Casa Universitarilor din Iași și-a redeschis astăzi porțile

0
421

Casa Universitarilor din Iași și-a redeschis astăzi porțile, după lucrările de restaurare care s-au ridicat la 12 milioane de lei, fondurile provenind din bugetul propriu al Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Una dintre clădirile simbol ale Iașului – Casa Canta, cunoscută lumii sub numele de Casa Universitarilor, a fost supusă, în ultimii ani, unor ample lucrări de modernizare.

Lucrările au vizat fiecare petec de clădire și de teren, totul fiind înnoit, de la tencuieli la acoperiș, de la pardoseli la grupuri sanitare, de la uși și ferestre la terase și designul grădinii. S-a reușit astfel refuncționalizarea spațiului interior, prin amenajarea la etaj a două săli de evenimente cultural – științifice și educaționale, gruparea spațiilor de birouri administrative, astfel încât să fie ușor accesibile prin intermediul scării existente, amenajarea unor săli de training și de seminar. Odată cu refacerea finisajelor s-a reușit restaurarea plasticii fațadelor si readucerea acestora la imaginea arhitecturală inițială. Și zona de pivniță, descoperită întâmplător în urmă cu puțină vreme, a fost restaurată integral, după un proces extrem de migălos, piatra fiind curățată manual și rezidită acolo unde fusese degradată. Loc cu reverberații istorice, unde s-au întâlnit, decenii la rând, marile spirite universitare ale Iașului, Casa Universitarilor va rămâne un simbol al Universității Alexandru Ioan Cuza. Locul acesta își va recăpăta strălucirea, energia de odinioară și va modifica percepția generală despre viața universitară”, susține prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Istoria spune că edificiul a fost ridicat pe la 1800 de boierul moldovean Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în divanul Moldovei, caimacan (guvernator) al Moldovei în 1802, între sfârșitul domniei lui Alexandru Șuțu și domnia lui Alexandru Moruzi.

Istoria clădirii are însă și unele borne nu tocmai strălucite. Aceasta a găzduit, în timp, Școala Urbană de Gospodărie (1914), Școala de menaj (1930), devenind, în anul 1947, cantina – restaurant a cadrelor didactice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Imobilul a cunoscut primele reparații capitale în perioada 1951-1952, găzduind întâlniri remarcabile ale personalităților vremii. Dar, poate cea mai nefericită perioadă din istoria Casei Canta a fost cea în care a intrat în administrarea unui afacerist local, în anul 1998, acestaa trasnformând-o în cârciumă. A fost nevoie de 18 ani și de procese îndelungate pentru ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” să-și recapete proprietatea de drept.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments