Mafia defrișărilor, „Omerta” în fața judecătorilor. Zeci de hectare de pădure, rase de pe fața pământului

0
1327

Membrii celei mai mari rețele de trafic ilegal cu lemne au amuțit în fața magistraților de la Judecătoria Iași  Trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, cei mai mulți din cei 28 de inculpați au refuzat să dea declarații în fața instanței  Aceștia au fost trimiși în judecată pentru că au tăiat ilegal aproape 20 hectare de pădure în localitatea Vadu Vejii din comuna Țibana

Judecătorii ieșeni nu au reușit ieri să afle și de la inculpați detalii asupra modului în care a operat în județul Iași cea mai mare rețea de exploatarea ilegală de masă lemnoasă. În termeni mult mai populari, magistrații ieșeni de la Judecătoria Iași s-au străduit ieri să afle cum a reușit o rețea formată din 28 de persoane să defrișeze ilegal o pădure de circa 20 de hectare într-o perioadă de timp de maxim un an. De precizat că respectiva suprafață de pădure se află în localitatea Vadu Vejii din comuna Țibana, iar procurorii ieșeni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au demarat o anchetă în legătură cu acest jaf în urma unor sesizări primite de la Garda Forestieră Suceava. În cele din urmă, în luna august a anului 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și polițiștii au descins în mai multe locuințe din comunele Tibana, Țibănești și Mădârjac, ocazie cu care au confiscat cantități impresionante de arbori tăiați ilegal din pădurea de la Vadu Vejii. De asemenea, după percheziții, mai multe persoane implicate în această rețea, printre care și un afacerist local pe nume Constantin Vezeteu, au fost reținuți și ulterior arestați. În final, în anul 2016, procurorii au trimis în judecată în acest dosar 28 de persoane, aceștia fiind judecați pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori, fals în înscrisuri și uz de fals etc.

S-au răzgândit, nu vor să mai spună nimic

La termenul din data de 19 decembrie, magistrații de la Judecătoria Iași au vrut să-i audieze pe inculpați. Printre aceștia se numără Constantin Vezeteu, capul rețelei, dar și complicii săi, frații Costel Florea Gheorghiță zis Bârcău, Marian Florea zis Măzărean, Dan Gheorghe Florea precum și Marius Constantin Petrea, Florin Răzvan Petrea, Bogdan Vasile Perju, Robert Constantin Perju, Mariua Ionuț Perju, Neculai Andrei Tudorache, Viorel Guță, Vasile Guță, Nicu Florea, Ioan Onofrei, Costică Cioabă, Neculai Vasilică Glodeanu, Vasile Slabu, Mihail Stroe, Valerică Tudurache, Georgian Daniel Pascaru, Costel Tudorache, Dan Puiu, Constantin Ferariu, Mihai Livadaru. Numai trei dintre inculpați au fost de acord însă să dea declarații în fața judecătorilor. Chiar și așa, cei trei au dat declarații contradictorii cu intenția de a ascunde infracțiunile de care erau acuzați.

„El mi-a spus că păzește pădurea”

Printre cei audiați la termenul din data de 19 decembrie s-a numărat și Costică Cioabă, unul dintre cei reținuți imediat după percheziții, fiind considerat unul dintre cei mai importanți membri ai rețelei. Costică Cioabă s-a contrazis în fața instanței. Dacă în fața procurorilor a declarat că la solicitarea lui Vezeteu s-a deplasat de trei ori cu căruța în pădurea de la Vadu Vejii pentru a transporta lemne, în fața judecătorilor a spus că a trasportat lemne o singură dată. Magistrații l-au întrebat cum explică aceste neconcordanțe din declarații, dar răspunsul lui Cioabă a fost evaziv.

„Am fost o dată cu căruța, dar după aceea am fost pe jos, l-am condus pe domnul Vezeteu până la pădure. Vezeteu mi-a spus că avea în pază pădurea respectivă, de la un văr de-al său. Eu când m-am dus în pădure cu domnul Vezeteu am găsit trei căruțe încărcate cu lemne tăiate”, a spus Cioabă.

După aceea, judecătorii i-au întrebat pe ceilalți inculpați dacă vor să dea declarații, dar după cum s-a mai precizat cei mai mulți au refuzat. Cu toate acestea, judecătorii au citit declarațiile pe care aceștia le-au dat în fața procurorilor. Una dintre declarațiile cititite îi aparține lui  Neculai Vasilică Glodeanu, un fost pădurar care se ocupa cu comercializarea lemnului tăiat ilegal din pădurea de la Vadu Vejii. Acesta patronează o firmă care are ca obiect de activitate comercializarea și exploatarea lemnului. În cazul său procurorii au stabilit în plus că obținuse autorizație să exploateze o suprafață de pădure aflată lângă cea tăiată ilegal de la Vadu Vejii, dar acesta nu a respectat cantitatea aprobată. Adică, fostul pădurar a tăiat mai mult decât îi era permis. Din declarațiile citite de instanță, a reieșit că în cadrul rețelei fiecare avea un rol bine definit. Astfel, unii se ocupau cu tăierea copacilor fiind dotați cu drujbe, alții se ocupau cu transportul, iar ceilalți în frunte cu Vezeteu aveau ca misiune comercializarea arborilor. Procurorii au stabilit că aceștia au tăiat  ilegal peste 30.000 de arbori din cele mai bune esențe, stejar, carpen, frasin etc. În acest dosar un nou termen va avea loc pe data de 5 ianuarie 2018.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments