Cifre care ar trebui să ne de fiori: sute de cadre medicale din Iaşi plecate la muncă în spitalele din Occident

0
79 views

În 2015, la Iaşi s-a înregistrat un număr record de asistenţi plecaţi în străinătate: 521. Numărul iese la iveală din statisticile Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Iaşi, care arată că în medie, în fiecare săptămână câte trei cadre sanitare au solicitat adeverinţe de malpraxis care le folosesc la angajarea peste hotare, scrie „Adevărul”.

Principalele motive pentru care asistentele medicale părăsesc spitalele româneşti sunt cunoscute inclusiv de autorităţi: un volum mare de muncă, fiecare asistentă suplinind şi câte3-4 oameni, salarii şi de 10 ori mai mici decât în afară, condiţii vitregi de muncă.

 

Anul trecut, la Iaşi s-a înregistrat un vârf în ceea ce priveşte numărul celor care au solicitat adeverinţe de malpraxis, care le vor folosi la angajare: 521. Este cel mai mare număr din ultimii 12 ani.

 

Cei mai mulţi dintre cei care pleacă sunt cu experienţă de cel puţin 5 ani şi lucrează în secţiile de ATI.

Reprezentanţii cadrelor sanitare spun că nu îşi condamnă colegii pentru alegerea făcută, ci îi înţeleg perfect. Condiţiile de lucru şi salariile nu sunt deloc tentante la noi în ţară.

 

„În străinătate au parte de condiţii mult mai bune. Ca să-i determinăm să rămână trebuie să le creştem salariile. În plus, volumul de muncă este mult prea mare comparativ cu unităţile din străinătate”, spune Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

 

Principalele ţări în care pleacă asistenţii medicali sunt Anglia, Germania, Franţa şi Belgia.

 

(Sursa: adevarul.ro)