Sarmalele pelerinilor

În fiecare an, la Iași, de hramul Sfintei Parascheva, pelerinii veniți să se închine sunt așteptați cu sarmale și vin. Peste 20 de bucătarese de la Cantina de Ajutor Social pregătesc 20.000 de sarmale. Alte 40.000 de sarmale sînt pregătite de alte gospodine. În total, peste 60.000 de sarmale vor fi oferite pelerinilor.

0
640 views
sarmale

La Iași, în fiecare an, tradiția de Sfânta Parascheva este păstrată cu sfințenie. Peste 20 de bucătărese pregătesc 20.000 de sarmale pentru pelerinii veniți din toate colțurile tării. Cu sfințenie este păstrată și rețeta sarmalelor.

 

Trei zile de foc

Gospodinele au trei zile de foc. În prima zi sunt pregătite legumele, zarzavatul, varza și carnea. După care se trece la învelirea sarmalelor și fierberea acestora cu mare atenție, la foc mic.

“Ne-am pregătit din timp. Ne-am aprovizionat cu toate produsele necesare pentru sarmale. Am pregătit 20 de oale în care se vor fierbe câte o mie de sarmale. Ne face o mare plăcere să muncim pentru oamenii care vin pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva. Vom lucra 20 de bucătărese timp de trei zile. Rețeta sarmalelor este aceeași ca în fiecare an. Noi punem suflet în tot ceea ce facem și încercăm în fiecare an să ne mulțumim pelerinii cu sarmale cât mai bune”, a declarat Domnica Mihai, coordonator Cantina de Ajutor Social.

 

60.000 de sarmale pentru pelerini

Chiar dacă la Cantina de Ajutor Social se pregătesc 20 de mii de sarmale, municipalitatea va împărți în total 60 de mii de sarmale pelerinilor. Diferența va fi pregătită în alte instituții din Iași, dar și de către o parte din restaurante.

“Sunt în jur de 60 de mii de sarmale, din care 20 de mii sunt pregătite la Cantina de Ajutor Social. Toate bucătăresele, atât ale cantinei, cât și ale căminelor au buletinele de sănătate la zi. Vor fi peste 20 de persoane care, timp de trei zile, vor munci la pregătirea sarmalelor. Încercăm să fim la înălțimea așteptărilor”, a declarat Luminița Munteanu, director Direcția de Asistență Socială a Primăriei Iași.

 

Secretul sarmalelor

Ca orice bucătăreasă orice rețetă are un secret. Sarmalele pentru pelerini sunt renumite în toată țara pentru că sunt fierte în suc de roșii cu mirodenii pregătite cu atenție de bucătărese. Pentru prepararea celor 20.000 de sarmale se vor folosi sute de kilograme de carne, orez, varză, dar și zarzavaturi. Bucătăreselor le vor lua ore bune pentru a pregăti legumele și amesteca umplutura, dar și împleti cele 20 de mii de sarmale.

 

REȚETA

Produsele

700 de kg de varză

151 de kg de ceapă

40 de cutii de pastă de tomate

140 de kg de orez

4 kg de piper

20 de legături de mărar

20 de legături de pătrunjel

50 de kg de ulei

100 de kg de morcov

50 de kg de făină de grâu

51 de roșii decojite

500 de ouă

250 de kg de carne (100 de kg de carne de vită și 150 de kg de carne de porc)

+ o armată de bucătari/ajutoare

 

Mod de preparare 20.000 de sarmale

Pentru început se pregătește varza care se taie de pe cotoare și se opărește. În timp ce frunzele de varză se înmoaie, se pregătesc legumele: ceapa, morcovul, rădăcinile (țelină). Astfel se pregătește zarzavatul și se taie restul de verdețuri, mărarul și pătrunjelul cât mai mărunt. După care se adaugă carnea, orezul, pasta de bulion. Imediat se pun și condimentele. Totul trebuie amestecat foarte bine, timp de mai bine de o oră, până când umplutura este omogenă. Imediat se trece la învelitul saramelor. Secretul este fiertul sarmalelor care vor fi în 20 de oale, câte o mie de sarmale în fiecare. Se pregătește un sos special pentru sarmale. Nu se pune apă simplă la fiert. Apa trebuie să fie călduță, cu condimente și suc de roșii.

 

Masa pelerinilor

Masa pelerinilor este un eveniment de tradiție în Iași. Sărmăluțele fierbinți vor fi împărțite după slujba de hram a Sfintei Parascheva. În data de 14 octombrie, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva sunt așteptați la Iași aproximativ 50.000 de pelerini. Sarmalele vor fi pregătite cu două ore înainte de a fi împărțite. Iar cum ne-am obișnuit în ficare an oamenii se vor așeza la coadă lângă corturile amenajate de către municipalitate.