Cine a fost Maria Montessori, femeia care și-a dat copilul secret, doar ca să apere niște principii

0
509
Maria Montessori

Există multe dezbateri despre personalitatea Mariei Montessori care încă dăinuie, chiar și astăzi. Unii oameni sunt încântați de sistemul pedagogic pe care l-a creat, în timp ce alții nu înțeleg cum este posibil să aibă încredere în studiile femeii care și-a dat propriul fiu străinilor. Cine a fost Maria Montessori.

Cine a fost Maria Montessori. Maria Montessori a făcut cu siguranță istorie, căci metodele ei de predare rezistă și astăzi la scară largă. Învățăturile și sugestiile Mariei au inspirat cărți, activități, dar și școli de profil renumite și piperate la preț. Pe de o parte combătută, pe alte părți lăudată pentru ”moștenirea” lăsată în urmă, cea care a inspirat numele unui întreg sistem școlar a avut cu siguranță o istorie personală senzațională.

Maria, o fată de origine italiană și fiica unui oficial, a fost un copil talentat. Îi plăcea știința exactă și visa să devină medic sau inginer. Cu toate acestea, tatăl ei nu credea că fiica sa va deveni medic. Mai mult, faptul că o femeie dorea să devină medic părea puțin probabil în societatea italiană de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cine a fost Maria Montessori. Printre primele femei din Italia care au primit titlul de doctor

Maria a fost fermă și a trecut cu succes examenele dificile. Ba chiar a fost acceptată la școala de medicină. Când Montessori studia pentru a deveni medic, colegii ei au considerat prezența ei nepotrivită pentru că era femeie. Colegii și profesorii ei au manifestat în mod deschis ostilitate față de ea. Când țineau lecții practice despre autopsie, toate cadavrele erau bărbați și goi. Cum a fost posibil ca o femeie să fie prezentă la aceste cursuri?

Dar, în ciuda atmosferei psihologice dure, succesul ei în studiile sale a fost vizibil și a avut ocazia de a lucra în spital în domeniile de care era interesat. În ultimii 2 ani de viață universitară, Maria a studiat pediatrie și psihiatrie și a lucrat în serviciile de urgență, precum și în sala de consultanță pediatrică. A devenit expertă în medicina pentru copii și a fost una dintre primele femei din Italia care au primit titlul de doctor în medicină.
Salva copii cărora nimeni nu le dădea vreo speranță

Lucrând cu copii ca pediatru și vizitând aziluri în timpul muncii sale, Maria a observat că unele forme de dizabilități mintale, care la acel moment erau considerate fără speranță, ar putea fi de fapt tratate. Femeia a decis că este posibil să lucreze cu acești copii și să-i ajute să se dezvolte. Pas cu pas, a început să-și creeze propriul sistem. Când susținea discursuri, spunea că problema copiilor cu dizabilități mintale era mai mult legată de pedagogie decât de medicină și că dorea să lucreze cu copiii în calitate de mentor, nu de medic.

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments