Plăcinte moldovenești, din inima Basarabiei

0
629 views

Stela Samson este bucătăreasa care gătește cele mai delicioase plăcinte la tigaie, tradiționale din Basarabia, dar și cel mai apetisant și căutat desert „Căciula Lui Guguță”.

Chiar dacă s-a mutat în România de ani buni, Chef Stela Samson și-a păstrat accentul moldovenesc, dar și măiestria de a găti bucate moldovenești autentice din Republica Moldova. Iar astăzi gătește pentru români cele mai delicioase plăcinte cu brânză, carne, legume, după placul și inima oricui. Să gătești nu este un lucru simplu, chiar dacă reușești să te îndrăgostești de bucătărie. Trebuie să pui suflet pentru a obține gustul la care clienții nu pot rezista. Așa au ajuns ca bucatele chef-ului Stela să fie la mare căutare.

Gătește după rețetele de la mama

Cu o experiență de peste 20 de ani în bucătărie, Stela Samson ne povestește cum a reușit să dobândească această măiestrie.  

„Eu cred că dragostea pentru gătit mi-a implementat-o mama. De mic copil m-am strecurat printre picioarele ei în bucătărie. În special atunci când făcea plăcinte, îmi plăcea să înșir făina. Și chiar dacă mama mea a vrut să mă fac medic, eu am ales tot halat alb, dar nu în sala de operație ci în bucătărie. Eu m-am îndrăgostit de mică de bucătărie. Și așa am ajuns să am peste 20 de ani de bucătărie. Gătesc și la muncă și acasă. Tot timpul trebuie să descopăr ceva nou și tot timpul trebuie să ții pasul cu noutățile în bucătărie, chiar dacă încă gătesc după rețetele învățate de la mama”, ne povestește Stela Samson.

12 ani în bucătăria rusească

Stela Samson și-a petrecut tinerețea în bucătăria rusească. Și-a urmat visul și a mers să învețe să gătească în Rusia.

„Am făcut facultatea la Moscova și am gătit 12 ani acolo. Și pentru că copiii mei au optat pentru școala din România am spus să le fiu o mână de ajutor și așa am decis să mă alături echipei La Plăcinte. La noi e o tradiție mai rusificată acolo și aici e mai românească. Îmi place mult și bucătăria românească. Dacă eu sunt moldoveancă, țin ca aici, în România, să ofer mâncarea tradițională moldovenească”, a mai spus Stela Samson.

 

Plăcinte la tigaie

În Republica Moldova aproape că nu este masă fără plăcinte la tigaie. Chef Stela Samson recomandă plăcinte atât la prânz, cât și la cină. Sau în cazul în care rămâneți fără pâine în casă.

Pe Stela Samson o puteți vedea la restaurantul La Plăcinte, locul unde pot fi găsite cele mai gustoase bucate moldovenești oferite într-o atmosferă veselă și o locație special amenajată tradițional moldovenește.

Rețeta Plăcinte la tigaie

Plăcintele la tigaie sunt foarte rapid de preparat.

Se pregătește aluatul, care trebuie lăsat la crescut o oră.

Apoi se taie bucăți din aluat, care se întinde ușor și se pune fie brânză, cartofi, legume sau varză murată.

Plăcintele se prăjesc în ulei încins câte 5 sau 6 minute și se consumă calde sau reci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here