Miniștrii de justiție din Germania și Franța susțin extinderea competențelor Parchetului European condus de Kovesi pentru a putea urmări cauzele de încălcare a sancțiunilor UE impuse Rusiei: Îndemnăm Comisia Europeană să prezinte în curând propuneri adecvate

0
75

Ministrii de justiție din Germania și Franța susțin, într-un articol publicat pe site-ul Legal Tribune Online (LTO), extinderea competențelor Parchetului European, astfel încât instituția condusă de Laura Codruța Kovesi să poată urmări cauzele de încălcare a sancțiunilor UE impuse Rusiei.  ”Este extrem de important ca aceste măsuri să își poată produce pe deplin efectul. Încălcările directe sau indirecte ale sancțiunilor impuse trebuie să fie întâmpinate cu un răspuns ferm și uniform în întreaga Europă”, se arată în articolul semnat de cei doi miniștri. Aceșia îndeamnă Comisia Europeană ”să prezinte în curând propuneri adecvate” și invită celelalte state membre implicate în Parchetul European să se alăture demersului lor.
Redăm mai jos articolul integral:

”Uniunea Europeană a răspuns prin sancțiuni dure la atacul rusesc asupra Ucrainei. Acestea arată determinarea instituțiilor europene de a pune capăt conflictului și reflectă șocul resimțit de cetățenii europeni în fața revenirii războiului pe continentul nostru.Aceste sancțiuni, cum ar fi înghețarea activelor și a conturilor bancare, sunt un răspuns la încălcarea flagrantă a dreptului internațional de către Rusia. Acestea sunt îndreptate împotriva unui număr din ce în ce mai mare de persoane, companii și organizații din Rusia și Belarus. Sancțiuni comparabile se aplică unor țări precum Coreea de Nord sau Iran.

Este extrem de important ca aceste măsuri să își poată produce pe deplin efectul. Încălcările directe sau indirecte ale sancțiunilor impuse trebuie să fie întâmpinate cu un răspuns ferm și uniform în întreaga Europă. La propunerea Comisiei Europene, statele membre și-au confirmat voința politică de a extinde lista de infracțiuni penale ale UE pentru a include încălcările măsurilor restrictive de acest tip. În viitor, acestea vor fi considerate infracțiuni penale în mod comparabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene și vor fi pedepsite ca atare.Parchetul European, predestinat pentru această sarcină

În calitate de miniștri ai justiției din Franța și Germania, considerăm că trebuie să mergem mai departe și nu doar să pedepsim împreună încălcările sancțiunilor, ci și să le urmărim în justiție. De aceea, suntem în favoarea extinderii competenței Parchetului European pentru a acoperi încălcările măsurilor restrictive ale Uniunii Europene.

La puțin mai mult de un an de la începerea activității sale operaționale, Parchetul European, care activează până în prezent în 22 de state membre, a arătat deja câteva succese. În aproape 1.200 de investigații inițiate, a obținut ordine de confiscare a unor bunuri provenite din infracțiuni penale în valoare de 259 de milioane de euro. De asemenea, acesta investighează deja un număr mare de cazuri în cadrul luptei împotriva fraudei în materie de TVA, a căror pagubă totală este estimată la peste cinci miliarde de euro. Deoarece poate acționa direct și simultan pe întreg teritoriul Uniunii Europene, are o capacitate operațională unică în cazurile de fraudă internațională.

Împreună cu Comisia Europeană, Franța și Germania au sprijinit încă de la început crearea Parchetului European.Trăim într-o perioadă în care Europa, în fața noilor amenințări, trebuie să dovedească, de asemenea, că poate aplica împreună sancțiunile impuse. Prin urmare, pentru noi, extinderea competenței Parchetului European de a sancționa încălcările servește, pe de o parte, la eficiența necesară a măsurilor. Dar este, de asemenea, o expresie a voinței de a apăra împreună deciziile europene – precum și valorile pe care le împărtășim. Îndemnăm Comisia Europeană să prezinte în curând propuneri adecvate și îi invităm pe prietenii noștri din celelalte state membre implicate în Parchetul European să ni se alăture.”

Nota redacției Legal Tribune Online: Éric Dupond-Moretti este ministrul justiției și păstrător al sigiliului Franței din 2020. Marco Buschmann este ministrul federal al justiției în Germania din 2021. Bushman i-a invitat pe miniștrii justiției din G-7 să se întâlnească la Berlin, la 28 și 29 noiembrie 2022, la care va participa și Dupond-Moretti.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments