Amenzi în valoare de 200.000 de lei pentru cei care nu respectă mediul

0
149

Garda Naţională de Mediu are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului. Comisariatul Județean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu este la nivel teritorial o structură de inspecție şi control în domeniul protecției mediului, fără personalitate juridică. Spre deosebire de începutul anului trecut, numărul sesizărilor din partea cetățenilor a scăzut, cele mai multe dintre fiind legate de depozitarea și ardearea ilegală de deșeuri, zgomotul din oraș sau de calitatea aerului. În urma controalelor efectuate în teren, au fost aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei în primele luni ale acestui an. Și Agenția pentru Protecția Mediului Iași a primit o mare parte dintre sesizări. Controalele au o importanță deosebită în ceea ce privește protecția mediului de unii posibili factori poluanți care au un impact negativ. Spre exemplu, la începutul acestei luni, emisiile rezultate din traficul auto, arderile rezidenţiale în gospodăriile populaţiei pentru încălzire şi prepararea hranei, lucrările și activitatea de salubrizare, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților au dus la depășiri ale nivelului de poluare în județ.
Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași în care a fost disponibil cel puţin 1 indice specific conform Ordinului MMAP nr. 1818/2020, în ziua 01.04.2021 indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la Acceptabil la Rau. Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referinţă gravimetrică, a transmis Agenția de Protecția Mediului Iași.
Amenzi de un milion de lei
Conform ultimului bilanț, în anul 2020 au fost efectuate peste 1.100 de controale în județ. Nu mai puțin de 760 controale au fost făcute în domeniul poluării industriale, 350 controale în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. La nivelul județului Iași au fost aplicate un număr de 211 sancțiuni contravenționale principale, 26 de sancțiuni contravenționale complementare. Valoarea sancțiunilor este de 1.363.000 lei. Au fost efectuate un număr de 15 de sesizări penale.
Neconformitățile sancționate s-au referit la: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate etc. Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru următoarele fapte: ardere mirişti şi stuf în arii naturale protejate, poluarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, depozitare, transport si eliminare ilegală de deşeuri, inclusiv deşeuri periculoase, utilizarea unor substanțe periculoase fără respectarea actelor normative, fals material, fals intelectual şi uz de fals în documente, extragere roci utile fără permis sau licență, au transmis reprezentanții Comisariatului Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, într-un raport.
Doar în luna noiembrie a anului trecut, au fost aplicate sancțiui de 103.500 lei pentru lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate. Pentru cei care nu respectă normele în vigoare, amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoanele juridice.
Efecte asupra sănătăţii populaţiei
Conform analizelor efectuate de către stațiile de măsurare a nivelului de poluare, prezente au fost particulele de PM10. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments