Un reputat profesor de la Universitatea Cuza s-a stins din viata chiar de ziua sa

0
157

Reputatul profesor de la Universitatea Cuza, Valeriu Sunel s-a stins din viata ieri, cand a aniversat varsta de 84 ani.

Născut la 11 noiembrie 1939, la Cotești, județul Vrancea, profesorul Valeriu Șunel și-a făcut studiile gimnaziale la Liceul „Unirea” din Focșani, absolvind în anul 1957. Atras de prestigiul cultural al orașului Iași, în anul 1958 a devenit student al Facultății de Chimie pe care a absolvit-o cu succes în anul 1963.

De-a lungul anilor de studenție, o parte deosebită în formarea sa intelectuală a fost stabilită de câțiva profesori de excepție, precum Constantin Budeanu, Magda Petrovanu, Eugen Papafil, Vasile Ababi, Radu Ralea și, mai ales, academicianul Ion Zugravescu.

Prin decizia Ministerului Educației, la terminarea studiilor sale de pregătirea universitară, Valeriu Șunel a devenit chimist la Antibiotice Iași și, după un an, a dat concurs și a obținut postul de de asistent universitar la Catedra de Chimie Organică din cadrul Facultății de Chimie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Tânărul asistent Valeriu Șunel a intensificat pregătirea sa profesională, devenind în 1975 doctor în chimie organică, cu teza intitulată „Sinteza unor noi derivați și peptide din acidul asparagic”.

În 1984, Valeriu Șunel a devenit conferențiar, iar șase ani mai târziu, în 1990, asistent universitar. La vârsta de 55 de ani, în 1994, Valeriu Șunel este deja profesor titular la Catedra de chimie organică a Facultății de Chimie Organică, Facultatea de Chimie și, începând cu anul 1996, devine conducător de teze de doctorat în chimie organică și chimie a compușilor heterociclici.

Din anul 2005, Valeriu Șunel a fost profesor consultant, a livrat cursuri de masterat, a îndrumat lucrări de disertație, lucrări de diplomă și de teze științifice a 7 candidați la doctorat, unii dintre ei în colaborare cu alte universități din România.

Rezultatele investigațiilor de laborator au fost materializate în 245 lucrări științifice, publicate în prestigioase reviste românești și internaționale.

„Un caracter deosebit, o fire blinda, luminoasa, o personalitate marcanta a mediului academic. Un specialist in domeniul Chimiei Organice, cu o activitate stiintifica impresionanta, sute de lucrari stiintifice, coodornator al citor specialisti, proiecte de cercetare, formator de oameni si caractere, invitat la mai multe universitati din vest”, a mentionat profesorul Silviu Gurlui.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments