Descoperire UNICAT la Gruiul Dării: BIBERON din EPOCA DE PIATRĂ

0
75 views

Arheologii care sapă la Gruiul Dării, din judeţul Buzău, au descoperit un biberon din epoca de piatră. Vasul de tip biberon a fost descoperit pe şantierul unui sat preistoric din zona Pietroasele.

 

Datarea obiectelor găsite a fost făcută cu carbon 14 la un laborator din Germania. Biberonul este, în opinia cercetătorilor epocii pietrei, o dovadă că materniatatea era tratată cu toată atenţia, femeile dacă întâmpinau probleme de alăptare îşi hrăneau pruncii cu laptele muls şi pus în astfel de vase. 

 

Biberonul preistoric este de formă sferică şi are un orificiu central, prin care se turna conţinutul, şi alte două orficii laterale aplicate, prin care se scugea laptele. Vasul de tip biberon ar fi putut fi folosit în preistorie şi pentru păstrarea unor substanţe preţioase, uleiuri, esenţe, vopseluri. 

 

Zona Pietroasele, unde sunt trei dintre cele mai importante şantiere arheologice din judeţul Buzău, este o adevărată vatră de istorie. Aici au fost descoperite tezaurul Cloşca cu puii de aur, termele romane şi castrul roman.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)