Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

0
122

Șefii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) încasează între 84.000 și 180.000 de euro pe an, bani la care se adaugă alți aproximativ 26.000 de euro pe an reprezentând decontarea cheltuielilor cu chiria, transportul și diurnele, relevă documente obținute de deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei în perioada ianuarie-august 2021. Aceste date au fost obținute cu mare greutate, după un an și jumătate de procese, pentru că salariile din această instituție de stat fuseseră secretizate.

Sumele sunt uluitoare și, în egală măsură, revoltătoare. Prin contractul colectiv de muncă, fiecare angajat ASF primește câte o primă echivalentă cu un salariu în toate cele 4 trimestre ale anului, de unde rezultă că în această instituție sunt 16 salarii pe an.

Deputatul Claudiu Năsui spune că până și cel mai prost plătit angajat din ASF are 7.000 de lei/lună net, la care se adaugă salariile suplimentare (4 la număr, pe lângă cele 12 obișnuite), bonusuri de performanță, vouchere de vacanță etc.

Nicu Marcu, bun pentru toate sinecurile: Romsilva – Loterie – Parlament – ANAF – Curtea de Conturi – ASF

Conform deputatului Claudiu Năsui, nababul bugetar Nicu Marcu (54 de ani), șeful Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), are venituri brute de 25.000 de euro pe lună.Acest individ, născut în Moldova, la Sascut (județul Bacău), a absolvit Facultatea de Economie în Oltenia, la Craiova, destul de târziu – la 29 de ani! După ce s-a văzut cu diploma în buzunar, s-a angajat contabil de Ocolul Silvic Calafat.

Din 2003, cariera sa a explodat pe bază de clientelism politic. Nicu Marcu a fost impus director economic la Romsilva, în guvernarea lui Adrian Năstase (PSD). A fost preluat de Guvernul Tăriceanu (PNL), care l-a plasat mai întâi la Loteria Română (2006-2007), î funcția de „consilier tehnico-economic”, apoi la ANAF, ca secretar general (august 2007 – aprilie 2009). Cel care l-a îndepărtat a fost noul prim-ministru, Emil Boc.În 2012, Nicu Marcu a ajuns și în Parlament. El a fost ales deputat în județul Bacău, din partea PNL, pe lista comună a USL (PSD-PNL). Doi ani mai târziu, când Klaus Iohannis a fost ales președinte al PNL, Nicu Marcu a părăsit partidul și s-a mutat în „grupul conservator”, „patronat” de Dan Voiculescu.

În 2015, Nicu Marcu a ajuns vicepreședinte al Curții de Conturi, cu susținerea ALDE – noul partid al lui Călin Popescu Tăriceanu după plecarea din PNL.

În iunie 2020, Nicu Marcu a fost numit președinte al ASF, la propunerea PNL și cu susținerea PSD.

ASF – menajeria rudelor de politicieni

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară este o instituție de o incompetență uluitoare, care a acoperit și permis două falimente devastatoare pentru piața asigurărilor auto în ultimii ani: City Insurance și Eurois. Mult râvnita instituție este, de fapt, un rezervor de sinecuri pentru partidele politice aflate la putere.

ASF este condusă de oameni numiți politic și are în componență sute de membri de partid, neveste, amante, copii, frați, veri și mătuși ale politicienilor. Câteva exemple dintr-o listă incredibil de lungă:

  • Ovidiu Wlassopol – fostul soț al primăriței și ex-ministrei Liei Olguța Vasilescu (PSD);
  • Laura Chițoiu – fosta soție a ex-ministrului Daniel Chițoiu (PNL / ALDE);
  • Cristina Zgonea – fosta soție a lui Valeriu Zgonea (PSD), ex-președinte al Camerei Deputaților;
  • Mirabela Moise – soția lui Florinel Moise, președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI);
  • Laura Fârșirotu – fiica lui Mircea Fârșirotu, fost deputat PRM în legislatura 2004-2008;
  • Mari Jan Rovințescu – soția lui Vladimir Rovințescu, director general al Ministerului Fondurilor Europene;
  • Bogdan Weber – fiul deputatului Mihai Weber (PSD).

Și-au secretizat lăcomia!

Deși e vorba de o instituție de stat, care în virtutea acestei poziții percepe taxe de la companiile de asigurări, ASF și-a secretizat salariile. În final, când USR a reușit să scoată – cu ajutorul unei hotărâri judecătorești – datele complete, s-a descoperit că, începând din 2021, cei de la ASF și-au mărit singuri de la 14 la 16 numărul salariilor încasate pe an (e vorba de o instituție teoretic autonomă și independentă).

 

După ce a reușit să smulgă informațiile de la ASF, Claudiu Năsui a publicat sumele și a scris pe Twitter: „Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată. Și-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an. Dumneavoastră câte salarii pe an aveți? Iată salariile Consiliului, pe care și le secretiza ASF. În total, peste 1,5 milioane de euro doar în 2022 pentru cei 9 care conduc ASF. Fără să punem la socoteală «mărunțișul» din decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe. «Numărul 1» este probabil domnul președinte Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 de euro brut. Totul – din banii dumneavoastră. După un an jumătate de procese am primit și noi cifrele. Dacă tot îi plătiți salariul, n-ar fi rău să aflați și cât este”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments