făcut la Gidacom a scos din depozite 10,4 tone de aripioare expirate, 20 de tone de pulpe aproape de expirare şi 300 kg de creier de porc stricat. Informaţiile detaliate legate de control sunt ţinute secrete atât de CRPC, cât şi de DSVSA pe motiv că fac parte dintr-o investigaţie DIICOT.

 

Complicităţi în lanţ

Cum a fost posibil să se întâmple acest lucru? Sursele 7EST susţin că numai cu complicitatea autorităţilor de control iar numele şefului DSVSA, Gabriel Ciobanu, este unul des pomenit. Concret, un depozit ca Gidacom este supravegheat de DSVSA pe cel puţin trei căi. Prima dintre ele este legată de medicul veterinar arondat prin Ordinul 64. Acest medic trebuie să facă expertizarea mărfii la intrare şi să realizeze controale lunare sau mai dese. Până în 2013, postul a fost ocupat de Mihai Lavric, în acest moment este ocupat de Iuliana Stângu. Sursele citate susţin că acest medic este cel care trebuia să sesizeze primul că marfa din depozit a expirat, şi să se asigure că Gidacom nu cumpără marfă expirată.

 

Responsabilitatea duce la Ciobanu

Un al doilea filtru este reprezentat de medicul zonal. În cazul de faţă, medicul zonal este Aurica Şoptelea. Ea este obligată să realizeze controale măcar o dată la trei luni şi, de asemenea, să verifice calitatea mărfii. Un al treilea filtru este reprezentat de Biroul de Igienă din cadrul DSVSA, care putea dispune controale stricte. Acesta a fost condus ani la rând de către Gabriel Ciobanu, actualul director al DSVSA. Susţinut de PSD în funcţie, Ciobanu şi-a prezervat postul de şef la igienă.

Mai mult, procesatorii de carne sunt obligaţi să facă periodic analiza produselor iar probele sunt prelevate de medicii zonali. În cazul Gidacom, singurele analize de laborator au fost făcute odată cu descinderea de la Tomeşti iar în cursul anului trecut s-a făcut un singur lot de analize, în cadrul programului obligatoriu. În general, producătorii şi procesatorii recurg şi la autotestare, adică la analize făcute la cerere, pentru a elimina orice suspiciune asupra calităţii. Gidacom nu a făcut aşa ceva în ultimii ani. Nici în această situaţie Ciobanu nu s-a sesizat, să ceară controale temeinice şi analize. Contactat de 7EST, Gabriel Ciobanu a negat că ar fi protejat Gidacom de controale.

 

Relaţii vechi în DSV. Buletine de analize, „dosite” în 2006

Societatea Gidacom nu este pentru prima dată implicată într-un scandal legat de calitatea produselor livrate şi muşamalizat cu complicităţi din interiorul DSVSA. Pe 23 aprilie 2006 probele dintr-un lot de 23,6 tone de copănele de pui au ieşit pozitive la Salmonella. Laboratorul nu a dat alarma iar directorul de atunci, Ionel Bondoc a descoperit singur buletinul de analiză în mapă, la sfârşitul programului.

A doua zi dimineaţă, a trimis o echipă să sechestreze carnea dar toată cantitatea dispăruse din depozit peste noapte. Cineva din interior anunţase firma Gidacom de rezultatul analizei, iar bănuielile s-au îndreptat, fără să poată fi dovedite, către medicul Iulian Vieru, rudă cu soţia patronului de la Gidacom.

Un an mai târziu, în 2007, s-a recoltat o probă de peşte congelat de la Gidacom. În laboratorul DSV s-a constatat că peştele era impropriu pentru consum, fiind sfărâmicios şi având un miros de stricat. Ca şi în cazul pulpelor cu Salmonella, marfa a dispărut peste noapte, Grumăzescu spunând că a valorificat-o în judeţul Suceava.

 

Din nou, carne expirată

Aceeaşi firmă a fost implicată, tot în 2006, într-un scandal asemănător cu cel de acum. O echipă mixtă de la Prefectură, DSV şi Protecţia Consumatorului a descoperit în depozit 5 tone de pulpe suspecte. Certificatul sanitar-veterinar semnat de un medic debutant de la o circumscripţie oarecare din Vaslui arăta ca pulpele proveneau din SUA şi fuseseră congelate cu trei luni mai devreme – februarie 2006. Când au verificat etichetele de pe cutiile cu pulpe, inspectorii au făcut o descoperire uluitoare: datele de congelare erau altele – mai, iunie 2005. Altfel spus, marfa era în pragul expirării, deşi hârtiile arătau că e proaspătă.

 

 Nici medicul arondat, nici inspectorul zonal şi nici directorul DSV Iaşi nu şi-au băgat nasul în TIR-urile cu marfă ale Gidacom

DSV a dat 2 milioane de lei pe un aparat performant pe care nu-l foloseşte

Surse din cadrul DSVSA Iaşi susţin că problemele cauzate de Gidacom pe piaţa alimentară puteau fi evitate foarte uşor. „Anul trecut, când tot Gabriel Ciobanu era director, s-a cumpărat un dispozitiv pentru controlul falsurilor. Aparatul este foarte performant şi poate depista inclusiv carnea expirată, dar zace nefolosit pentru că nu se cumpără reactivi. Dispozitivul a costat 2.000.000 lei şi, din cauza lui, nu au mai fost bani pentru plata medicilor concesionari şi pentru cumpărarea de vaccin antirabic”, spun sursele 7EST.

La rândul său, Gabriel Ciobanu a susţinut că trebuie să verifice în contabilitate dacă s-a făcut achiziţia respectivă.

 

Gidacom livrează cantităţi uriaşe de carne ieftină

Gidacom SRL este cel mai mare importator şi distribuitor de carne din Moldova, concurând puternic pe piaţă producătorii autohtoni. În 2012, cu doar 63 de angajaţi, a reuşit o cifră de afaceri de 68,6 milioane de lei şi un profit brut de 2,1 milioane de lei. Raportat la 4,5 lei kg, cât este preţul macroului plătit de Gidacom, cifra de afaceri ar echivala cu peste 15,2 milioane de kilograme de peşte, adică peste 15.200 tone. Cantitatea este impresionantă, chiar dacă presupunem că macroul a fost vândut diverselor firme cu un preţ măcar cu 10% mai mare.

 

Procurorii includ Gidacom în reţeaua care a atentat la siguranţa naţională

Evenimentul Zilei a prezentat, în urmă cu câteva zile, elemente din referatul procurorilor DIICOT în dosarul privind mafia cărnii. Documentul arată că Gidacom SRL Iaşi era unul dintre cei patru distribuitori zonali în care ajungea carnea expirată. Astfel, pe lista celor urmăriţi penal din această cauză se află Ana Drelciuc, patroana Medasimpex, din judeţul Neamţ, soţii Daniela şi Gheorghe Grumăzescu, acţionari la Gidacom, judeţul Iaşi, Horaţiu Bonea – consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi şi patron al Bonvi Impex, din judeţul Satu Mare, şi Sorin-Ioan Oltean, acţionar al A&O Maritime Trading, din judeţul Constanţa. Toţi sunt acuzaţi de evaziune, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments