Lumina vine de la Moldova Mall? Chiriaşii au primit deja avertizarea de evacuare. Iaciu are un chiriaş unic: E.ON?

0
390 views

Nemţii de la furnizorul de energie şi gaze ar avea intenţia de a-şi muta sediul din Tărăraşi în Centrul Civic. Marele perdant ar fi Gheorghe Cheşcu, proprietarul actualei clădiri închiriate drept centru de operaţiuni de către E.ON.

 

Până nu demult un centru comercial care gâfâia, zdrobit de concurenţă, Moldova Mall îşi revine din pumni şi bifează lovitură după lovitură pe piaţă.

 

Cheşcu: „Mie îmi convine”

Prima mutare a fost deschiderea în 2013, la parter, a unui magazin Billa, secţiune care lipsea complexului şi care are rolul de „ancoră”. A urmat, zilele trecute, înregistrarea unui nou proprietar, în persoana milionarului bucureştean Gheorghe Iaciu. Acesta a preluat clădirea aflată în portofoliul fondului de investiţii Equest Balkan Properties (EBP).

Iaciu ar avea deja un as în mânecă pentru amortizarea investiţiei. Zvonuri din mediul de afaceri arată că E.ON ar fi interesat de spaţiile de la Moldova Mall. Dacă zvonul va deveni realitate, acest lucru ar însemna mutarea din cartierul Tătăraşi, acolo unde furnizorul de energie a închiriat, în 2007, o întreagă clădire de la omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, patronul lanţului de magazine Flux.

Conform unor calcule realizate anul trecut de 7EST, chiria achitată de E.ON ajunge la 108.000 de euro pe lună. În mod curios, Cheşcu susţine că de abia aşteaptă ca E.ON să-şi găsească alte clădiri pentru amenajarea birourilor. ”Conform contractului mai sunt în derulare câţiva ani de închiriere. Ei sunt de şase ani la mine. Nu ştiu dacă pleacă. Dar dacă pleacă, trebuie să îmi plătească despăgubiri convenabile. Mie îmi convine”, a spus Cheşcu.

 

Trecut prin mai multe mâini în ultimii ani, cu credite restructurate în cascadă, Moldova Mall a ajuns acum în proprietatea unuia dintre cei mai mari investitori imobiliari din România

E.ON nu confirmă

Reprezentanţii companiei E.ON spun că nu au avut loc negocieri cu noul patron al magazinului Moldova Mall. ”Nu avem nicio intenţie de a închiria în acest moment spaţii de la Moldova Mall”, a susţinut Corneliu Zaiţ, purtător de cuvânt E.ON. O posibilă explicaţie a negării oficiale: surse din mediul imobiliar afirmă că nu este exclus ca E.ON să nu se înţeleagă la preţ cu noul patron Moldova Mall şi ca negocierile să eşueze.

 

Doar parterul rămâne neatins

În ceea ce priveşte sosirea unui bucureştean la cârma Moldova Mall, reacţiile din mediul de afaceri ieşean sunt pozitive. ”Este un suflu nou, care poate crea ceva spectaculos. Dacă ştie să-l organizeze, poate să facă bani. Bucureştenii ştiu să-şi vândă marfa ”, spune Ion Zapodeanu, om de afaceri în domeniul imobiliar.

Valoarea tranzacţiei încheiate de Iaciu şi Equity nu a fost făcută publică. La începutul lunii februarie, când negocierile au intrat în linie dreaptă, o parte dintre chiriaşi, cu excepţia celor de la parter, au fost somaţi să părăsească complexul.

 

 Dănuţ Prisecariu a privatizat o societate de stat, prin majorare de capital, apoi a vândut-o cu 34 milioane de euro

Dănuţ Prisecariu: „Dacă piaţa cere birouri, faci birouri”

Fostul proprietar ieşean crede că achiziţionarea clădirii reprezintă o mutare bună. ”Nu ştiu ce cheltuieli s-au făcut cu achiziţia, ca să îmi dau seama dacă merită. Dar, la prima vedere, pare o mişcare înţeleaptă. Dacă piaţa cere birouri, faci birouri. Dacă piaţa cere comerţ, oferi comerţ. Nu văd nimic rău în această afacere”, a declarat Dănuţ Prisecariu. Acesta a mai precizat că în piaţa imobiliară se vorbeşte deja că în Moldova Mall va fi un chiriaş unic.

 

Gheorghe Iaciu, patronul complexului Dorally, din Bucureşti, nu ascunde că va face la Moldova un mix de birouri şi spaţii comerciale. Un client mare ar putea fi asul din mânecă

Cine este Gheorghe Iaciu

Noul proprietar al Moldova Mall se clasează între primii 100 de români din Top 300 Capital, cu o avere ce se ridică la aproximativ 60 de milioane de euro. Deţine 5% din SIF Muntenia, terenuri, 50% din firma Doraly Expo Market Afumaţi, 67%  din Doraly Mall Constanţa şi 45,48% din Impact Developer & Contractor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here