Spital Regional la Iasi? Nu, doar obisnuitele minciuni ale politicienilor aflati la guvernare

0
229 views

Inca un rateu al guvernarii PSD. Desi era data ca sigura, constructia celor trei spitale regionale , asteptate de locuitorii din Iasi, Cluj si Craiova, s-a decis azi etapizarea constructiei celor trei spitale regionale pana dupa 2021, fara a da un termen clar de finalizare. Anuntul a fost facut de ministru fondurilor europene, Rovana Plumb.

Constructia celor trei spitale a fost convenita inca din anul 2014, de fostul premier Victor Ponta. In timpul campaniei electorale din anul 2016, PSD si Liviu Dragnea au promis constant aceste obiective. La Iasi, Maricel Popa folosea in mod constant aceasta tema, cu constructia spitalului regional, pentru a se lauda cu „maretile” lui realizari.

In ultimele zile, diversi lideri PSD, in frunte cu cosilierul Darius Valcov si ministrii Rovana Plumb si Lia Olguta Vasilescu, au pregatit terenul pentru acest esec, sustinand ca sunt prea scumpe.

„Documentatia tehnica care inseamna studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de executie, design, maparea serviciilor este in cuantum de 120 de milioane pentru toate cele trei spitale. Costul constructiei si al dotarii fiecarui spital in parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Si atunci, avand in vedere alocarea financiara din fonduri europene, pe actuala perioada de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contributie UE si 150 de milioane de euro contributia Romaniei, am decis etapizarea constructiei acestor spitale in sensul ca din actuala perioada de programare sa platim documentatia tehnica, tot pachetul de pregatire pentru constructia spitalelor, avand in vedere perioada de timp care se intinde undeva pina la jumatatea anului 2020 cu pregatirea acestor constructii de spitale, am luat in calcul etapizarea si pentru perioada urmatoare de programare care incepe imediat in anul 2021”, a declarat marti Rovana Plumb, citata de Agerpres.

In programul de guvernare, PSD a prevazut construirea unui numar de opt spitale regionale si a unui spital republican. Iata ca dupa aproape doi ani, trei premieri PSD si doi ministri,proiectul celor trei spitale regionale e exact in acelasi punct. Acesta e si motivul iritarii oficialilor Comisiei Europene, care acuza intarzieri majore si avertizeaza ca finantarea europeana va fi pierduta, din cauza nepasarii guvernului Dancila.