O femeie puternică… la propriu

Una dintre cele mai puternice femei din România este chiar la Iași. Este vorba despre Oana Hreapcă care, la doar 36 de ani, se poate mândri cu o carieră fabuloasă în culturism. S-a îndrăgostit de sport încă de la vârsta de 13 ani, când a început să facă sport de performanță în atletism, aruncări, fiind multiplă campioană națională, participând și la Campionatul Mondial la aruncarea ciocanului. Între timp a început să cocheteze cu greutățile, iar de la vârsta de 23 de ani Oana Hreapcă s-a apucat serios de culturism.

0
3330
Oana Hreapcă

Oana Hreapcă are doar 36 de ani şi se poate considera una dintre cele mai puternice femei din România. La propriu. Asta pentru că face culturism de la vârsta de 23 de ani. Susținerea cea mai mare a venit chiar din partea soțului, Gică Hreapcă. Tot el este cel care şi-a antrenat soția în acești ani. „Am început sportul la 13 ani, am făcut atletism de performanță. Eu sunt din Roman şi acolo am început să fac sport, sub îndrumarea lui Emilian Floroiu. Am venit la Iaşi, la facultate şi am continuat partea asta sportivă şi am făcut Facultatea de Educație Fizică şi Sport. Așa mi-am întâlnit antrenorul şi soțul. Am început să lucrăm, să colaborăm. Cochetam şi cu culturismul, cu greutățile şi încercam să dezvolt şi grupele musculare. Aşa am observat că începe să îmi placă din ce în ce mai mult, a devenit ca o dependență”, a declarat Oana Hreapcă.

 

În poze cu Lenda Murry, Iris Kyle și Alina Popa

Oana Hreapcă a câștigat zeci de cupe pe parcursul acestor ani. Sportiva este multiplă vicecampioană mondială și campioană europeană la diferite federații: NAC,WABBA,WBPF, IBFA. În 2012, Oana Hreapcă a câștigat Campionatul Mondial NABBA din Irlanda. În 2017, când s-a organizat primul Campionat Mondial de Amatori în Chicago, a câștigat categoria de profesioniști și s-a calificat la competiția cea mai importantă, respectiv Rising Phoenix Wings of Strength Women World  BodyBuilding IFBB, o competiție care ține locul la Miss Olympia la culturism feminin. Oana Hreapcă a avut șansa să se pregătească alături de idolii săi, unul dintre ei fiind Alina Popa, cea mai valoroasă culturistă româncă. A ajuns să își cunoască idolii Lenda Murray și Iris Kyle, pe care le vedea doar în reviste.

„Din 2001 am participat şi la competiții de culturism, dar atunci făceam haltere, rugbi și facultate. Culturismul serios am început să îl practic în 2015. În 2016 m-am axat pe culturism când am și ieșit campioană națională absolută şi la perechi, cumva visul meu s-a îndeplinit. De fapt atunci mi-am propus să o bat pe fosta campioană națională, iar pe măsură ce au trecut anii normal că am avut alte dorințe. A urmat să particip în afara țării cam pe cont propriu. Şi după câțiva ani de experiențe în concursuri în 2012 am început să am cele mai importante rezultate. Am câștigat Campionatul Mondial la Federația NABBA în Irlanda. Un alt an foarte bun a fost când am câștigat campionatul de amatori în America în 2017, atunci am devenit şi culturistă profesionistă. Am avut ocazia să particip cu nume pe care înainte le vedeam în reviste. Am participat la Campionatul Mondial de Profesioniste, m-am calificat atunci şi pentru mine a fost apogeul carierei să zic. Am mai avut anul trecut tot o cupă mondială de profesioniști în România, a fost prima cupă de acest gen şi aici am luat locul trei în lume. A fost pentru prima dată în România când a avut loc un astfel de concurs şi de acum va fi o tradiție. Este o etapă de calificări pentru Campionatul Mondial de Profesioniste”, a mai spus Oana Hreapcă.

 

Nu am vrut să fac parte din categoria femeilor <<normale>>

Pentru Oana viața este în permanență o competiție. Chiar dacă de multe ori a auzit pe la spate comentarii răutăcioase, sportiva nu s-a descurajat.

„Mă consider un om obișnuit. Sunt o femeie normală sau mai puțin anormală pentru mulți prin faptul că practic culturismul de performanță. Să fiu puternică mi-a plăcut de mică. Am avut o predilecție pentru sportul de forță, ținând cont că am făcut atletism, aruncări, tot atletică grea. Şi aveam şi calitățile necesare pentru sporturile acestea. A fost sportul meu, pentru mine făcut. Nu știu dacă aș fi putut să fac altceva. Dacă aş fi dat timpul înapoi probabil că tot aici m-aş axa pe sporturile astea de forță”, a mai spus Oana Hreapcă.

 

Gică Hreapcă, antrenor și șot

Odată cu dragostea pentru sport, Oanei viața i-a mai pregătit o surpriză.

„Mi-am întâlnit jumătatea colaborând cu el mai întâi ca antrenor şi apoi, pe măsură ce am descoperit că avem foarte multe lucruri în comun, ne-am apropiat foarte mult şi am clădit o familie şi acum avem şi doi copii care sunt mândri de noi. Chiar când am avut competiția anul trecut în România și au fost cu mine, chiar mi-au făcut şi galerie. A fost un sentiment unic. Cei mici merg cu noi la sală și ridică și ei greutăți”, a mai declarat Oana Hreapcă.

 

„Tăria în sport: să nu cedezi niciodată!”

Pe Oana Hreapcă o puteți vedea zilnic în sala de sport pe care a construit-o împreună cu soțul, Gică Hreapcă. Pentru o perioadă scurtă de timp, Oana vrea să își dedice timpul celor care vor să facă mișcare, dar și familiei și soțului.

„În această perioadă am grijă de sală. De patru ani avem şi sala noastră, chiar dacă soțul meu a avut mai multe săli prin Iaşi, dar aceasta este cea de suflet, în sensul că a fost dorința noastră să o construim împreună. E locul unde am pus foarte mult suflet şi pasiune amândoi, am colaborat şi am reușit să facem o treabă bună. Vine lumea să se deconecteze, să slăbească. E o sală unde lumea poate să obțină niște rezultate, fie pe parte fizică, să vadă niște schimbări, fie pe partea psihică, te deconectezi, te simți mai bine, mai relaxat, mai limpede. Ăsta ar fi primul efect al sportului”, a mai spus Oana Hreapcă.

 

„Nu văd sportul românesc prea bine în următorii ani”

Oana Hreapcă consideră că în România să fii sportiv de performanță sau profesionist nu are nicio valoare.

„După cum vedeți și la Simona Halep, oricât de bună ar fi, mereu vor fi și reacții negative. Românii nu știu să aprecieze ce au, nu știu să aprecieze valorile și cred că ar trebui să fie mai toleranți și să înțeleagă și fenomenul nu doar să critice. Ar trebui să facă măcar o dată o dietă, să încerce să se pregătească mai serios și atunci să vadă ce înseamnă să faci sacrificii pe partea sportivă. Dacă ar fi să mă raportez la nivel național, ar trebui mai multă implicare pe partea sportului, la toate categoriile. Nu mai sunt baze, nu mai este selecție, s-a cam pierdut tot. Trebuie investiții, susținuți sportivii și viitoarele valori”, a concluzionat Oana Hreapcă.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments