Câți bani a plătit Ilie Dobre pentru cel mai lung „Goool!” din lume: ”N-a trebuit să fac credit pentru bani, îi aveam strânși”

0
330 views

FCSB – Dunărea Călărași (2-0) a fost partida de retragere a lui Ilie Dobre de la Radio România Actualități. Înaintea meciului disputat duminică, cunoscutul jurnalist, care a împlinit ieri 65 de ani, a stat de vorbă despre vrute și nevrute cu reporterii Libertatea în interiorul și în preajma cabinei de comentator a stadionului din Voluntari.

Dimensiunile meschine ale cabinei de comentator de pe arena „Anghel Iordănescu” și vizibilitatea redusă l-au făcut pe Ilie Dobre să regrete că ultima partidă relatată pentru postul public de radio n-a avut loc pe Arena Națională. „Aici sunt cele mai proaste condiții din toate stadioanele de Liga 1 de pe care am comentat. Condiții mai proaste am avut doar în Albania, la Tirana, unde nu vedeam aproape o jumătate de teren”, spune jurnalistul.

După câteva fotografii făcute în „cotețul” de comentator, discuția continuă afară. Există un meci pe care și-a fi dorit să-l comenteze în mod special? „Finala Mondialului din 1970, Brazilia – Italia (4-1). Modul în care jucau atunci sudamericanii m-a fascinat”, răspunde Ilie Dobre.

Îi spunem că uneori, în timpul comentariilor sale, aveam impresia că mănâncă cuvinte, că se încurcă în cele afirmate, și îl întrebăm dacă a considerat vreodată că e cazul să urmeze sau dacă i s-au recomandat lecții de dicție, de logopedie. „Niciodată! Nu am nevoie de așa ceva. Eu am devenit comentator într-o vreme în care cea mai mică greșeală era taxată. Trebuia să vorbești perfect din punct de vedere gramatical. Dacă îmi arătați o greșeală de felul ăsta, cât de mică, eu îmi tai capul! Ceea ce păreau greșeli puteau fi, de fapt, erori tehnice”, replică el.

Contraaatacăm, invocând o înregistrare de pe YouTube, în care se încurcă în mod repetat la pronunțarea numelui Rostselmash Rostov-pe-Don. „Aveți dreptate, dar ce nu se știe este că atunci eram foarte obosit, pentru că tocmai se terminase o competiție de lungă durată, și mi s-a făcut rău”, explică Ilie Dobre.

Schimbăm subiectul și trecem la recordurile mondiale deținute pentru cel mai lung „Gooool!”. „Am ascultat niște comentatori sudamericani și mi-am dat seama că eu pot striga mai mult decât ei. I-am contactat pe cei care oficializează recordurile. Bineînțeles, a trebuit să plătesc și o taxă, care nu e mică, vreo 5.000 de euro. N-a trebuit să fac credit pentru bani, îi aveam strânși. Am repetat asta pentru alte două recorduri din cele zece pe care le dețin”, dezvăluie celebrul comentator.

Ce va face după despărțirea de Radio România Actualități? „Voi continua să comentez meciuri din Liga 2. O voi face la Antena Satelor, pentru că are acoperire mult mai mare decât Sport Total FM. Nu voi lua nici un ban. Mai comentez doi, trei ani”, dezvăluie Ilie Dobre. Ar accepta o eventuală ofertă din partea unei televiziuni? „Nu. Eu sunt făcut pentru radio. În plus, la televiziune se mai întâmplă să comentezi din studio, iar asta nu-mi place. Și mai e moda asta cu doi comentatori, care iar nu-mi place, pentru că pot ajunge să se contrazică, fără să vrea”, se justifică cunoscutul om de radio.

Până în 1989, deplasările externe erau destul de greu de obținut și presupuneau de multe ori compromisuri, mai mari sau mai mici. Printre acestea, pactul cu Securitatea. Ilie Dobre susține că „în cazul meu, au încercat să mă racoleze de trei ori, dar de fiecare dată i-am refuzat. Pur și simplu, le-am spus că eu nu fac așa ceva. Poate și de aceea n-am comentat meciuri afară în acea perioadă”.

Singurul hobby al lui Ilie Dobre care are legătură cu fotbalul îl reprezintă cărțile despre sport. În rest, comentatorul a dezvoltat o pasiune pentru păsări, mai exact pentru peruși (n.r. – papagali de talie mică). „Am avut peruși 14 ani la rând. I-am și învățat să vorbească, iar în cazul unuia m-a bătut gândul să-l înscriu în Cartea Recordurilor. Am renunțat la idee, pentru că m-am gândit că unii ar putea râde de mine”, a explicat Ilie Dobre.