Țiganiada de la Iași, o poveste ca în filme: arestați, achitați, acum tineri căsătoriți

0
70 views

După celebrul caz Mailat, alți romi din Iași au fost pe prima pagină a ziarelor italiene, deși erau nevinovați. În 2008, un cuplu din Iaşi a fost acuzat că a vrut să fure un copil din parcarea unui supermarket din Catania. Au stat în arest până au fost achitaţi.  Bărbatul, venit acum în Iaşi pentru a se căsători, spune că nu s-a gândit să ceară daune de la Statul italian.

 Doi romi din Iaşi, Viorica Zavache şi Sebastian Neculau, au trecut prin clipe de groază în urmă cu opt ani, în Italia, unde au fost acuzaţi că ar fi vrut să răpească o fetiţă de trei ani, în parcarea unui supermarket. Cei doi au ajuns în arestul poliţiei, după care au fost duşi la închisoare – Sebastian pentru o lună de zile şi Viorica pentru jumătate de an. Bătăile încasate şi umilinţele la care au fost supuşi sunt greu de imaginat. În final, au fost achitaţi. Chinurile prin care au trecut cei doi au fost povestite de Neculau.

 

Plecaţi din 2006 în Italia

„Am plecat în Italia în 2006. Viorica avea 17 ani, iar eu 22. Aveam mai multe rude în Catania şi am plecat pentru a face bani. Am stat la nişte prieteni, pe urmă am stat în «campo nomadi della Plaja» (n.r. – tabără de rromi). Acolo, mai munceam cu ziua, mai mergeam şi cerşeam. La Auchan, cei de acolo mă ştiau şi le făceam curat, le duceam gunoiul, le căram ce era de cărat, îmi mai dădeau de mâncare, haine, papuci. Uneori şi bani. Viorica cerşea în parcare. Cerea să ducă ea înapoi căruciorul de cumpărături pentru a lua cei 50 de eurocenţi. Pe zi, făceam cam 30-40 de euro împreună. Cu banii ăştia ne luam de mâncare, dacă reuşeam să strângem, mai trimiteam bani acasă“, îşi începe Sebastian povestea.

 

21 mai, ziua fatidică

Neculau a rămas marcat de incidentul din 2008

 

Întâmplarea care le-a marcat de-atunci viaţa a avut loc pe 21 mai 2008. „În acea zi, la fel ca în oricare alta, eram la Auchan. Viorica s-a dus la o femeie şi, ca de obicei, i-a cerut dacă o poate ajuta cu un ban sau dacă vrea să-i dea căruţul să-l ducă înapoi“, îşi continuă Sebastian istorisirea. Potrivit presei italiene, Viorica ar fi încercat să ridice fetiţa de trei ani din căruţ, moment în care femeia s-ar fi panicat, ar fi luat copilul şi s-ar fi încuiat în maşină, sunând la poliţie.

 

Informaţia este infirmată de Sebastian, care spune că femeia s-ar fi speriat când Viorica a pus mâna pe căruţ şi că totul s-a întâmplat la doar câteva zile după ce o fetiţă de şase luni fusese răpită de o tânără de etnie romă, în Napoli. Pe urmă, Sebastian a aflat că soţul italiencei era inspector de poliţie în Catania.

 

Luaţi pe sus şi duşi la poliţie

În momentul în care a venit poliţia, presa italiană susţine că cei doi romi ar fi încercat să fugă, însă şi această informaţie este negată de Sebastian: „Unde să fugim?! Nici nu ştiam ce se întâmplă. Când a venit poliţia, ne-a luat şi ne-au băgat în maşină. Fără să ne întrebe ce s-a întâmplat. Nimic. Mie mi-au tras câteva picioare în spate şi ne-au luat.“

 

