Tudor Ciuhodaru, 25 de ani în slujba pacienților

Din cei 50 de ani, jumătate sunt dedicți pacienților care au ajuns în stare gravă la spital, în unitatea de primiri urgențe. În cei 25 de ani petrecuți pe holurile spitalelor, Tudor Ciuhodaru a reușit să salveze mii de vieți. Din dorința de a aduce sistemul medical la un nivel european, specialistul în urgențe a intrat în politică pentru a expune probelemele din spitale într-un mod public. Satisfacția medicului Tudor Ciuhodaru este accea de a-și vedea pacienții tratați repede și în siguranță.

0
504
Tudor Ciuhodaru

Părinții și bunicii și-au dorit să se facă preot, însă Tudor Ciuhodaru și-a dorit de mic să ajute oamenii și s-a dedicat să le salveze viețile.

„Când am intrat la medicină cu 13 pe un loc, bunicul meu, preot, și-a dorit foarte mult să îi continui cariera. A venit și mi-a spus că este foarte supărat pentru că și-ar fi dorit să continuăm o profesie de har. După câteva zile, bunicul meu s-a întors și mi-a spus că s-a gândit că am să fac bine și că ambele profesii sunt de har și mi-a spus să țin minte două lucruri: din biserică și din spital să nu furi niciodată și să faci oamenilor bine”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

25 de ani de urgențe

Din dorința de a salva viețile celor din jur, medical Tudor Ciuhodaru a stat de gardă mai mult de 24 de ore atunci când a avut cazuri importante. Nu a renunțat niciodată să învețe pe pacienți să lupte pentru viață.

„De 25 de ani lucrez într-un serviciu de urgență și, sincer să fiu, dacă ar fi existat această meserie aș fi vrut să fie inventată pentru mine și asta pentru că te apropie de oameni. Și din toate specialitățile medicale pot să spun că a mea este cea mai frumoasă pentru că poți vedea imediat cum salvezi viața unui pacient. În plus, toată lumea știe că sunt neobosit, colegii mei chiar mi-au pus porecla de Duracel. Și asta pentru că e greu de crezut că poți sta după mine 24 de ore. Noi facem peste 16 kilometri într-o zi normală de muncă. Eu prea multe hobby-uri nu am, dar aici este adrenalină, este tot ceea ce mi-aș dori să fac și faptul că rezultatele sunt de cele mai multe ori favorabile oamenilor, nu mă pot face decât să continui”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

„Vreau să fiu într-o echipă cu pacientul”

Viața oamenilor are șanse mari să fie salvată în orice situație, important este ca medicul și pacientul să fie o echipă, susține Tudor Ciuhodaru. Și asta pentru că ultima față pe care o poate vedea un pacient poate fi a medicului.

„Cea mai mare realizare a carierei mele este echipa de urgență. O echipă care se mișcă repede și bine, o zonă în care nu trebuie să aștepți, o zonă în care oamenii ajung să fie internați rapid, rezolvați și dirijați acasă. Regret că sunt atât de perfecționist, de multe ori oamenii îmi reproșează acest lucru. De multe ori soția mi-a spus că ar fi cazul să mă hotărăsc unde mă mut și că ar fi simplu să mă șteargă de la întreținere și asta pentru că viața mea este în unitatea de primiri urgențe. În rest fac multe lucruri care pot fi favorabile tot pacienților”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Permanent în slujba pacienților

Atunci când își schimbă ținuta de spital, Tudor Ciuhodaru o îmbracă pe cea de deputat, dedicându-și timpul tot în slujba pacienților.

„Pe partea politică sunt vice-liderul Camerei Deputaților și membru al Comisiei de Sănătate și primul lucru pe care l-am făcut a fost acela de a interzice drogurile de sinteză. Am reușit să inițiem chiar o directivă europeană în acest sens. Am reușit să facem un centru de traumă, în vremea în care spitalele se desființau, noi reușisem să obținem aproape 30 de milioane de euro pentru acest centru de traumă ca să fie funcțional. Și mă gândesc și eu că victimele de la Colectiv ar fi avut o șansă în cele 300 de paturi ale Centrului de Traumă făcut în așa fel încât pacientul să nu fie plimbat între spitale”, a mai declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Românii se îmbolnăvesc singuri

Medicul Tudor Ciuhodaru își dorește acum să îi învețe pe cei din jur să aibă grijă de sănătatea lor care trebuie să fie pe primul loc. Doar prin educație putem schimba sistemul “bolnav” din România.

„Suntem atât de bolnavi pentru că suntem săraci, și asta pentru că în România un stil de viață sănătos este destul de costisitor. Și mai avem o problemă cu educația pentru sănătate. Am propus de zeci de ori în Parlament introducerea educației pentru sănătate și nu a ajuns nici măcar un sub capitol. Am reușit să o introducem ca materie opțională, dar nu e suficient. Am propus să fie predate în școli și noțiunile de prim ajutor, iar copiii sunt extrem de receptivi. Dacă facem educație pentru sănătate într-un cadru cu o largă acoperire vom reuși să avem acele cunoștințe, deprinderi și abilități, iar pentru a fi eficiente toate aceste cunoștințe trebuie aplicate precum alfabetul sau tabla înmulțirii” , explică Ciuhodaru.

Dacă nu este în Parlament, pe Tudor Ciuhodaru îl găsim la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu” din Iași, în Unitatea de Primiri Urgențe.

„Am o echipă fantastică. Lucrez într-un spital pe care puțini și l-ar putea imagina că există în România. Suntem spitalul cel mai performant și cel mai bine organizat la ora actuală cu cea mai modernă dotare și multe lucruri care nu se găsesc la nivel mondial. Tot cu ei mă văd și pe viitor. Eu îmi trag energia din faptul că sunt între pacienți și colegii mei în fiecare zi”, a încheiat medicul Tudor Ciuhodaru.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments