Adrian Streinu-Cercel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPA din Iaşi

0
158

Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Dr. Matei Balş din Bucureşti a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi.

 

 

”Aceste zile, care marchează începutul sărbătorilor de iarnă, ne-au prilejuit un eveniment marcant la UPA din Iaşi şi anume conferirea cele mai inalte distincţii a instituţiei noastre, cea de Doctor Honoris Causa, domnului prof.dr. Adrian Streinu-Cercel. A fost ideea doamnelor Prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ şi conf.univ.dr. Anca Tompea de a oferi acest titlul având în vedere că instituţia noastră face parte din proiectul transfrontalier, Grupul de lucru România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilor infecţioase, demarat la iniţiativa domniei sale”, a precizat prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.

În laudatio, prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ, Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi l-a prezentat pe Prof. Adrian Streinu-Cercel ţinând cont de toate ariile sale de interes, cadru universitar, medic, cercetător, manager.  ”Universitatea Petre Andrei din Iaşi  este o instituţie academică a cărei devenire se îmbină cu istoria modernă a României. Tradiţia recunoaşterii contribuţiilor ştiinţifice şi culturale şi a promovării personalităţilor care le fac posibile, este constitutivă dezvoltării ei. Credem că, în spiritul acestei bune tradiţii, Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi face un gest absolut firesc prin acordarea titlului ştiinţific de Doctor Honoris Causa – expresia cea mai înaltă a recunoaşterii sale, unei individualităţi marcante a vieţii româneşti, cunoscute atât în lumea medicală românească cât şi în cea internaţională: universitarul, intelectualul de aleasă clasă, Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel”, a precizat Prof. dr. Carmen Dorobăţ în laudatio.

Prof. Adrian Streinu-Cercel a declarat că se simte onorat de distincția conferită, ”mai ales că, astăzi, 11 decembrie, se împlinesc 100 de ani de când Petre Andrei, patronul spiritual al acestei universităţi, a primit Magna Cum Laude la terminarea studiilor universitare în Iaşi. Sper să onorez această figură ilustră a mediului academic ieşean”. Mai mult, acesta a motivat şi înclinaţia sa către domeniul socio-uman, respectiv asistenţa socială şi psihologie. ”În momentul în care am început să facem centrele regionale HIV/SIDA ne-am dat seama că nu putem avea succes de unii singuri, aşa că am apelat la asistenţii sociali şi la psihologi. Unul din elementele de căpătâi al succesului înregistrat de aceste centre îl reprezintă accesul pacienţilor către terapie prin intermediul unor astfel de specialişti. Sper, în continuare, să avem o colaborare productivă în cadru Grupului de lucru, România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilor infecţioase”, a completat acesta. În final, în ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile de învăţământ superior private, Adrian Streinu –Cercel a precizat că ”sectorul privat universitar este unul de viitor.

Propunerea acordării acestui titlu a venit din partea Facultăţii de Asistenţă Socială şi Sociologie, al cărei decan, Prof.univ.dr. Cristina Stoica, a citit referatul care a stat la baza acestui demers, în timp ce Conf.univ.dr. Anca Tompea a prezentat Hotărârea Senatului universitar conform căreia prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a îndeplinit toate criterile, aşa cum prevede  Carta Universitarăîn astfel de situaţii.

La eveniment au participat reprezentanţii administraţiei locale, viceprimarul Mihai Chirica, Victor Chirilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Debbihi Abdelmalek, Ambasadorul Algeriei, cadre didactice, medici şi studenţi.

În finalul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa,  Corul Gavriil Musicescu, al Filarmonicii din Iaşi a susţinut un concert de colinde.

 

Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel

– Născut la 30 august 1956 a absolvit în anul 1982 Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti.

– Devine intern în perioada 1982-1984 la Institutul ”N. Gh. Lupu” şi ulterior la Spitalul Colentina.

– Se reorentează spre domeniul patologiei infecţioase urmând rezidenţiatul de Boli Infecţioase în cadrul Spitalului Clinic Colentina Bucureşti.

– Desfăşoară o activitate de formare privind diagnosticul şi terapia bolilor şi sindroamelor infecţioase, devenind Medic Specialist în 1988 şi respectiv – Meci Primat în 1993, în specialitatea Boli Infecţioase şi Epidemiologie.

Urmează stagii de specializare şi perfecţionare în importante centre medicale universitare şi ştiinţifice din Franţa, Spania, SUA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments