Firea fierbe, Băsescu râde! Procurorul General infirmă soluţia de trimitere în judecată în dosarul de ameninţare

0
90 views

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a infirmat soluţia de trimitere în judecată a lui Traian Băsescu, dată de procurorul de caz, în dosarul în care fostul preşedinte este acuzat că a ameninţat-o pe actuala primăriţă a Capitalei, pesedista Gabriela Firea, se arată într-un comunicat remis joi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

„Prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 27 iulie 2016, examinându-se din oficiu, (…) legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea soluţiei dată în dosarul menţionat anterior. Prin rechizitoriul emis de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de către procurorul – şef de secţie, la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, în formă continuată (2 acte materiale).

 

În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanţă, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile (…)”, reiese din comunicatul citat.

 

Ca urmare a infirmării soluţiei iniţiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei.

 

Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport şi de doctrina şi jurisprudenţa în materie, pentru a adopta o soluţie legală şi temeinică în cauză.

 

Reamintim că în aprilie 2014, Gabriela Firea l-a acuzat pe Traian Băsescu, la momentul respectiv preşedinte în exerciţiul funcţiunii, că a urmărit, prin ameninţări şi şantaj, să o determine să nu îşi mai continue activitatea în Comisia Nana, care investiga modul în care fiica preşedintelui, Ioana, şi-a cumpărat teren în judeţul Călăraşi.

 

„Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari, mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, sunt declaraţiile făcute de Traian Băsescu, după ce Firea a acuzat că firma care i-a vândut Ioanei Băsescu cele aproximativ 300 de hectare de pământ la Nana ar fi fost inactivă la momentul tranzacţiei.

 

Procurorii au dispus la momentul respectiv suspendarea anchetei în dosarul Firea, pe motiv că preşedintele se bucură de imunitate. Amintim că, iniţial, acuzaţiile aduse fostului şef al statului erau de şantaj, la începutul lunii octombrie procurorii schimbând încadrarea juridică în ameninţare, infracţiune care se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

Parchetul General a decis ulterior să suspende cercetările în dosarul cu pricina, după ce fostul preşedinte a decis să apeleze la un mediator. Cei doi nu au ajuns însă la un acord, astfel că dosarul îşi va urma cursul natural în sistemul judiciar.

 

(Sursa: Epoch Times România)