„Mi-am rupt bocancii în oasele tale, ţigane!“

Bărbatul afirmă că încercările prin care au trecut în sediul Poliţiei sunt greu de descris în cuvinte. „Ne-au luat pe la 4 după-amiază şi până seara, până pe la ora 1.00, m-au bătut încontinuu! Şi pe Viorica au bătut-o, dar nu chiar aşa. Vorbeau în italiană şi eu nu prea înţelegeam. Mai întâi a venit un poliţist care mi-a spus ceva, eu n-am înţeles şi a început să tragă în mine. Eu am început să plâng şi să-l întreb de ce mă bate. «Zitto!» (n.r. – taci), mi-a zis şi iar a început să dea în mine. După vreo oră, a mai venit unul şi a început şi ăla să mă bată. Pe urmă, au mai venit doi poliţişti şi au sărit şi ăia cu pumnii pe mine. Am căzut de pe scaun şi au început să dea cu picioarele în mine. La un moment dat, unul mi-a spus «Uite ce-ai făcut?! Mi-am rupt bocancii în oasele tale, zingari (n.r. – ţigane)! Pe la vreo 1.00 noaptea, a venit un poliţist şi mi-a zis să semnez nişte hârtii ca să îmi dea drumul. Eu nu am ştiut ce semnez, eram bucuros că scap. La fel i-au făcut şi Vioricăi“, spune, cu ochii în lacrimi, Sebastian.

 

Calvarul trăit în puşcărie

În loc să le dea drumul, cei doi au ajuns la închisoare, unde Sebastian a stat o lună de zile, iar Viorica jumătate de an. „În puşcărie, iar am avut parte de multă bătaie. Nu doresc nici la cel mai mare duşman să aibă parte de bătăile pe care le-am luat eu. Nici nu mai puteam să dorm de durere. Văzându-mă că plâng şi spunându-i ce mi se întâmplă, David, un coleg de celulă, a cărui mamă era româncă, le-a spus gardienilor să nu mă mai bată pentru că vor avea probleme. Şi bătăile au încetat. După vreo patru zile, a venit avocata Marilisa (n.r. – Marilisa Gaeta) şi a stat vorbă cu mine. I-am povestit ei tot ceea ce s-a întâmplat şi mi-a spus că o să mă scoată de acolo. Într-adevăr, după o lună, am ieşit de la puşcărie“, rememorează Sebastian.

 

Viorica a ieşit după jumătate de an

Deşi era nevinovată, Viorica a fost nevoită să stea şi mai mult în închisoare. „Avocata Marilisa mi-a spus că trebuie să avem răbdare şi că îi vor da drumul şi Vioricăi. După jumătate de an, m-a sunat Marilisa şi mi-a spus că o eliberează pe Viorica“, precizează Sebastian, care spune că nu s-a gândit niciun moment să dea în judecată Statul italian pentru toate cele întâmplate: „Noi suntem ţigani, n-avem bani. Cum să ne judecăm noi cu italienii?!“.

 

Chinurile prin care au fost nevoiţi să treacă cei doi au fost explicate laconic în presa italiană de avocata Marilisa Gaeta: „Din păcate, cei doi au fost în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit!“

 

Încă două săptămâni la închisoare

La Auchan Catania, cuplul din România făcea un ban

 

După cele întâmplate în 2008, Sebastian şi Viorica s-au întors în ţară, însă nu pentru mult timp. De atunci, ei au mai fost de câteva ori în Italia.

 

Citește și  EXCLUSIV. Atac la banul public: chirie în Ciurea, mai scumpă ca în Palas

 

„Ce să fac aici? Cine mă angajează pe mine dacă sunt ţigan?! Normal că ne-am mai dus în Italia. Când ne prindea poliţia, iar ne trimitea acasă, pentru că eu aveam interdicţie. Acum vreo doi ani, m-au prins în Sant’Agata, m-au ţinut două săptămâni în arest, la Bari, după care m-au dus la aeroport şi m-au trimis acasă. După ce am vorbit cu un avocat, nu am mai avut probleme în Italia. Ultima dată m-am întors la sfârşitul anului trecut“, spune Sebastian, care se va căsători civil cu Viorica Zavache în această lună. Cei doi au patru copii, două fete şi doi băieţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here