100 de ani de dragoste: cum a evoluat datingul la români

0
147 views

De la taxa de celibat şi ceaiurile dansante până la găsirea partenerului compatibil cu ajutorul inteligenţei artificiale nu a fost decât un pas. Adică aproape 100 de ani. Azi, 76% din utilizatorii Sentimente.ro, cea mai mare platformă de dating din România, folosesc aproape exclusiv dispozitivele mobile pentru a interacţiona. Numărul mesajelor schimbate între aceştia şi timpul petrecut pe site a crescut cu 5%, iar prima întâlnire în offline are loc la maximum două săptămâni de la prima interacţiune pe Sentimente.ro.

 

 

În anii 1920, felul în care o femeie ţinea ţigara între buze sugera dacă este sau nu interesată de un bărbat. Mai târziu, în anii 1930, taxa pe celibat le împingea pe femei să se mărite mai repede. În anii 40, ceaiurile dansante erau prilej de socializare, dar nu numai, iar apoi, la începuturile anilor 1990 au apărut anunţurile matrimoniale serioase. „Doamnă, 48 ani, frumoasă, gospodină doresc mariaj cu domn cu autoturism£. Sună ciudat? Poate, dar aşa erau mai toate.

În 2001, apărea Sentimente.ro, un loc unde anunţurile matrimoniale au fost înlocuite cu profil de utilizator, interese, cafenele virtuale, un spaţiu unde puteai face cunoştinţă rapid cu persoane din orice colţ al ţării. Sau al lumii. Tehnologia şi-a făcut tot mai mult loc în viaţa utilizatorilor Sentimente.ro şi astfel, în 2017, datingul online a ajuns la nivelul următor: folosirea inteligenţei artificiale pentru ca utilizatorii să se întâlnească mai uşor şi mai repede.

Mai mulţi utilizatori tineri

Interfaţa personalizată, uşurinţa în navigare, dar şi funcţia de ilustrare a compatibilităţii între utilizatori s-au numărat printre motivele care au dus la o creştere a numărului de persoane tinere care şi-au făcut cont pe Sentimente.ro în ultimul an. Astfel, procentul de utilizatori pe segmentul de vârstă 25-34 de ani a crescut cu 22%. De asemenea, numărul utilizatorilor de sex feminin a crescut cu 27%, ajungându-se astfel la un procent de 44%.

 

Cei mai mulţi utilizatori preferă interfaţa mobilă (76%), iar accesul facil la un astfel de dispozitiv face ca timpul petrecut pe site să fi crescut în ultimul an cu 5%, un utilizator petrecând în medie 10 minute/sesiune pe Sentimente.ro. Per total, traficul pe mobil a crescut cu 34%. De asemenea, dacă în 2005 se trimiteau 10 milioane de mesaje pe an între utilizatori, în 2018, la un an de la implementarea WallY, numărul de mesaje a ajuns la 6,5 milioane pe lună.

 

Compatibilitate ridicată

 

Totodată, calitatea interacţiunii dintre utilizatori a crescut, în parte şi datorită procentului de compatibilitate calculat în mod automat pe baza profilului şi intereselor declarate, dar mai ales pe baza interacţiunii utilizatorului şi acţiunilor sale din interfaţa personalizată. Astfel, membrii Sentimente.ro încep conversaţii cu persoane cu grad de compatibilitate ridicat, crescând totodată şansele găsirii unui partener. Prin urmare, utilizatorii se întâlnesc în offline în maximum două săptămâni de la prima conversaţie în online, faţă de 1-3 luni în perioada precedentă.

 

“Un lucru important pentru noi este şi creşterea ratei de succes. Am ajuns astfel la un număr de 10 conturi şterse/zi ca urmare a faptului că membrii respectivi şi-au găsit pe cineva pe Sentimente.ro. Este un număr impresionant, având în vedere că, zilnic, sunt 25.000 de utilizatori online. Sigur că nu toate relaţiile ajung la căsătorie, însă o dinamică atât de mare arată cum au evoluat relaţiile, cât de multă încredere au oamenii azi în relaţiile începute online şi cât de mult contează faptul că Sentimente.ro poate oferi un procent de compatibilitate real. Astfel, persoanele recomandate au mai multe şanse să fie ceea ce un utilizator caută, iar acest fapt a scurtat cu mult căutarea unui partener. De altfel, potrivit statisticilor făcute pe baza declaraţiilor utilizatorilor, dacă se ajunge la căsătorie, acest lucru se întâmplă în mai puţin de 1 an de la prima discuţie avută pe site”, explică Flori Dragomir, vicepreşedinte fondator Sentimente.ro.