Oferta ruşilor i-a lăsat mască pe neo-zeelandezi: un submarin nuclear contra produse lactate

0
28 views

Fostul premier al Noii Zeelande, Jim Bolger, a rămas „încremenit” când o delegaţie rusă i-a oferit un submarin nuclear şi două MIG-uri în schimbul unor importuri de lactate pentru care Rusia nu avea bani.

 

Oferta a fost făcută în 1993, după colapsul Uniunii Sovietice, când Rusia se chinuia să plătească o datorie de 100 de milioane de dolari pentru importuri de lactate din Noua Zeelandă.

Propunerea a venit din partea lui Alexander Sokin, pe atunci vice-prim ministru în guvernul rus.

„Ruşii încercau să nu le închidem liniile de credit când Sopkin a menţionat că ar mai putea fi câteva căi de returnare a împrumutului. El a pomenit de faptul că avioanele MIG sunt obiecte foarte dorite şi că mai au şi un surplus de tancuri pe care le-ar putea oferi”, povesteşte fostul premier într-o carte autobiografică.

Politicianul zeelandez a trebuit să explice că nu are de gând să ia tancuri second hand. Atunci, Sokin a oferit un submarin nuclear cu care să stingă datoria Rusiei pentru unt.

Observând totuşi că Noua Zeelandă este ţară fără armament nuclear, el a sugerat că submarinul ar putea fi scos pe uscat şi transformat într-o centrală nuclear-electrică pentru un oraş de coastă.

După ce a declinat ofertele ruşilor, premierul a reuşit totuşi să se înţeleagă cu aceştia să îşi plătească măcar o treime din datoria de 100 de milioane de dolari.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here