Fiul lui Ţicău, înglodat în datorii şi executat silit. Afacerile unei familii de liberali, abonaţi la stat, se prăbuşesc cu zgomot

0
671

În primul său mandat la APDRP, Eugen Ţicău şi cei doi copii ai săi construiau din senin un mic imperiu financiar: case, terenuri, păduri, firme de construcţii, comerţ, fermă de porci. Acum, fiului Radu Ştefan i se scot la vânzare trei terenuri pentru o datorie de 79.000 de lei. Executarea vine la cererea unei firme din Botoşani, al cărei patron a fost reţinut pentru evaziune.

 

Declaraţia de avere a lui Eugen Ţicău, director la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Iaşi este pe cale să devină mai săracă.

 

Trei terenuri, nici jumătate din datorie

Pe data de 18 martie, un executor judecătoresc va scoate la licitaţie trei terenuri ale familiei sale, unul fiind menţionat şi în declaraţia sa de avere. Acesta din urmă îl are ca proprietar pe fiul său, Radu Ştefan. Toate aceste imobile se află în satul Vişan, au categoria de folosinţă vie sau pădure şi au împreună aproape 1.500 mp.

Suma totală solicitată de executor este de aproape 35.000 de lei, nici jumătate din cuantumul datoriei pentru care s-a ajuns în această situaţie. Executarea silită a început din cauza unei datorii din 2012, de aproape 79.000 de lei, către o firmă din Botoşani, Agremin Trans SRL.

Cum Radu Ştefan nu a putut fi contactat pentru a afla detalii, este de bănuit ca datoria să se fi înregistrat de către una dintre firmele sale, cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor. Pe această societate – într-un articol publicat de Ziarul de Iaşi, în 2009 – tatăl său declara că a încercat să obţină contracte în subantrepriză, nereuşind acest lucru decât în Botoşani. Agremin Trans are ca obiect de activitate extracţia pietrişului, nisipului, argilei şi caolinului, deţinând o balastieră pe malul Siretului. 

 

Un patron din handbal l-ar fi falimentat

Eugen Ţicău spune că fiul său este major, că îşi va rezolva singur problemele şi a  precizat că Radu Ştefan a ajuns în această situaţie din cauză că nu a putut recupera sumele ce-i trebuiau achitate de alte societăţi. ”Este problema lui, este major. El a deschis o firmă care a intrat în insolvenţă din cauză că nu i s-a plătit. Unul Paleu de la Piatra Neamţ l-a falimentat. Avea firma Energoterm. Trebuia să-i dea băiatului 120.000 de lei. Mai sunt şi alte firme care nu i-au plătit băiatului. De la Huşi, de la Iaşi… S-a înscris la masa credală. Şi-au bătut joc de un copil nevinovat. Singur o să treacă peste asta, de unde să am bani?”, a declarat Ţicău.

Petru Paleu este o figură binecunoscută în lumea handbalului românesc, fiind la un moment dat vicepreşedinte al Federaţiei de specialitate. 

 

 

 „Şi-au bătut joc de un copil nevinovat. Singur o să treacă peste asta, de unde să am bani?”, Eugen Ţicău, director judeţean APDRP Iaşi

O afacere suspectă

Best Road Project, firma de construcţii la care face referire Ţicău, a avut cifre de afaceri de circa 3 milioane de lei, anual, în perioada 2009-2011, dar şi pierderi cumulate de peste 1 milion de lei. Pentru anul 2012, pe site-ul Ministerului de Finanţe nu mai figurează bilanţul contabil. 2012 este şi anul în care firma a intrat în insolvenţă, la masa credală înscriindu-se mai mulţi creditori, printre care OTP Bank. Şi o altă societate, Lorelei SRL, la care era asociat Radu Ştefan şi sora sa, cu obiect de activitate în domeniul comerţului, nu mai deţine bilanţ pe site-ul de mai sus, iar în 2010 şi 2011 aproape că n-a avut cifră de afaceri.

Singurele acţiuni cu profit deţinute de fiul directorului ieşean nu provin dintr-o iniţiativă proprie, ci după achiziţia, în 2009, a 10% din una dintre cele mai cunoscute afaceri din judeţ în domeniul creşterii porcilor. Radu Ştefan a devenit acţionar la Pig Farm SRL, care deţine o fermă modernă la Coarnele Caprei, societatea având profit de aproape 160.000 de lei în 2011 şi 38.000 de lei în 2012.

La momentul cumpărării acţiunilor, Eugen Ţicău a explicat că este prieten cu patronul Pig Farm, care avea nevoie de lichidităţi. Tranzacţia a ridicat în presa locală suspiciuni legate de un eventual conflict de interese, Eugen Ţicău gestionând, printre altele, sume necesare funcţionării unor astfel de afaceri. Ziarul de Iaşi a scris că un proiect de extindere a fermei, din 2008, a fost aprobat când la şefia finanţatorului Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit era chiar Eugen Ţicău.     

 

Creditor la zdup

Constantin Dincu, unul dintre asociaţii de la Agremin Trans, a avut o mare cumpănă. La finalul anului trecut a fost reţinut de procurori, acuzat fiind de evaziune fiscală. Numai că a fost repus imediat în libertate cu condiţia de a nu părăsi ţara. Conform anchetatorilor, în 2013, Agremin Trans a exploatat ilegal şi a valorificat, fără a ţine o evidenţă contabilă, peste 50.000 de tone de produse de balastieră. Prejudiciul adus statului s-ar ridica la 2 milioane lei.

 

Cariera descendentă a lui Ţicău

Perceput iniţial ca un specialist în agricultură şi un om de bază în PNL Iaşi, Ţicău a fost exclus de filiala locală a liberalilor în 2010, motivul fiind lipsa de activitate şi restanţele la plata cotizaţiei. Ţicău a rămas în funcţia pe care o deţinea, de şef la Direcţia Agricolă, fiind susţinut de PDL, acest dans neafectându-i, paradoxal, apropierea de PNL, care l-a numit în 2012 pe actuala poziţie, de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. 

Soţia sa a fost numită director la ASF Iaşi, în 2012, imediat după ce PNL a intrat din nou la guvernare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments