Comuna Balș a intrat într-un proces de modernizare pentru a le oferi locuitorilor un nivel de trai mai bun

0
830

Constantin Golduț este de câteva luni primarul comunei Balș din județul Iași. Comunitatea de aici nu depășește câteva mii și a fost mult timp într-un con de umbră. În momentul în care a preluat mandatul, Constantin Golduț a găsit un loc unde oamenii nu mai au încredere în autorități și multe segmente care au fost lăsate de izbeliște.

– Oamenii v-au ales cu speranța de aduce o schimbare în comuna Balș dar înainte de a ne spune care sunt proiecte de dezvoltare pe care le doriți să le implementați, am dori să aflăm de la dumneavoastră, în ce situație se află în acest moment comuna?

Constantin Golduț: La patru luni de la preluarea mandatului, pot spune că am o imagine foarte clară a situației existente în comuna BALȘ…lipsa investițiilor, lipsa unei strategii de dezvoltare, lipsa coerenței în actul administrativ, a creat un decalaj foarte mare între noi și alte comunități și a dus la o stare de neîncredere în rândul oamenilor, de aici și speranțele uriașe pe care le au de la mine.

– Care sunt prioritățile pentru acest mandat ?

Constantin Golduț: Prioritatea numărul unu este recredibilizarea instituției, redarea încrederii populației că și noi putem reuși, rezolvarea problemelor de ordin administrativ legate de evaluarea competențelor și ocuparea pe bază de profesionalism a posturilor de către angajați și rezolvarea punctuala cu prioritate a tuturor problemelor pe care le au oamenii legate de proprietate, legalitatea construcțiilor, probleme de ordin social și, foarte important, implementarea unor proiecte în infrastructură: drumuri și sistem de canalizare!

– În ultima perioadă ați demarat controale pe mai multe segmente de activitate ( agenți economici, găsirea de soluții pentru ca datoriile persoanelor fizice și juridice să fie plătite, acțiuni ecologizare). La ce concluzie ați ajuns în urma acestor controale și măsuri au fost dispuse?

Constantin Golduț: Am inițiat, într-adevăr, verificări ale debitelor vechi, verificări cu privire la declararea și înregistrarea corectă a materiei impozabile iar concluzia este dramatică: lipsa totală de interes în aplicarea procedurilor legale! Am inițiat în baza legii mai multe HCL care să vină în sprijinul contribuabililor și rezultatele se văd. Legat de curățenia în comună, sunt adeptul prevenției prin comunicare, oferirea de exemple, solutii, și apoi rezultatele vor veni cu siguranta…este vizibilă o schimbare în bine!

– Câți elevi există la nivelul comunei Balș? Cum s-a implicat Primăria pentru a-i ajuta pe elevii cu posibilități materiale precare să își poată continua studiile?

Constantin Golduț: În ultima ședință de CL am prevăzut o sumă rezonabilă pentru burse de merit și burse sociale iar implicarea mea în încurajarea și sprijinirea activității de învățământ va fi totală, deja am inceput construcția unei școli noi în satul Bals si cu siguranță vom construi anul acesta un loc de joacă modern în satul Boureni! Pe toate nivelele de învățământ în comună învață aproximativ 360 de copii!

– Câte persoane primesc ajutoare sociale din partea statului la nivelul comunei? Luați în calcul găsirea de metode prin care aceste persoane să poată fi reintegrate în câmpul muncii?

Constantin Golduț: La acest moment beneficiarii Legii 416 sunt 35 de familii din care apți de muncă aproximativ 25 de persoane. Părerea mea este că, în timp, acestă metodă de protecție socială a creat o categorie greu de recuperat de piața muncii…vin din mediul privat și cunosc foarte bine deficitul de forță de muncă. Sunt de părere că fără un act normativ nou în domeniu, autoritățile locale sunt neputincioase și singurul lucru pe care eu îl pot face este să mobilizez aceste persoane la muncile comunitare, ceea ce se și întâmplă și care nu mă fac foarte popular în rândurile lor!

– Luați în calcul și accesarea de fonduri europene sau de programe naționale pentru a îmbunătăți calitatea vieții din comuna Balș? Dacă da, îmi puteți spune pentru ce segment?

Constantin Golduț: Cu siguranță da, atunci când vor apărea ghiduri de finanțare voi încerca să accesez orice linie de finanțare, atât din fonduri europene cât și din fonduri guvernamentale…destinatia: infrastructură rutieră, rețele de canalizare, extinderea rețelei de gaze și energie electrică, o sală de sport, rețea de piste de biciclete, iluminat public economic, reabilitarea și dotarea unui spațiu cu destinație de Cămin Cultural și un proiect de suflet: creare unei zone de afaceri de tip Parc Industrial la o scară mai mică pe un amplasament aflat în proprietatea CL pe firul DN 28 care ar duce la dezvoltarea comunei, locuri de muncă și sursă de venit la bugetul local!

– Economia comunei are un caracter agricol. Aveți în plan să creșteți acest potențial și de ce nu, să dezvoltați o piață alimentară?

Constantin Golduț: Într-adevăr, activitatea de bază este agricultura. Mă pot mândri că în acest domeniu chiar stăm relativ bine: fermieri cu afaceri stabile, mici fermieri cu activitate în legumicultura și pomicultura, tineri destoinici care au pus în practică experiența acumulată în străinătate, cativa crescători de animale carora le voi fi in permanență alături cu suport pe orice domeniu. În următorii doi, trei ani sperăm să reușim reamenajarea zonei din satul Boureni unde astăzi există un parc cu probleme de la momentul în care a fost construit…la final, acolo va fi amenajată și o mică piață agroalimentara care să vină în sprijinul producătorilor locali, dar investiția fiind una suportată exclusiv din bugetul local, nu pot estima o perioadă mai scurtă pentru realizarea ei!

4 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments